Un nou hormon denumit lipocalina-2 ar putea trata obezitatea

©

Autor:

Un nou hormon denumit lipocalina-2 ar putea trata obezitatea
Potrivit noilor descoperiri, un hormon denumit lipocalina-2 ar putea fi utilizat ca și potențial tratament împotriva obezității. Cunoscându-se deja că hormonul scade aportul alimentar, crescând senzația de sațietate la cobai, un nou studiu a ajuns la aceleași concluzii și la specia umană, precum și la primate.
Rezultatele au fost publicate în eLife.

Hormonul poartă denumirea de lipocalina-2 (LCN2) și ar putea să fie util la persoanele obeze care nu mai resimt senzația de sațietate. El este produs în cea mai mare parte de celulele osoase, atât la șoricei cât și la oameni.

Conform studiilor pe cobai, administrarea pe termen lung de LCN2 reduce aportul alimentar și previne creșterea în greutate, fără a determina încetinirea metabolismului. Pentru a-și exercita activitatea, LNC2 acționează la nivelul hipotalamusului.

Inițial, cercetătorii au analizat informații din 4 studii diferite, incluzând pesoane normoponderale, supraponderale și obeze din America și Europa. Persoanele au trebuit să țină un repaus alimentar nocturn, iar în următoarea dimineață au primit o masă, calculându-se nivelul de LCN2 în sânge înainte și după masă. Potrivit rezultatelor, indivizii normoponderali au raportat o creștere a nivelului de LCN2 după masă, ceea ce s-a corelat cu senzația de sațietate. La polul opus, persoanele supraponderale sau obeze au raportat o scădere a nivelului de LCN2 după masă.

Cei fără o creștere a LCN2 după masă tindeau să aibă o circumferință a taliei mai mare, precum și indici metabolici alterați (indicele de masă corporală, grăsimea corporală, tensiune arterială crescută, hiperglicemie).
Interesant este faptul că persoanele care au scăzut în greutate după operația de by-pass gastric au raportat o creștere a nivelului LCN2 după masă, deși inițial aveau un nivel scăzut.

Rezultatele sugerează că o dereglare a nivelelor de LCN2 ar putea contribui la dezvoltarea obezității, fiind un potențial tratament împotriva acestei boli.

În a doua parte a studiului, echipa de cercetători a investigat dacă tratamentul cu LCN2 ar putea reduce aportul alimentar, prevenind creșterea în greutate. Ei au început să administreze hormonul unor maimuțe, timp de o săptămână. Potrivit rezultatelor, s-a observat o scădere cu 28% a aportului alimentar, față de perioada de dinaintea tratamentului. De asemenea, maimuțele tratate au mâncat cu 21% mai puțin decât cele care au primit doar sare. Mai mult, după o săptămână de tratament, la animalele care au primit LCN2 s-a remarcat o scădere în greutate, o reducere a grăsimii corporale și a grăsimilor din sânge.

Astfel, LCN2 poate scădea apetitul, având o toxicitate redusă. Mecanismul de acțiune presupune trecerea de bariera hematoencefalică și exercitarea activității la nivelul hipotalamusului.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 24-12-2020 | creare: 24-12-2020 | Vizite: 597
Bibliografie
Hormone found to switch off hunger could help tackle obesity: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201124122921.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum