Vitamina D ar putea avea un rol important în severitatea psoriazisului

©

Autor:

Vitamina D ar putea avea un rol important în severitatea psoriazisului
Un studiu recent realizat de o echipă de cercetare de la Departamentul de Dermatologie al Universității Brown a investigat relația dintre severitatea psoriazisului și nivelurile de vitamina D în populația din SUA. psoriazisul este o afecțiune a pielii care duce la formarea de pete uscate cu mâncărime, care se formează din cauza acumulării de celule.
Cercetătorii au analizat datele din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES), inclusiv aproape 500 de cazuri de psoriazis. Descoperirile lor, care vor fi prezentate la NUTRITION 2023, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, au dezvăluit o legătură semnificativă între nivelurile scăzute de vitamina D și severitatea mai mare a psoriazisului. Cercetătorii au observat o relație liniară, indicând faptul că, pe măsură ce nivelul de vitamina D a scăzut, severitatea psoriazisului a crescut. În plus, studiul a arătat că persoanele cu zona de piele cel mai puțin afectată de psoriazis aveau niveluri medii mai mari de vitamina D, în timp ce cei cu cea mai mare zonă afectată aveau niveluri medii mai scăzute de vitamina D.

Se crede că vitamina D influențează bolile de piele prin impactul asupra răspunsului imunitar al organismului și asupra celulelor implicate în repararea pielii. Deoarece există un interes din ce în ce mai mare pentru suplimentarea cu vitamine, cercetătorii au dorit să investigheze asocierea dintre nivelurile de vitamina D și severitatea psoriazisului, în special într-o populație mare din SUA.

Studiul a examinat date de la peste 40.000 de participanți la NHANES, identificând 491 de cazuri de psoriazis, cu un interval de timp din 2003 până în 2014. După ce au luat în considerare factorii stilului de viață, cum ar fi fumatul, cercetătorii au descoperit o legătură semnificativă între nivelurile scăzute de vitamina D și cazurile mai severe de psoriazis.

Este important de remarcat faptul că, deși toxicitatea dietetică a vitaminei D este rară, cercetătorii îi avertizează pe persoanele cu psoriazis să-și consulte medicii și dermatologii înainte de a lua în considerare suplimentele de vitamina D.

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-07-2023 | creare: 26-07-2023 | Vizite: 685
Bibliografie
Vitamin D levels could play an important role in psoriasis severity, link: https://www.news-medical.net/news/20230725/Vitamin-D-levels-could-play-an-important-role-in-psoriasis-severity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Deficitul de vitamina D ar putea crește riscul de depresie
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum