Învață să-ți controlezi pofta de ciocolată
Autor: Airinei Camelia

„Ne-am dat seama că este important să acționăm în privința acestor dorințe chiar de la gândul inițial, înainte de a se declanșa pofta de necontrolat. Este ușor să învățăm să ne distragem atenția cu gânduri constructive, cum ar fi imaginarea unei plimbări în pădure, pentru a nu permite accesul gândurilor și imageriei intruzive.
Ciocolata este unul dintre principalele alimente țintă a poftelor în societatea occidentală. Pofta apare în două etape distincte: gândul sâcâitor inițial, declanșat de un indiciu oarecare (o poza, o culoare, etc.), urmat de elaborarea ulterioară, în care imageria intensă legată de obiectul poftei devine persistentă.
Cercetătorii de la Universitatea Flinders au testat o teorie numită „teoria intruziunii elaborate”, în speță puterea de a reduce pofta de ciocolată a tehnicilor „detașare cognitivă” și „imagerie ghidată”. Detașarea cognitivă țintește prima etapă a poftei, prin distanțarea rapidă de acele gânduri inițiale, iar imageria ghidată țintește a doua etapă a poftei (când deja ne imagainăm cum mâncăm ciocolata, cum miroase, ce gust are) și presupune înlocuirea imaginii poftite cu alta, cum ar fi un loc idilic, liniștit - o pădure sau o plajă izolată.
Rezultatele experimentelor au indicat o reducere a poftei și a imageriei asociate cu ciocolata. Autorii oferă și câteva sfaturi practice:
- Deveniți mai conștienți asupra modului în care propriile gânduri va influențează comportamentul.
- Nu uitați că se poate ca un gând ca „trebuie să mănânc ciocolată” să nu fie adevărat și poate nu este necesar să acționați în consecință.
- Atunci când folosiți imageria alternativă nu uitați să vă folosiți de toate simțurile - de ex., dacă va imaginați o plimbare prin pădure, încercați să vă imaginați și sunetele, mirosurile.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Adulții care fumează țigări tradiționale și încearcă ulterior țigări electronice ajung să utilizeze ambele produse simultan
- Vaporii degajați de țigaretele electronice se evaporă în câteva secunde
- Utilizatorii de țigări electronice au un risc mai mare de cancer decât fumătorii clasici
- Fumatul de țigări în perioada de pubertate poate afecta sănătatea generațiilor viitoare
- Manac zilnic cate o ciocolata si daca nu mananc simt nevoia
- Cum scap de dependenta de zahar si carbohidrati rafinati?
- Ce boala pot avea?
- Mie rau si ma simt molesit
- Nevoie de ciocolata?
- Cum sa mananc mai sanatos daca sunt dependent de dulce?
- Cioco neagra
- Dependenta de dulciuri