Activitatea fizică și declinul cognitiv la adulții în vârstă: o revizuire sistematică și meta-analiză

©

Autor:

Activitatea fizică și declinul cognitiv la adulții în vârstă: o revizuire sistematică și meta-analiză
Deși exercițiul fizic este asociat cu un risc redus de declin cognitiv, majoritatea dovezilor provin din studii pe termen scurt, ceea ce ar putea reflecta o părtinire de cauzalitate inversă. Studiile interventive recente sugerează prudență în legătura dintre activitatea fizică și cogniție, iar majoritatea dovezilor existente se bazează pe studii observaționale cu urmăriri pe termen scurt și fără niveluri cognitive inițiale.
În meta-analiza publicată în JAMA Network Open cercetătorii au explorat asociația dintre exercițiul fizic și declinul cognitiv, evaluând impactul factorilor precum durata urmăririi, vârsta de bază, cantitatea de exercițiu și calitatea studiilor incluse. Au fost analizate înregistrările din baze de date precum PubMed și Scopus, incluzând studii de cohortă prospectivă sau caz-control cu indivizi de peste 20 de ani, urmăriri de un an sau mai mult și măsurători validate ale rezultatelor cognitive.

Analiza a inclus 104 înregistrări, reprezentând 341.471 de indivizi, și a evaluat asociația dintre exercițiul fizic la bază și cogniția globală sau domenii cognitive specifice la urmărire. Studiile au fost foarte eterogene, iar exercițiul fizic a fost asociat cu o reducere a declinului cognitiv sau a deteriorării, fără asociații semnificative în analizele de urmărire pe termen lung. Exercițiul fizic a fost legat de domenii de cogniție globală și de modificările acestora, fără asociații de moderare sau doză-răspuns semnificative.

În special, fluența verbală și memoria episodică au fost asociate cu exercițiul fizic. Cantitatea de exercițiu fizic a avut o asociere inversă mai mare cu declinul cognitiv sau deteriorarea până la 5.000 de echivalente metabolice de minute de sarcină pe săptămână. Concluziile indică o asociere slabă, dar pozitivă, între exercițiul fizic și declinul cognitiv, care persistă indiferent de nivelul de cogniție sau vârsta cohortei, subliniind importanța pentru sănătatea populației în amânarea bolilor multifactoriale care cauzează demența. Durata urmăririi, rata, tipul de măsurare a exercițiului fizic și calitatea au influențat asociația raportată în studiile cu rezultate cognitive binare, iar ploturile în formă de pâlnie au detectat un posibil bias. Studiul a dezvăluit, de asemenea, asociații slabe între fluența verbală și memoria episodică, cu rezultate mixte pentru funcția executivă între analizele de urmărire și schimbare.

sursa: News Medical
foto: PeopleImages.com - Yuri A/Shutterstock.com

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 207
Bibliografie
Is physical activity associated with cognitive decline?, link: https://www.news-medical.net/news/20240206/Is-physical-activity-associated-with-cognitive-decline.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum