Absența somnului REM este direct asociată cu pofta de alimente dulci și bogate în grăsimi

Absența somnului REM este direct asociată cu pofta de alimente dulci și bogate în grăsimi
Atunci când nu dormim, cortexul prefrontal medial ar putea juca un rol principal în controlul dorinței de a consuma alimente hipercalorice, foarte palatabile, care conduc inevitabil la creșterea excesivă în greutate, cum sunt de exemplu alimentele concentrate în zahăr.

Deși sunt intens cercetate, în continuare nu se cunoaște în totalitate rolul privării de somn și mecanismul prin care afectează zonele cerebrale ce controlează dorința de a consuma alimente „nesănătoase”. O publicație în jurnalul eLife a observat că lipsa unei etape vitale a somnului, somnul REM sau rapid eye movement, favorizează consumul de alimente dezechilibrate nutrițional, în special al celor bogate în sucroză și grăsimi.

Mai multe informații despre somnul REM găsiți în articol.

Cercetătorii din cadrul Institutului de Medicină Integrativă a Somnului al Universității Tsukuba a reprodus pe modele animale absența somnului REM și a utilizat în paralel o metodă chemogenetică prin care a inhibat activitatea cortexului cerebral, respectiv a comportamentului pe care îl media. Drept urmare s-a remarcat că absența somnului REM a crescut consumul de alimente palatabile, bogate în zahăr și grăsimi, în comparație cu grupul de control.

Cortexul prefrontal este implicat în aprecierea gradului de palatabilitate a alimentelor prin intermediul gustului, mirosului și al texturii. Mai mult decât atât, persoanele care manifestă obezitate tind să aibă o activitate crescută a cortexului prefrontal atunci când sunt expuși la alimente bogate în calorii provenite din conținutul substanțial de zaharuri și lipide. Autorul studiului, Kristopher McEowmn, afirmă că „rezultatele studiului sugerează o asociere directă între lipsa controlului asupra aportului de alimente hipercalorice în cazul privării de somn, în special a etapei REM”.

Cercetări ulterioare sunt necesare pentru aprofundarea acestei relații și generarea soluțiilor pentru a reduce riscul de obezitate favorizat de lipsa unei igiene corespunzătoare a somnului.

Citește mai departe articolul pentru a afla cum să ai un somn odihnitor.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-04-2019 | creare: 19-12-2016 | Vizite: 566
Bibliografie
Direct link between REM sleep loss, desire for sugary and fatty foods discovered, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/12/161206110327.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Prebioticele din dietă ar putea crește calitatea somnului
  • Tulburările de somn pot duce la pierderea densității osoase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.