Un hormon recent descoperit ar putea trata diabetul tip 2 și obezitatea

©

Autor:

Un hormon recent descoperit ar putea trata diabetul tip 2 și obezitatea
Un hormon recent descoperit și care este produs de celulele adipoase ar putea fi elementul cheie în lupta împotriva diabetului și obezității.

Hormonul natural a fost identificat în urma unor teste ADN realizate la 2 pacienți cu sindromul neonatal progeroid (SNP). Persoanele cu SNP au un număr redus de adipocite și un nivel scăzut din acest hormon care a primit denumirea de aprosin, de aceea ele se simt letargice.

Experimentele pe șoricei au demonstrat că hormonul joacă un rol important în ceea ce privește nivelul de zahăr din sânge, mai ales între mese. Fiind eliberat de celulele adipoase, asprosin ajunge la ficat, unde stimulează sinteza de glucoză din sânge. Când glicemia crește, sinteza de hormon este oprită.

Între mese, mecanismul de menținere în limitele normale ale nivelului de glucoză este afectat la persoanele cu SNP, de aceea ele ajung să fie apatice și să resimtă o senzație constantă de foame.

Aprosin ar putea reprezenta un factor cheie în diabetul zaharat de tip 2 întrucât este responsabil de supraproducția de glucoză în ficat. Descoperirea ar putea ajuta persoanele diabetice să reducă din insulina administrată sau chiar să nu și-o mai administreze, înlocuind-o cu anticorpi care blochează asprosinul.

În prezent, echipa de cercetători testează pe șoricei cu diabet un anticorp care blochează asprosinul și până acum lucrurile par să funcționeze. În câțiva ani, ei speră să înceapă studiile și pe oameni.

Asprosin poate fi de interes și în ceea ce privește obezitatea și luarea în greutate. În timp ce pacienții cu SNP sunt extrem de slabi, persoanele obeze au de 2 ori mai mult hormon în sânge decât cele normoponderale.

Cercetătorii vor să studieze și relația dintre asprosin și obezitate, întrucât se pare că nivelurile de hormon cresc odată cu cantitatea de țesut adipos.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 24-11-2019 | creare: 22-04-2016 | Vizite: 2943
Bibliografie
Newly discovered hormone could fight type 2 diabetes and obesity, link: https://www.newscientist.com/article/2084433-newly-discovered-hormone-could-fight-type-2-diabetes-and-obesity/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea viitoarei mame ar putea afecta dezvoltarea oaselor fătului
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum