Tendințe în fitness pentru anul 2015 (sondaj la nivel global)

Tendințe în fitness pentru anul 2015 (sondaj la nivel global)

©

Autor: Redacția ROmedic

Tendințe în fitness pentru anul 2015 (sondaj la nivel global)
Institutul de Medicină Sportivă din SUA (ACSM) aduce în atenÈ›ia publicului cele mai noi tendinÈ›e în programele de fitness, potrivit unui sondaj realizat pe mii de instructori specializaÈ›i în domeniu. Rezultatele pot fi consultate în articolul „Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015: What’s Driving the Market”,  publicat în numărul curent al ziarului ACSM: Health & Fitness Journal.

„Nu este deloc surprinzător faptul că programele sportive dedicate pierderii în greutate se află pe primul loc anul acesta”, afirmă profesorul Walter R. Thompson, autorul principal al studiului. „Aceste tipuri de exerciÈ›ii prezintă avantajul de a necesita un echipament minimalist È™i au fost incluse în programe de fitness dintre cele mai populare”.

La 9 ani de la demararea studiului, sunt implicaÈ›i peste 3.400 de antrenori specializaÈ›i în problemele de sănătate È™i fitness din întreaga lume, majoritatea acreditaÈ›i de Institutul de Medicină Sportivă din SUA. Chestionarul pe care l-au completat aceÈ™tia cuprindea 39 de variante cu aÈ™a-zisele tendinÈ›e în domeniu, dar cele care au înregistrat cele mai multe voturi de încredere È™i par a câÈ™tiga din ce în ce mai mulÈ›i adepÈ›i în 2015 sunt următoarele:

1. Antrenamentul cu greutatea corpului - necesită un echipament minimalist, fapt care îl face foarte accesibil. Acest program le permite practicanÈ›ilor să se întoarcă la exerciÈ›iile elementare de fitness. 

2. Antrenamentul cu serii de exerciÈ›ii cu intensitate ridicată implică programe sportive foarte intense, urmate de perioade scurte de repaus È™i recuperare. Aceste exerciÈ›ii se fac, de obicei, în mai puÈ›in de jumătate de oră.

3. Instructori de fitness educaÈ›i È™i experimentaÈ›i. Având în vedere numărul mare de instituÈ›ii care oferă recunoaÈ™tere în domeniul sănătaÈ›ii È™i programelor de fitness, este important ca practicanÈ›ii de sport să-È™i aleagă corect instructorul. Este fundamental să se îndrepte spre persoane acreditate de organizaÈ›ii competente, precum Comisia NaÈ›ională de Înregistrare a AgenÈ›iilor  (NCCA) sau Institutul de Medicină Sportivă din SUA.   

4. Antrenamentelor de forță li se acordă în continuare mare importanță în cadrul cluburilor sportive. ExerciÈ›iile de acest tip nu pot lipsi, fiind esenÈ›iale într-un program sportiv complet.

5. Antrenamentul personal. Studiile, pregătirea È™i o diplomă care să le ateste competenÈ›ele au devenit criterii eliminatorii pentru instituÈ›iile care îi angajează. În plus, în unele state din SUA s-a introdus în legislaÈ›ie posibilitatea de a certifica instructorii personali.

6. ExerciÈ›iile fizice È™i scăderea în greutate. În afară de o nutriÈ›ie echilibrată, exerciÈ›iile de miÈ™care sunt un element cheie în programul de pierdere în greutate. Instructorii de fitness specializaÈ›i pe această ramură îÈ™i îndeamnă clienÈ›ii să crească numărul de exerciÈ›ii de acest tip È™i să evite, pe cât posibil, alimentaÈ›ia bogată în calorii, dacă vor rezultate cât mai bune.  

7. Yoga. Bazându-se pe tradiÈ›ia antică, yoga utilizează o serie de poziÈ›ii specifice ale corpului, menite să influenÈ›eze starea noastra de sănătate È™i să inducă o stare de relaxare. Printre acestea se numără: Power Yoga, Yogalates, Bikram, Ashtanga, Vinyasa, Kripalu, Anurara, Kundalini, Sivananda and others.

8. Programe de fitness pentru vârstnici. Tot mai mulÈ›i specialiÈ™ti în domeniul sănătății È™i programelor de fitness au hotărât să conceapă antrenamente adaptate persoanelor de vârsta a treia. Astfel, acestea ar avea parte de activitate în cursul zilei, iar starea lor generală s-ar putea îmbunătăți datorită efectelor benefice ale sportului.

9. Fitnessul pentru îmbunătățirea funcÈ›ionalității corpului. Această tendință se referă la îmbunătățirea echilibrului corpului È™i la recăpătarea forÈ›ei necesare vieÈ›ii de zi cu zi. Antrenamentul de acest tip este destinat în special persoanelor vârstnice, dar È™i în cadrul unor programe de recuperare fizică.

10. Antrenamente de grup. Având în vedere criza financiară resimÈ›ită la nivel global în ultimii ani, mulÈ›i antrenori personali pun la dispoziÈ›ia clienÈ›ilor È™i posibilitatea de a practica sportul în grupuri de câte două-trei persoane. Astfel, nici instructorul nu-È™i pierde practicanÈ›ii È™i nici aceÈ™tia nu sunt nevoiÈ›i să renunÈ›e la sport din cauza banilor.

Data actualizare: 19-01-2019 | creare: 06-11-2014 | Vizite: 2569
Bibliografie
WORLDWIDE SURVEY OF FITNESS TRENDS FOR 2015: What’s Driving the Market, link: https://journals.lww.com/acsm-healthfitness/Fulltext/2014/11000/WORLDWIDE_SURVEY_OF_FITNESS_TRENDS_FOR_2015_.5.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea masei musculare – influenÈ›ată mai mult de greutăți sau de numărul de repetiÈ›ii?
  • Antrenamentele de grup - mai eficiente decât cele individuale în ceea ce priveÈ™te calitatea vieÈ›ii
  • Antrenamentele pentru forță È™i masă musculară, la fel de vitale ca aerobicul (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum