Vaccinul pentru prevenirea cariilor dentare

©

Autor:

Vaccinul pentru prevenirea cariilor dentare
Cercetătorii din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan (China) lucrează la dezvoltarea unui vaccin ce ar putea menține sănătatea orală și preveni apariția cariilor dentare.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Oamenii de știință au testat o proteină de fuziune ce ar putea preveni dezvoltarea cariilor. Cariile sunt cauzate de bacteria Streptococcus mutans, și pornind de la aceasta chiar, cercetătorii au dezvoltat proteina de fuziune KFD2-rPAC, proteină recombinată, cu rol protector.

Un prototip al vaccinului a fost testat în laborator pe grupuri de șoareci, prin administrare la nivelul cavității nazale. Acesta a conferit eficiență profilactică de 64,2%, iar în cazul celor care deja aveau carii vaccinul a produs efect terapeutic cu o eficiență de 53,9%.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cariile dentare sunt o problemă majoră de sănătate în majoritatea țărilor industrializate, în ciuda avansului tehnologic în sănătatea orală. Aproximativ 60-90% dintre școlari și adulți se confruntă cu carii dentare.

Un astfel de vaccin ar putea conferi protecție considerabilă împotriva cariilor dentare, mai ales în cazul pacienților care nu au acces la servicii stomatologice de bază deloc sau limitat. Cu toate acestea, nu ar înlocui necesitatea îngrijirii corecte a dinților.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 24-01-2020 | creare: 27-09-2017 | Vizite: 1770
Bibliografie
A vaccine Is Being Developed For Preventing Tooth Decay And It Sounds Amazing, link: https://www.sciencealert.com/scientists-are-developing-a-vaccine-that-could-prevent-tooth-decay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum