Violența din partea partenerului intim crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

©

Autor:

Violența din partea partenerului intim crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral
Experimentarea unui singur act de violență din partea unui partener intim sau a unui membru al familiei poate spori riscul de evenimente cardiovasculare majore, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral, potrivit concluziilor preliminare ale unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Northwestern.
Violența partenerului intim, definită drept abuzul sau agresiunea fizică, emoțională sau mentală care apare într-o relație romantică, are numeroase consecințe asupra sănătății fizice și psihice. Violența partenerului poate include nu doar agresiuni fizice sau sexuale, ci și agresiunea psihologică, inclusiv comunicarea verbală sau non-verbală cu intenția de a răni partenerul sau de a exercita control asupra sa.

Potrivit statisticilor, 25% dintre femei au raportat că au fost victime ale agresiunii fizice sau sexuale din partea partenerului, în timp ce, în rândul bărbaților, procentul celor care au fost victime ale actelor de violență fizică sau mentală este de aproximativ 10%. În majoritatea cazurilor, victime ale violenței partenerului sunt femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.

Numărul dovezilor care asociază violența partenerului intim cu rezultatele cardiovasculare adverse este în creștere, însă în general dovezile sunt unele bazate pe date auto-raportate. Tocmai din acest motiv, pentru a putea oferi date precise, colectate în urma unei perioade extinse de urmărire, cercetătorii de la Universitatea Northwestern au evaluat datele din studiul CARDIA, un studiu început în anul 1985, desfășurat pe o perioadă de peste 30 de ani, care a inclus peste 5.000 de adulți tineri.

Persoanele care au raportat că au fost victime ale violenței partenerului intim în ultimul an au avut un risc cu cel puțin 34% mai mare de evenimente cardiovasculare și cu cel puțin 30% un risc crescut de deces din orice cauză. În plus, persoanele agresate au avut un consum mai mare de alcool, au fumat mai mult și au avut o probabilitate cu 2% mai mare de a raporta depresie.

„Este extrem de important să înțelegem mai bine asocierea dintre violența din partea partenerului de viață și riscul mai mare de boli cardiovasculare, două probleme de sănătate publică tot mai frecvente, astfel încât să putem dezvolta și implementa intervenții îmbunătățite”, a declarat autorul studiului, Kathryn Recto, doctorand la Facultatea de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago.

Potrivit aceluiași cercetător, studiul ar putea contribui la implementarea unor screening-uri pentru persoanele cu antecedente de violență din partea partenerului intim, care pot avea nevoie de monitorizare pentru riscul crescut de evenimente cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 07-11-2022 | creare: 07-11-2022 | Vizite: 258
Bibliografie
Intimate partner violence associated with higher risk of cardiovascular events or death, link: https://www.news-medical.net/news/20221031/Intimate-partner-violence-associated-with-higher-risk-of-cardiovascular-events-or-death.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum