Absența somnului REM este direct asociată cu pofta de alimente dulci și bogate în grăsimi

Deși sunt intens cercetate, în continuare nu se cunoaște în totalitate rolul privării de somn și mecanismul prin care afectează zonele cerebrale ce controlează dorința de a consuma alimente „nesănătoase”. O publicație în jurnalul eLife a observat că lipsa unei etape vitale a somnului, somnul REM sau rapid eye movement, favorizează consumul de alimente dezechilibrate nutrițional, în special al celor bogate în sucroză și grăsimi.
Cercetătorii din cadrul Institutului de Medicină Integrativă a Somnului al Universității Tsukuba a reprodus pe modele animale absența somnului REM și a utilizat în paralel o metodă chemogenetică prin care a inhibat activitatea cortexului cerebral, respectiv a comportamentului pe care îl media. Drept urmare s-a remarcat că absența somnului REM a crescut consumul de alimente palatabile, bogate în zahăr și grăsimi, în comparație cu grupul de control.
Cortexul prefrontal este implicat în aprecierea gradului de palatabilitate a alimentelor prin intermediul gustului, mirosului și al texturii. Mai mult decât atât, persoanele care manifestă obezitate tind să aibă o activitate crescută a cortexului prefrontal atunci când sunt expuși la alimente bogate în calorii provenite din conținutul substanțial de zaharuri și lipide. Autorul studiului, Kristopher McEowmn, afirmă că „rezultatele studiului sugerează o asociere directă între lipsa controlului asupra aportului de alimente hipercalorice în cazul privării de somn, în special a etapei REM”.
Cercetări ulterioare sunt necesare pentru aprofundarea acestei relații și generarea soluțiilor pentru a reduce riscul de obezitate favorizat de lipsa unei igiene corespunzătoare a somnului.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- De ce respirația profundă induce relaxarea?
- Inteligența poate fi antrenată? Iată ce spun rezultatele a trei decenii de cercetare
- Declinul cognitiv asociat vârstei înaintate, inversat pe șoareci, într-un studiu experimental
- Jumătatea dreaptă a creierului ar putea prezice capacitatea de recuperare a limbajului după AVC în emisfera stângă
- Ce medicamente folosiți pentru somn ?
- Insomnie - servici a doua zi
- Ce recomandati Rivotril sau diazepam pt somn? sau este si altceva mai bun?