Am 16 ani si vreau sa slabesc

18-03-2017
Adrian98765
Nu este medic/terapeut
Adrian98765
Am 16 ani, 73kg, si vreau sa slabesc. Cand eram mic, eram obez. Mancam numai dulciuri si cipsuri incontinuu.Eram asa de gras incat un doctor a certat-o pe mama ca nu era normal greutatea pt varsta mea. Dar am inceput sa cresc si sa slabesc mult fara sa fac nimic. Problema e ca eu am slabit doar la burta (acum nu prea se vede ca am burta), dar la fatza sunt la fel de gras si a ramas gusa de cand eram mic. Am vazut persoane mai grase care au fatza mai slaba decat a mea. In fine.

Vreau si eu daca poate cineva, sa-mi dea niste sfaturi ce sa mananc ca sa mai slabesc, vreau sa scap de grasimea de pe burta si poate se reduce si cea de pe fatza. Pot manca orice in afara de terci, cand miros terci imi vine sa vomit.
2 comentarii
0
20-03-2017, ora 10:14
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Adrian,

Este normal ca, odata cu instalarea pubertatii, organismul sa isi modifice proportiile si astfel greutatea s-a distribuit proportional. Acest lucru nu inseamna ca s-a depasit excesul in greutate. In acest sens ar fi indicat sa apelezi la un specialist (medic de familie, pediatru, nutritionist) care sa te masoare si sa iti spuna exact unde te situezi, daca prezinti suprapondere sau nu si care ar fi cauza (alimentara, o anumita afectiune). Aici ai declarat 73 de kg, iar intr-un alt subiect intamplator am observat ca ai spus ca ai 60 kg, de aceea cel mai bine e sa fii consultat pentru mai multa precizie. Sunt si unele analize care trebuie realizate pentru a evalua starea de sanatate, iar medicul de familie cel mai sigur te poate indruma catre specialitatile respective.

Ai mentionat consumul de dulciuri si chips-uri din copilarie care a favorizat cresterea in greutate, plus ca ele nu trebuie sa faca parte din alimentatia sanatoasa de zi cu zi, ci sunt micile exceptii ale acesteia. Prin urmare limitarea acestora este un prim pas.

Inactivitatea fizica la fel poate conduce la exces de greutate, iar cresterea gradului de activitate realizata trebuie sa se faca treptat si corespunzator, pentru a nu te suprasolicita sau chiar accidenta.

Scaderea in greutate in perioada de adolescenta, cand organismul are nevoie de multi nutritenti pentru a se dezvolta CORECT, trebuie facuta cu multa atentie, sub supravegherea unui specialist pentru a preveni aparitia deficitelor nutritionale. Slabitul nu este in nicun caz simplu sau lipsit de riscuri!

Bineinteles ca este important sa cresti consumul zilnic de legume, de fructe si sa le variezi, sa consumi cereale integrale (fulgi de ovaz, de orz, de secară) si produse din cereale integrale cum sunt (pâine, paste, orez) in cantitati suficiente, nici mai mult, nici mai putin.. si nu cele etichetate „integrale” dar care contin foarte mult zahar sub diferite forme si denumiri. Aportul de lactate este foarte important, echilibrarea consumului de carne, diversificarea surselor de proteine din dieta (PESTE, năut, linte, fasole, nuci, carne slaba).

Nu este vorba despre „ce sa mananci ca sa slabesti”. Trebuie vazut ce mananci astfel incat cresti in greutate si ce poti face sa impiedici asta, de ce mananci, cand mananci.

Sunt multi factori care trebuie luati in calcul pentru a asigura in primul rand necesarul nutritional potrivit varstei si constitutiei fizice, iar prin eliminarea factorilor de risc (dulciurile, chips-urile, sucurile indulcite, excesul de cereale rafinate-paine alba, orez alb etc., lipsa activitatii fizice) sa se obtina scaderea progresiva in greutate. Trebuie insa un program atent stabilit, mai ales daca este necesara restrictia de calorii.

Indicat este să discuti cu parintii si sa apelezi la un specialist. Nu trebuie doar să slabesti. Este important modul în care o faci (slabesti) pentru a mentine greutatea si mai ales sanatatea inclusiv în perioada de adult, fara a dauna organismului. Te rog sa tii cont de asta si sa nu privesti intr-un mod superficial procesul de scadere in greutate. La fel cum exista tratament cu medicamente prescris de un doctor, in cazul supragreutatii tratamentul dietetic trebuie sa fie recomandat tot de o persoana competenta din domeniul medical!

Iti stau la dispozitie daca ai nelamuriri. Multa sanatate!
0
25-04-2017, ora 13:59
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Draga Adrian,
La 16 ani organismul se afla in plin process de crestere si dezvoltare. Pentru o eventuala evaluare nutritionala este nevoie de mai multe aspect, toate corelate, in afara de varsta si greutatea - inaltimea, de exemplu – intereseaza curba cresterii, dar anumite aspect legate de conformatie. In cazul unei persoane scunde, care are ambii parinti scunzi, este foarte probabil ca datele sa para eronate fata de o alta persoana care ar putea fi inalta conformational. Foarte important – evaluarea nutritionala trebuie sa inceapa cu verificarea starii de sanatate, apoi toate considerentele nutritionale cum sunt determinarea indicelui de masa corporala, a greutatii ideale, anumite circumferinte, masa grasa, masa musculara, consumul caloric zilnic, etc., dar si functia toroidiana.
In acesta perioada, a pubertatii se remarca o adevarata explozie hormonala – hormonii de crestere, hormonii sexuali si tiroidieni –toti joaca un rol definitoriu. Anumite obiceiuri – cum sunt consumul produselor fast-food si a dulciurilor concentrate alaturi de o viata sedentara cu timpul liber petrecut in fata calculatorului si nu prin efectuarea unor activitati fizice joaca si ele un rol important in toata aceasta evaluare.
Abia dupa toate acestea se pot contura anumite recomandari, care vor lua in considerare toate aspectele descrise mai sus.
Bineinteles ca specialistul caruia va veti adresa va avea in vedere si preferintele dumneavostra, dar in egala masura se va folosi de acest prilej pentru a incurajare practicarea alimentatiei sanatoase. De obicei, ar fi foarte bine sa fii insotit deunul din parinti, adesea obiceiurile alimentare fiind strans legate de modul de preparare al hranei din familie.
In speranta ca vei lua cea mai buna decizie pentru tine, te asteptam aici cu vesti imbucuratoare!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cinci studii noi descriu comportamentele alimentare și dietele adolescenților și adulților tineri
  • Urmarea unui program profesional de slăbit ar putea reprezenta cea mai bună variantă pentru pierderea în greutate
  • O dietă nesănătoasă în adolescență este asociată cu probleme grave de sănătate mai târziu în viață
  • Alimentația nesănătoasă poate perturba ireversibil capacitatea de memorare a adolescenților
  •