Alimentația nesănătoasă poate perturba ireversibil capacitatea de memorare a adolescenților

©

Autor:

Alimentația nesănătoasă poate perturba ireversibil capacitatea de memorare a adolescenților
Un studiu recent condus de Universitatea din California de Sud a investigat efectele unei diete bogate în grăsimi și zahăr asupra abilităților de memorie ale șobolanilor. Rezultatele sugerează că o dietă plină de alimente nesănătoase în timpul adolescenței poate perturba permanent capacitatea de memorie. Studiul, publicat în revista Brain, Behavior, and Immunity, a urmărit nivelurile de acetilcolină, un neurotransmițător crucial pentru memorie, în creierul șobolanilor alimentați cu junk food în comparație cu un grup de control.

Cercetarea a inclus teste de memorie prin care șobolanii erau lăsați să exploreze obiecte noi în locații diferite, urmând ca după câteva zile să fie reintroduși în scenarii similare, cu adăugarea unui obiect nou. Șobolanii din grupul cu dietă nesănătoasă au arătat semne că nu își puteau aminti obiectele văzute anterior, în timp ce grupul de control a recunoscut obiectele.

Aceste descoperiri subliniază importanța alimentației în timpul dezvoltării creierului adolescenților și indică faptul că, deși unele daune pot fi reversibile în viața adultă, aceleași probleme sunt mai puțin reversibile când apar în copilărie. Totuși, cercetarea a arătat și o speranță pentru intervenție: un alt set de teste cu medicamente ce stimulează eliberarea de acetilcolină a reușit să restaureze capacitatea de memorie a șobolanilor. Aceasta sugerează că intervențiile medicale specifice pot repara daunele memoriei cauzate de dieta nesănătoasă în timpul adolescenței, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege cum pot fi inversate aceste probleme de memorie fără intervenții medicale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-04-2024 | creare: 19-04-2024 | Vizite: 176
Bibliografie
Junk food-filled diet in teens may disrupt brains' memory ability for a long time, link: https://www.news-medical.net/news/20240416/Junk-food-filled-diet-in-teens-may-disrupt-brains-memory-ability-for-a-long-time.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum