Trecerea la o dietă bazată pe consumul de legume poate înrăutății deficiențele nutritive

©

Autor:

Trecerea la o dietă bazată pe consumul de legume poate înrăutății deficiențele nutritive
Deși lăudabilă, intenția de a trece la o dietă bazată pe consumul de fructe și legume ar putea să afecteze într-un mod negativ sănătatea. Deficiența de colină, un nutrient exponențial organismului, implicat în funcționarea normală a creierului, poate fi înrăutățită la persoanele care aleg să consume cu regularitate doar plante.
Colina este un nutrient dietetic esențial produs de către ficat și regăsit în alimentele de origine animală. Sursele primare de colină sunt carnea de vită, produsele lactate, peștele, puiul sau ouăle. Există, în cantități mult mai mici, colină dietetică și în broccoli, nuci sau fasole. Pentru a satisface cerințele organismului uman, este necesar consumul a minimum 425 mg de colină pe zi pentru femei și 550 mg colină pe zi pentru bărbați, cantitatea produsă de ficat nefiind suficient de mare.

Colina este esențială pentru sănătatea creierului, în mod special în timpul dezvoltării fetale, influențând, totodată, și funcția hepatică. Deși a fost inclus de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor în lista nutrienților esențiali ce trebuie obținuți din alimente, majoritatea sondajelor naționale efectuate în America de Nord, Australia și Europa arată că media consumului obișnuit de colină este insuficientă. Această tendință este influențată în mod direct de modificările alimentației, carnea fiind înlocuită cu fructe și legume, fără monitorizarea sau controlul nivelului nutrienților esențiali. În anumite state europene, rolurile importante ale colinei sunt trecute cu vederea de către specialiștii din domeniul nutriției. În Marea Britanie, colina nu este inclusă în bazele de date privind compoziția alimentelor și nici în sondajele dietetice sau în ghidurile alimentare nu se regăsește.

Emma Derbyshire, consultant specializat în nutriție și științe biomedicale, atrage atenția asupra riscurilor crescute la care se supun persoanele care elimină din alimentație produsele de origine animală și optează exclusiv pentru produse vegetale, fără monitorizarea în prealabil a nivelurilor dietetice de colină. Avertizările emise de către Emma Derbyshire au fost publicate în jurnalul online BMJ Nutrition, Prevention & Health, astfel că este de așteptat ca viitoare recomandări să fie emise de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor. Totodată, Comitetul Consultativ Științific independent pentru Nutriție al guvernului britanic ar putea introduce colina în bazele de date.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-09-2019 | creare: 04-09-2019 | Vizite: 609
Bibliografie
Suggested move to plant-based diets risks worsening brain health nutrient deficiency, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190829184143.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa
  • Legumele și fructele conservate sau congelate sunt sănătoase?
  • Cum să ieși câștigător din „războiul legumelor” cu copiii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum