Alimentele ultraprocesate sporesc riscul de apariție a simptomelor recurente ale depresiei
©
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul a implicat examinarea a peste 4.500 de persoane albe, majoritatea de sex masculin cu un statut socioeconomic în general mai înalt. Rezultatele studiului au arătat că persoanele din cea mai înaltă chintilă (n.r. măsură statistică care împarte populația în cinci grupe egale, numite și „kvintile", fiecare grup reprezentând 20% din totalul populației) a consumului de alimente ultraprocesate au prezentat o probabilitate mai mare de a experimenta simptome recurente de depresie pe parcursul a 13 ani, în comparație cu cei din chintilele inferioare. Studiul a arătat că această legătură este valabilă indiferent de calitatea generală a dietei cuiva.
Echipa de cercetare a remarcat, de asemenea, că indivizii aparținând chintilei superioare au prezentat o probabilitate mai mare de a fi mai tineri decât cei din cele patru chintile inferioare. În plus, persoanele din cea mai înaltă chintilă a consumului UPF au prezentat o înclinație mai mare către un statut socioeconomic mai scăzut și rezultate educaționale limitate.
Cu toate acestea, studiul nu a putut să stabilească o relație directă între aportul de UPF și simptomele depresive antecedente. În schimb, activitatea fizică scăzută, un indice de masă corporală mai mare și consumul total de energie mai mare au fost legate de aportul ridicat de UPF.
Studiul subliniază importanța investigațiilor suplimentare asupra potențialului impact negativ al componentelor UPF specifice asupra mecanismelor fiziologice care stau la baza depresiei. De asemenea, subliniază necesitatea de a identifica modalități de a reduce consumul de alimente ultra-procesate pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și fizică. În general, descoperirile actuale oferă încă o dovadă a importanței dietei sănătoase în promovarea sănătății mintale și subliniază necesitatea evitării consumului de alimente ultra-procesate pentru a preveni depresia și alte tulburări mentale.
sursa: News Medical
foto: TYLim/Shutterstock.com
Data actualizare: 06-04-2023 | creare: 06-04-2023 | Vizite: 515
Bibliografie
An association between ultra-processed food consumption and depressive symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20230403/Is-there-an-association-between-ultra-processed-food-consumption-and-depressive-symptoms.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Înlocuirea carbohidraților cu proteine și grăsimi îmbunătățește profilurile de colesterol în diabetul de tip 2
- Cum se răspândeşte dezinformarea despre dietă pe rețelele sociale şi ce spun experții că trebuie schimbat
- Fitosterolii: nu doar plantele îi produc, ci și animalele
- Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diagnostic Tulburare depresiva recurenta, episod actual sever fara simptome psihotice
- Depresie recurenta
- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.