Condiloamele acuminate anale și genitale - infecția cu HPV

©

Autor:

Condiloamele acuminate anale și genitale - infecția cu HPV

Condiloamele acuminate anale și genitale sunt reprezentate de anumite formațiuni tumorale benigne, asemănătoare unor negi, care sunt datorate infecției cu virus Papiloma uman (HPV) și se transmit, în majoritatea cazurilor, pe cale sexuală, în urma întreținerii unui contact sexual cu o persoană contaminată.

Condiloamele acuminate apărute în cadrul infecției cu virus Papiloma uman afectează regiunea genitală și anală.

De asemenea, infecția cu virus Papiloma uman poate fi contactată și în urma utilizării sau atingerii obiectelor intime, folosite anterior de către o persoană infectată, intraoperator, în urma utilizării de către medic a instrumentarului contaminat și nesterilizat sau de la mamă la făt (transmiterea verticală, în cazul în care mama este infectată cu virus Papiloma uman înainte sau în timpul sarcinii).

Conform studiilor realizate în acest sens, aproximativ jumătate din persoanele al căror partener este purtător al infecției cu virus Papiloma uman, dezvoltă condiloame anale sau genitale în decursul a trei luni de la primul contact sexual.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate pe acest subiect se apreciază faptul că, din totalitatea populației de pe glob, aproximativ o treime prezintă infecția cu HPV. Din aceștia însă, doar un procent de 1-3% prezintă leziuni anale sau genitale vizibile. [1], [2], [3], [4], [5]

Cauze și factori de risc

Principalul factor etiologic care duce la apariția condiloamelor acuminate este infecția cu HPV (virusul Papiloma uman).

Printre factorii de risc care pot favoriza apariția infecției cu virus Papiloma uman, cu dezvoltarea secundară a condiloamelor acuminate, amintim:

  • Viața sexuală dezordonată
  • Număr mare de parteneri sexuali
  • Sarcina
  • Sistem imunitar deprimat
  • Atingerea obiectelor contaminate (lenjerie, tacâmuri, etc.)
  • Utilizarea scaunului de toaletă după o persoană infectată
  • Lipsa igienei genitale corespunzătoare
  • Utilizarea instrumentelor chirurgicale contaminate, în cadrul unei intervenții chirurgicale. [3], [4], [5]


Semne și simptome clinice

Condiloamele acuminate anale sau genitale se prezintă sub forma unor negi de dimensiuni mai reduse, de culoare roz-roșiatică, care devine roz-albicioasă prin macerație, albicioasă, nekeratozice, de consistență moale, de formă rotund, polipoidă, papilomatoasă, vegetantă, neregulată, conopidiformă sau asemănătoare crestei de cocoș, localizate cu predominanță în regiunea genitală și a anusului. Alte localizări ale condiloamelor acuminate sunt reprezentate de cavitatea orală.

La femei, condiloamele acuminate pot fi localizate pe suprafața mucoasei vaginale, perianal, la nivelul uretrei sau a colului uterin și pot determina scurgeri vaginale anormale, senzația de arsură sau usturime locală, prurit, durere sau disconfort local, durere și sângerare în timpul contactului sexual.

La bărbați, condiloamele acuminate pot fi localizate la nivelul regiunii genirale sau perianal și pot determina durere în timpul actului micțional, scurgeri uretrale anormale, disconfort local, sângerare și durere în timpul actului sexual. [1], [2], [3], [4], [5]

Diagnostic. Intervenții paraclinice utile

Diagnosticul de condiloame acuminate se pune în urma examinării amănunțite a bolnavului și în urma determinării ADN-HPV. Colposcopia la femei, respectiv uretroscopia la bărbați pot fi, de asemenea, utile.

Confirmarea diagnosticului de condiloame acuminate se realizază prin efectuarea biopsiei și a examenului histopatologic. [3], [4], [5]

Tratament

Principala metodă de combatere a condiloamelor acuminate anale sau genitale este reprezentată de terapia de distrugere a acestora, prin tehnici minim-invazive sau pe cale chirurgicală clasică deschisă.

Dintre metodele terapeutice de distrugere a condiloamelor acuminate amintim:

  • Aplicarea pe suprafața formațiunii a azotului lichid sau a altei substanțe chimice, cu rol de cauterizare chimică a condilomului (în urma aplicării pe suprafața formațiunii tumorale, aceste substanțe chimice ard practic țesutul subiacent și astfel condilomul va dispărea)
  • Crioterapia (distruge țesutul tumoral prin înghețare; în cadrul acestui procedeu, în urma expunerii țesutului tumoral la temperaturi extrem de reduse are loc necrozarea acestuia, prin întreruperea secundară a circulației sangvine locale, după o anumită perioadă de timp restul tumoral va cădea)
  • Vaporizarea cu laser cu dioxid de carbon
  • Electrocauterizarea
  • Chiuretajul.


În ultima perioadă a fost elaborat și un tratament medicamentos pentru combaterea condiloamelor anale și genitale. Acesta este reprezentat de injectarea în interiorul formațiunii tumorale a unor substanțe cu rol în stimularea sistemului imunitar. Cel mai frecvent se utilizează interferon alfa. 5-Fluorouracilul poate fi, de asemenea, utilizat. În urma injectării, această substanță are rol de a întări sistemul imunitar și favorizează dispariția condiloamelor.

Există și un medicament imunomodulator, cu administrare topică, cunoscut sub denumirea de „Imiquimod”, care poate fi aplicat pe suprafața condiloamelor acuminate și determină, în timp, dispariția acestora.

De asemenea, în interiorul formațiunii tumorale mai sunt injectați, în anumite centre medicale, agenți citotoxici. Aceștia determină necrozarea țesutului tumoral și dispariția lui. Dintre agenții citotoxici utilizați în acest sens amintim podofilotoxina, podofilina sau acidul tricloroacetic. [1], [2], [3], [4], [5]

Evoluție. Prognostic. Complicații

Din nefericire, nu există pe piața farmaceutică medicament de eradicare a infecției cu HPV. Principalul obiectiv al tratamentului administrat în acest sens este cel de ameliorare și combatere a condiloamelor acuminate. De asemenea, se recomandă menținerea integrității sistemului imunitar deoarece, în contextul imunității scăzute, pot apărea recidive.

În lipsa tratamentului corespunzător, condiloamele acuminate localizate la nivelul colului uterin pot evolua spre malignizare, cu apariția secundară a neoplasmului cervical. [1], [2]

Prevenirea infecției cu HPV

Prevenirea apariției infecției cu virus Papiloma uman se poate realiza prin efectuarea vaccinului anti-HPV.


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce diferenţiază infecţiile HPV care dispar de cele care preced cancerul?
  • Vaccinul HPV a redus riscul de infectare cu 90% în ultimii 10 ani
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum