Un remediu alternativ ce ar putea regenera pulpa dentară pierdută

©

Autor:

Un remediu alternativ ce ar putea regenera pulpa dentară pierdută
Tratamentul de canal dentar sau „omorârea nervului” este o abordare des întâlnită pentru tratarea dinților infectați. Totuși, dinții care sunt lipsiți de pulpă dentară se pot deteriora mai repede și răspund mai slab la eventuale infecții sau leziuni mecanice.
Cercetătorii încearcă să determine organismul să autoregenereze țesutul pierdut de la nivelul cavității dentare printr-un hidrogel injectabil, conceput pentru a stimula celulele stem ale pulpei dentare. Hidrogelul este alcătuit din aminoacizi biocompatibili capabili să ofere indicii țesuturilor și de a stimula direct regenerarea acestora.

Tehnologia imită semnalul factorului de creștere al organismului și poate promova vindecarea și regenerarea țesuturilor alături de mecanismele antimicrobiene conținute de material.

Hidrogelul peptidic antimicrobian a fost injectat la nivelul coroanelor dentare ale câinilor, cu ajutorul cărora a fost realizat experimentul, pentru a stimula vascularizația și a furniza nutrienți celulelor aflate în curs de regenerare.

Așadar, peptidele stimulează dezvoltarea vaselor de sânge și a noilor structuri dentare, pot reduce inflamația și au rol antimicrobian, iar hidrogelul pare a avea o serie de aplicații terapeutice, având capacitatea de a declanșa răspunsuri biologice variate, în funcție de ținta aleasă.

sursa: News Medical
foto: Vivek Kumar, Emi Shimizu, Carla Cugini, Rutgers School of Dental Medicine

Data actualizare: 14-06-2022 | creare: 14-06-2022 | Vizite: 449
Bibliografie
Alternative remedy to conventional root canals would regenerate lost tooth pulp, link: https://www.news-medical.net/news/20220609/Alternative-remedy-to-conventional-root-canals-would-regenerate-lost-tooth-pulp.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum