MaxDFM - dispozitivul de fitness cu vibrații

©

Autor:

MaxDFM - dispozitivul de fitness cu vibrații
Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven consideră că un adaos de vibraţie de 30Hz la o şedinţă de antrenament, poate îmbunătăţi rezultatele acestuia cu un procent cuprins între 25 şi 100%.

Această descoperire este una importantă, având în vedere că vine în ajutorul pacienţilor care au nevoie de recuperare. Aceştia trebuie să îşi recâştige forţele, însă le este greu să depună efortul muscular necesar în exerciţiile recomandate. Bazându-se pe studiile anterioare, cercetătorii au construit un aparat de fitness care permite iubitorilor de sport să devină mai puternici, într-un timp mai scurt.

Ceea ce stă la baza efectului îmbunătăţit al antrenamentului, este reflexul de vibraţie al muşchilor, fenomenul prin care muşchii se contractă ca răspuns la vibraţiile menţionate. Cercetătorul Massimo Mischi a început să exploreze încă din 2005 posibilitatea de a utiliza acest fenomen pentru a îmbunătăţi rezultatele exerciţiilor fizice. Acesta a fost ajutat şi de către studentul său doctorand, Lin Xu, care şi-a prezentat de curând teza de doctorat pe acest subiect.

Greutăţi care cântăresc mai mult

Mischi şi Xu au arătat pe parcursul experimentului că antrenamentele cu un plus de vibraţie de 30Hz sunt mai eficiente cu 25% faţă de cele în care se foloseşte aceeaşi greutate, fără vibraţii. În cazul unui exerciţiu anume pentru triceps, efectul a fost mărit cu până la 100%. Cercetătorii au arătat cum muşchii lucrează mai mult şi obosesc mai repede. Într-un alt experiment, participanţii la studiu au putut lucra cu greutăţi care cântăreau de două ori mai mult decât cele folosite anterior, fără vibraţie.

O cale mai scurtă

Aceste rezultate sunt foarte importante pentru persoanele care sunt slăbite în urma unei boli şi care trebuie să se reabiliteze, spune Mischi. În cazul exerciţiilor în care se foloseşte 70% din puterea musculară, este esenţial ca puterea fizică să poată fi recuperată repede, iar pacienţii slăbiţi rareori reuşesc să o facă. Această metodă nouă de folosire a vibraţiilor le oferă pacienţilor o cale mai scurtă către recuperare.Totuşi, şi iubitorii de sport se pot folosi de această metodă pentru a face progrese mai repede. „Binecunoscutul slogan în fitness „no pain, no gain” (fără durere, nu câştigi) începe să fie contrazis de această nouă metodă”, spune Mischi. Acestuia i-a venit ideea unui astfel de aparat în urmă cu 10 ani, pe vremea când deţinea un club de fitness în Roma.

Nu dintr-o dată

Noul aparat de fitness este vândut de compania subsidiară Hipermotion sub denumirea MaxDFM (Maximum Dynamic Force Modulation). În locul unor greutăţi, aparatul are un motor care produce vibraţia şi sarcina musculară, cu ajutorul unui cablu care trebuie tras în afară. Motorul are capacitatea de a crea sarcina gradual, în aşa fel încât articulaţiile să nu fie supuse dintr-o dată unei forţe puternice. Acesta reprezintă încă un avantaj pentru pacienţii aflaţi într-un stadiu de recuperare fizică şi pentru femeile şi bărbaţii ce doresc să facă sport, dar sunt mai puţin antrenaţi. Cei care aleg să folosească acest aparat vor putea să ajusteze cablul respectiv la orice înălţime sau greutate pentru a putea efectua diverse exerciţii fizice. Mai mult, MaxDFM poate fi controlat în totalitate de pe smartphone-ul sau tableta dumneavoastră, folosind o aplicaţie cu programe individualizate.

Data actualizare: 11-01-2020 | creare: 02-02-2016 | Vizite: 2596
Bibliografie
Vibration makes workouts 25 to 100 percent more effective, link: https://medicalxpress.com/news/2016-01-vibration-workouts-percent-effective.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea masei musculare – influențată mai mult de greutăți sau de numărul de repetiții?
  • Antrenamentele de grup - mai eficiente decât cele individuale în ceea ce privește calitatea vieții
  • Antrenamentele pentru forță și masă musculară, la fel de vitale ca aerobicul (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum