Măseaua de minte - al treilea molar

©

Autor:

Măseaua de minte - al treilea molar
Măseaua de minte este ultimul dinte apărut (al treilea molar) și erupe între 17 și 25 de ani. Tocmai de aceea, se spune că măselele de minte apar odată cu maturizarea deplină.

Aceste măsele reprezintă dovada alimentației dure a strămoșilor și totodată o problemă pentru omul modern, care are maxilarul mai mic. În cazul în care arcada nu este suficient de încăpătoare, acești molari erup în poziții incorecte sau rămân impactați în maxilar, producând înghesuirea celorlalți dinți, dar și alte probleme stomatologice.

Simptomele molarilor impactați

  • Gingie înroșită sau inflamată în jurul măselei impactate
  • Dureri de maxilar sau de cap prelungite
  • Umflarea maxilarului
  • Respirație urât mirositoare
  • Gust neplăcut la mușcare
  • Schimbarea poziției, culorii sau sensibilității dinților

Complicațiile molarilor impactați

  • Boli gingivale - Bacteriile și resturile alimentare pot rămâne blocate sub gingia ce crește peste măseaua de minte, producând infecții.
  • Înghesuirea dinților - Măseaua de minte poate împinge ceilalți dinți, vătămându-i sau mutându-le locul. molari_impactati
  • Carii - Aflându-se într-un loc greu de accesat, molarii de minte sunt dificil de curățat corespunzător, fiind predispuși la formarea cariilor.
  • Chisturi - Coroana măselei de minte se dezvoltă într-un sac; dacă acesta rămâne în maxilar, se poate umple cu lichid, formându-se apoi un chist care afectează maxilarul, dinții și nervii.

Situația molarilor de minte se poate observa foarte ușor la radiografia dentară. În acest mod medicul va afla dacă aveți molari impactați, dacă este necesară operația de extracție a acestora sau dacă măselele deja erupte pun probleme și necesită să fie extrase.

De obicei, este mai bine ca extracția să aibă loc la o vârstă cât mai mică, până a se ancora rădăcinile molarilor în maxilar.

Când este recomandată extracția măselelor de minte

  • Dacă arcada nu este suficient de mare pentru a permite eruperea molarilor într-un aliniament util mestecării și zdrobirii alimentelor.
  • Atunci când măselele erup doar parțial. În acest caz, bacteriile pot pătrunde în jurul dintelui, producând infecții. Dinții erupți parțial sunt mai predispuși formării cariilor și dezvoltării bolilor gingivale, fiind greu accesibili pentru periuța de dinți.
  • Dacă molarii nu sunt aliniați corect și înghesuie ceilalți dinți sau nervii. Dacă măseaua de minte se sprijină pe următorul molar, îl face pe acesta mai vulnerabil la carii și formarea tartrului.
  • Dacă exista riscul formării chisturilor și al tumorilor.
  • Uneori, se poate recomanda extracția molarilor de minte înainte de montarea unui aparat ortodontic pentru îndreptarea dinților.

Extracția molarului de minte

Îndepărtarea molarilor de minte depinde de poziția acestora. O măsea eruptă complet este extrasă la fel ca orice dinte, însă dacă măseaua se află sub gingie, în maxilar, este nevoie de o operație chirurgicală. Deseori, dintele este extras bucată cu bucată, pentru a reduce cantitatea de os pierdută. Dacă extracția este mai complicată, aceasta se efectuează într-un spital sau poate fi necesară anestezia totală.

Operația chirugicală de extracție va fi efectuată de către un specialist în chirurgie maxilofacială. Se începe cu anestezia locală, administrată sub formă injectabilă. Apoi, medicul va face o incizie pe gingie, pentru a expune măseaua și maxilarul. Dacă dintele impactat este erupt parțial, acesta se extrage cu forcepsul, însă dacă este impactat total în maxilar, se taie în bucățele, care se scot apoi pe rând. În cele din urmă, se suturează operația și se plasează comprese pentru controlarea sângerării.

Recuperarea dupa extracție

După operație este posibil să simțiți disconfort, sau chiar durere, mai ales după ce trece efectul anesteziei. Umflarea se poate ameliora cu comprese reci, iar pentru durere medicul vă poate prescrie analgezice.

În primele 24 de ore de la extracție trebuie să aveți grijă să nu mestecați alimente pe partea pe care a avut loc extracția și să evitați băuturile fierbinți, alcoolul și alimentele tari. A doua zi, puteți clăti gura cu apăcu sare (o linguriță la o cană cu apă călduță) și evitați în continuare alimentele tari. După aproximativ o săptămână se vor îndepărta suturile.

Vindecarea completă are loc abia după câteva săptămâni sau chiar luni însă, de obicei, după două săptămâni de la operație lucrurile revin la un normal confortabil.

Complicațiile extracței molarilor de minte

  • Alveolita postextractivă - această complicație este des întâlnită și apare atunci când fie nu s-a format un cheag de sânge în alveola din care a fost extrasă măseaua, fie s-a format un cheag, dar s-a dislocat. Dacă sângele nu se coagulează, vindecarea este întârziată.
    Alveolita postextractivă poate dura 3-4 zile după extracție și este însoțită de durere și respirație urât mirositoare. Medicul va trata alveolita postextractivă punând un pansament cu medicament în alveolă. Pansamentul trebuie înlocuit la fiecare 24 de ore, până când simtomele dispar.
  • Parestezie - Parestezia este o complicație mai puțin frecventă și implică vătămarea nervilor din apropierea măselei de minte. Simptomele sunt amorțeala limbii, buzei sau a bărbiei și pot dura zile, săptămâni, luni, sau pot fi permanente.
  • Infecție, cauzată de bacterii sau particule de alimente blocate.
  • Slăbirea osului maxilarului, din cauza traumatizării.

Data actualizare: 18-12-2018 | creare: 10-06-2009 | Vizite: 69099
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
  •