O nouă legătură între dietele bogate în grăsimi și zaharuri și diabetul zaharat de tip 2
Un studiu publicat recent în revista Cell Metabolism asociază consumul de fructoză și grăsimi cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. Dietele bogate în alimente de tip fast food și sucuri cu zaharuri adăugate, sunt alegeri nutriționale mai puțin recomandate.
Conform cercetătorilor, o dietă cu un conținut crescut în grăsimi intensifică metabolismul fructozei la nivelul intestinului subțire, cu eliberarea ulterioară în circulația sanguină a unui metabolit asociat fructozei, gliceratul. Acesta poate produce leziuni la nivelul insulelor de celule beta pancreatice, responsabile cu producerea insulinei. Dezechilibrul insulinei, hormon care reglează glucoza din sânge, determină tulburări de toleranță la glucoză, respectiv diabet zaharat.
Diabetul zaharat de tip 2 se asociază obiceiurilor alimentare greșite și sedentarismului, obezitatea fiind un factor major de risc. În urma dietelor occidentale, bazate pe grăsimi și zaharuri în exces, diabetul zaharat de tip 2 nu se mai identifică doar la vârstnici, ci și la adulți tineri, dublându-și prevalența în ultimele două decenii. Fiind o patologie sistemică, diabetul produce pe termen lung complicații, precum boli cardiovasculare, renale sau neurologice. Este esențial diagnosticul precoce și controlul terapeutic exemplar, pentru a evita posibilele afecțiuni de organe.
Rezistența la insulină (mecanismul de apariție a diabetului zaharat de tip 2) apare atunci când țesuturile periferice nu mai răspund la acțiunea insulinei, cu persistența unor niveluri excesive de glucoză în sânge.
Studiul efectuat descrie modul în care fructoza are consecințe negative asupra pancreasului și a ficatului. Animalele de laborator care au urmat o dietă cu un conținut ridicat în grăsimi, dar cantități egale de zaharuri, au avut o absorbție mai mare a zaharurilor (fructoză) la nivel intestinal, prin comparație cu șobolanii hrăniți echilibrat, fără grăsimi.
Șobolanii cărora le-au fost injectate molecule de glicerat la nivel pancreatic, au asociat scăderea insulinei circulante. Gliceratul a fost asociat dietelor occidentale, alcătuite din alimente bogate în grăsimi saturate și fructoză, iar excesul acestuia a dus la lezarea celulelor pancreatice beta și creșterea riscului de diabet.
sursa: News Medical
foto: Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI)
Conform cercetătorilor, o dietă cu un conținut crescut în grăsimi intensifică metabolismul fructozei la nivelul intestinului subțire, cu eliberarea ulterioară în circulația sanguină a unui metabolit asociat fructozei, gliceratul. Acesta poate produce leziuni la nivelul insulelor de celule beta pancreatice, responsabile cu producerea insulinei. Dezechilibrul insulinei, hormon care reglează glucoza din sânge, determină tulburări de toleranță la glucoză, respectiv diabet zaharat.
Diabetul zaharat de tip 2 se asociază obiceiurilor alimentare greșite și sedentarismului, obezitatea fiind un factor major de risc. În urma dietelor occidentale, bazate pe grăsimi și zaharuri în exces, diabetul zaharat de tip 2 nu se mai identifică doar la vârstnici, ci și la adulți tineri, dublându-și prevalența în ultimele două decenii. Fiind o patologie sistemică, diabetul produce pe termen lung complicații, precum boli cardiovasculare, renale sau neurologice. Este esențial diagnosticul precoce și controlul terapeutic exemplar, pentru a evita posibilele afecțiuni de organe.
Rezistența la insulină (mecanismul de apariție a diabetului zaharat de tip 2) apare atunci când țesuturile periferice nu mai răspund la acțiunea insulinei, cu persistența unor niveluri excesive de glucoză în sânge.
Studiul efectuat descrie modul în care fructoza are consecințe negative asupra pancreasului și a ficatului. Animalele de laborator care au urmat o dietă cu un conținut ridicat în grăsimi, dar cantități egale de zaharuri, au avut o absorbție mai mare a zaharurilor (fructoză) la nivel intestinal, prin comparație cu șobolanii hrăniți echilibrat, fără grăsimi.
Șobolanii cărora le-au fost injectate molecule de glicerat la nivel pancreatic, au asociat scăderea insulinei circulante. Gliceratul a fost asociat dietelor occidentale, alcătuite din alimente bogate în grăsimi saturate și fructoză, iar excesul acestuia a dus la lezarea celulelor pancreatice beta și creșterea riscului de diabet.
sursa: News Medical
foto: Terasaki Institute for Biomedical Innovation (TIBI)
Data actualizare: 14-06-2022 | creare: 14-06-2022 | Vizite: 312
Bibliografie
Scientists find new link between high-fat, high-fructose diets and Type 2 diabetes mellitus, link: https://www.news-medical.net/news/20220610/Scientists-find-new-link-between-high-fat-high-fructose-diets-and-Type-2-diabetes-mellitus.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Doi compuși din fructe ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor supraponderale sau obeze
- Boala Crohn: un nou tratament, cu eficacitate pe termen lung
- Ceaiul oferă importante beneficii pentru sănătatea metabolică: riscul de diabet de tip 2, redus în urma consumului de ceai
- Medicina ayurvedică pare eficientă în controlul glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, conform unui studiu
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Valori glicemie anormale?
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Simptome diabet
- Diabet de tip II complicat. Se poate renunta la tratamentul medicamentos?
- Diabet tip 2-insulina
- Diabet - a slabit mult! Cum sa se ingrase ?
- Leucocite crescute