De ce te simți mai rău dacă amesteci băuturile alcoolice?

©

Autor:

De ce te simți mai rău dacă amesteci băuturile alcoolice?

Termenul de alcool a fost asociat cu băuturi spirtoase, în ultimii 300 de ani. Există patru tipuri de alcool: alcool metilic, alcool etilic, alcool propilic și alcool butilic.

Alcoolul etilic sau etanolul (C2H5OH) este tipul utilizat în producția de băuturi alcoolice. Celelalte trei tipuri de alcool metilic, propilic și butilic, dacă sunt consumate, pot duce la orbire și moarte, chiar și în doze relativ mici.

Alcoolul, sau etanolul, este agentul de intoxicare găsit în bere, vin și lichior. Alcoolul este produs prin fermentarea drojdiei, a zaharurilor și a amidonului. Fructele, cum ar fi strugurii și cereale precum orzul și grâul, sunt cel mai frecvent utilizate pentru vin, bere și băuturi alcoolice. Alte plante, cum ar fi cactusul sau trestia de zahăr, pot fi utilizate în producția de băuturi alcoolice.

Utilizarea abuzivă pe termen lung a alcoolului este asociată cu afecțiuni hepatice și cardiovasculare, cu cancer și cu leziuni ale sistemului nervos, precum și cu probleme psihiatrice, cum ar fi depresia, anxietatea și tulburarea de personalitate antisocială.

Alcoolul și consumul acestuia pot provoca o serie de schimbări semnificative în comportament. Chiar și dozele mici afectează semnificativ gândirea și coordonarea. În cantități mici, poate induce sentimente de relaxare și liniște, suprimă anxietatea și inspiră sentimente de încredere. Cu toate acestea, pe măsură ce doza este crescută, apar sentimentele de depresie. Atunci când o persoană consumă mai mult alcool decât poate metaboliza organismul, apare intoxicația. Intoxicația cu alcool poate dura, în general, 1-12 ore, iar efectele post-intoxicație pot dura 24 de ore sau mai mult.

Utilizarea constantă a alcoolului poate duce la o toleranță crescută care conduce la cantități mai mari necesare pentru a obține efectele dorite. Odată ce organismul dezvoltă o dependență de alcool, o întrerupere bruscă a aportului său poate produce simptome de sevraj. Simptomele de întrerupere pot pune viața în pericol și includ anxietate severă, tremor, halucinații și convulsii.

Alcoolul poate fi letal dacă cantitatea de alcool în sânge atinge o concentrație de peste 0,46 g/dl.

Moartea de la depresia respiratorie poate să apară în intoxicația severă cu alcool, iar acest lucru poate fi grăbit dacă alcoolul este combinat cu medicamente depresive ale SNC. (1-8)

 

Amestecul de băuturi alcoolice

Atunci când se amestecă anumite tipuri de băuturi alcoolice, precum și când se amestecă alcool cu băuturi diferite, numite adesea „mixuri”, senzația de a doua zi este mai neplacută. În aceste cazuri, mahmureala poate fi mult mai gravă în dimineața următoare, conducând la o reducere semnificativă a abilităților cognitive, împreună cu efecte secundare precum dureri de cap, grețuri și, în unele cazuri, chiar vărsături. În același timp, trebuie remarcat, de asemenea, că nu toate băuturile alcoolice vor provoca reacții adverse severe în dimineața următoare.

Amestecul cu băuturi carbogazoase

Unele studii au analizat și modul în care amestecul dintre alcool și băuturi carbogazoase ar afecta nivelurile de alcool din sânge ale unei persoane, precum și modul în care acest tip de amestec ar putea afecta starea de sănătate în ziua următoare. Acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de băuturi mixte pe care oamenii îl consumă atunci când ies.

Un studiu a constatat că amestecul de vodcă cu o băutură carbogazoasă poate crește nivelul de alcool în sânge, în comparație cu situația în care această băutură a fost consumată fără alte lichide suplimentare sau când se amestecă tequila cu apă.

Similar cu modul în care amestecarea băuturilor cu băuturi carbogazoase și alcool poate determina o creștere a nivelului de alcool din sânge, se pare că există o legătură între adăugarea alcoolului la băuturi dulci, indiferent dacă sunt sau nu carbogazoase, și nivelurile de alcool din sânge. Acesta este unul dintre motivele pentru care cocktailurile determină adesea o persoană să experimenteze o a doua zi neplacută, datorită conținutului ridicat de zahăr.

Cercetările recente au constatat că amestecarea băuturilor energizante cu alcool ar putea fi mai riscantă decât consumul de alcool pe cont propriu sau un mix mai tradițional.

Unele băuturi au un conținut mai mare de zahăr decât altele. Cu cât este mai multă cantitate de glucoză într-o băutură amestecată cu alcool, alcoolul poate fi absorbit mai rapid în fluxul sanguin, ceea ce poate duce la o stare crescută de alcoolism, precum și o durere de cap mai severă, asociată cu simptome precum greața și slăbiciune a doua zi. Amestecarea alcoolului cu sifon, de exemplu, poate ajuta la reducerea severității acestor simptome.

Amestecarea mai multor băuturi alcoolice poate duce la creșterea conținutului de alcool al unei băuturi, ceea ce poate duce la o stare de mahmureală accentuată.

Un pahar de vin conține de obicei aproximativ 12% alcool. În schimb, o băutură spirtoasă, de obicei, conține până la 40% alcool. Când se combină cele două, efectele sunt mai puternice decât dacă s-ar consuma doar vin.

Când vine vorba de o înțelegere a mahmurelii, este important să începeți să priviți diferitele tipuri de alcool și efectele acestora. O mahmureală cauzată de consumul de vin poate avea efecte secundare diferite de consumul altui tip de băutură. Diferitele băuturi mixte, în care alcoolul amestecat cu anumite băuturi nealcoolice, poate duce la creșterea nivelului de alcool din sânge și la alte efecte secundare. (1, 2, 3, 8)

Amestecarea alcoolului cu cafeina

Fie în băuturi preamestecate, fie prin adăugarea de băuturi alcoolice băuturilor energizante, această tendință a devenit un mod obișnuit pentru consumatorii tineri de acool. Cu această combinație periculoasă, băutorii se pot simți într-o oarecare măsură mai puțin în stare de euforie decât dacă ar consuma doar alcoolul.

Ceea ce încearcă tinerii să facă este să consume cafea pentru a contracara efectele negative ale alcoolului, care are un efect sedativ asupra sistemul nervos central și încetinește funcțiile creierului, afectează judecata, emoțiile și comportamentul. Cafeaua conține cofeină, un stimulant cunoscut, precum și agenți chimici care stimulează producerea hormonilor cortizon și adrenalină.

Studiile au demonstrat efectele antagonice ale cofeinei și alcoolului.

Consumul de cafea după consumul de alcool nu restabilește starea și nici nu înlătură alcoolul din organism. De fapt, cantitatea de cafea consumată nu are absolut niciun efect asupra conținutului de alcool din sânge.

Starea de rău este mai pronunțată în cazul amestecului bauturilor alcoolice datorită efectelor adverse cumulate:

  • deshidratare severă (alcoolul și cafeaua se comportă ca diuretice, stimulând eliminarea apei din organism), urmată de sete, iar continuarea consumului de alcool în loc de apă, accentuează starea de deshidratare;
  • dureri de cap, stare de disconfort, oboseală - apar ca urmare a deshidratării și întrunesc elementele simptomatologiei de a doua zi.


Combinarea alcoolului cu alte substanțe este o problemă comună, fiind o practică destul de frecventă.

Contraindicații ale consumului de alcool:

  • în timpul administrării de sedative;
  • în combinație cu alte substanțe care afectează abilitățile motorii, comportamentul și capacitatea de a gandi clar.


Se recomandă consumul de alcool în combinație cu alimentele și poate avea chiar și un efect pozitiv. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

Sfaturi în ceea ce privește amestecul băuturilor

Deși nu se recomandă amestecarea băuturilor alcoolice cu cele energice, dacă decideți să le consumați împreună, este posibil să reduceți riscul efectelor adverse pe termen scurt și lung prin următoarele fapte:

  • Urmăriți cât de mult consumați. Puteți bea cu ușurință mai mult decât vă dați seama atunci când combinați alcool și băuturi energizante. Păstrați o evidență atentă a numărului de unități pe care le beti (bărbații și femeile nu ar trebui să bea în mod regulat mai mult de 14 unități pe săptămână).
  • Este mai probabil să îți asumi riscuri când combini aceste băuturi, așa că ține-ți ochii pe prietenii tăi, precum și pe tine însuți.
  • Mâncarea. Un stomac plin încetinește ritmul în care corpul absoarbe alcoolul, încetinind absorbția acestuia. Alimente precum pastele sau cartofii sunt cele mai recomandate a fi consumate înainte sau în timpul nopții.
  • Păstrarea controlului conținutului de cofeină și zahăr. Băuturile energice conțin cantități mari de zahăr care pot avea un efect major asupra sănătății, inclusiv asupra greutății și a dispoziției. Deci, dacă aveți acces la informațiile despre conținutul de calorii, zahăr și cofeină din băuturile pe care le beți, încercați să nu depășiți cantitatea zilnică recomandată.
  • Evitați să beți înainte de a merge la culcare. Alcoolul și băuturile energetice pot provoca insomnie. (2, 3)

Data actualizare: 29-03-2019 | creare: 29-03-2019 | Vizite: 5816
Bibliografie
1. Hangover And Mixing Alcohol: Different Types Of Crapulence, link: https://alcorehab.org/hangover/types-of-alcohol/
2. Alcohol and energy drinks, link: https://www.drinkaware.co.uk/alcohol-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/alcohol-and-energy-drinks/
3. ALCOHOL COMBINATIONS, link: https://educalcool.qc.ca/wp-content/uploads/2011/08/Alcohol_and_health_6.pdf
4. Different alcoholic drinks may trigger different emotions; many of them negative, link: https://www.nhs.uk/news/lifestyle-and-exercise/different-alcoholic-drinks-may-trigger-different-emotions-many-them-negative/
5. Mixing energy drinks, alcohol may affect adolescent brains like cocaine, link: https://www.purdue.edu/newsroom/releases/2016/Q4/mixing-energy-drinks,-alcohol-may-affect-adolescent-brains-like-cocaine.html
6. Alcohol, link: https://www.drugs.com/alcohol.html
7. Is mixing drinks actually bad?, link: https://theconversation.com/is-mixing-drinks-actually-bad-87256
8. Does mixing alcoholic drinks make your hangover worse?, link: https://www.abc.net.au/news/2018-01-07/are-mixed-alcohol-drinks-actually-harmful/9306794
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum