Experții recomandă reactualizarea urgentă a ghidurilor privind consumul moderat de alcool

©

Autor:

Experții recomandă reactualizarea urgentă a ghidurilor privind consumul moderat de alcool
Potrivit unui nou studiu publicat în prestigiosul jurnal științific The Lancet, recomandările cu privire la consumul moderat de alcool variază între națiuni și depășește limita de siguranță pentru reducerea mortalității generale și a riscului cardiovascular. (1)

Deși doza standard de alcool se situează la 10 g de alcool pur, aceasta variază la nivel global între 8 și 20 g. Astfel aportul de alcool cu un risc scăzut pentru sănătate variază:
  • la femei între 10 – 42 g etanol/zi, respectiv 98 – 140 g per săptămână,
  • la bărbați între 10 – 56 g etanol/zi, respectiv 150 – 280  g per săptămână. (2)

În cercetarea de față au fost analizate date provenite de la 599,912 participanți fără istoric de boli cardiovasculare, băutori curenți, incluși în studii robuste pe populații cu status socio-economic crescut (Emergeing Risk Factors Collaboration, EPIC-CVD, UK Biobank Study).

Mai exact, studiul a evaluat relația doză-răspuns între consumul săptămânal a 100 g alcool pur, echivalentul a 12.5 unități de etanol și indicele de risc (hazard ratios) în cadrul a 83 de studii prospective ce au adunat împreună 5.4 milioane ani-persoană, echivalentul a 7.5 ani în medie.

Vârsta medie a participanților a fost de 57 ani, 44% au fost femei și 128,085 (21%) dintre participanți erau fumători curenți. În total:
  • 50% dintre participanți au raportat un consum săptămânal estimat la 100 g alcool pur
  • 8.4% dintre cei incuși în studiu au declarat un consum săptămânal care depășește 350 g etanol.

Cel mai mic risc privind mortalitatea generală în rândul participanților care consumau în mod regulat băuturi alcoolice a fost observat la un aport săptămânal estimat la maximum 100 g alcool pur pe săptămână.

De asemenea, reducerea pe termen lung a aportului săptămânal de băuturi alcoolice de la 196 g etanol (limita superioară recomandată în ghidurile americane) la 100 g alcool pur sau mai puțin a fost asociat cu o majorarea a speranței de viață de 1-2 ani la persoanele în vârstă de 40 de ani.

Din analiza datelor a rezultat și faptul că participanții ce au preferat berea sau băuturile spirtoase, respectiv cei care au manifestat un consum compulsiv de alcool (binge drinking), au înregistrat cel mai mare risc de mortalitate generală.

În ceea ce privește riscul cardiovascular, cu excepțiacelui pentru infarct miocardic, nu s-a putut stabili o limită sigură de consum pentru care riscul să fie cel mai mic.

Consumult moderat de alcool pentru o inimă sănătoasă – un mit? 

Alți factori care ar putea crește riscul pentru sănătate al consumului regulat de alcool, chiar și atunci când nu se depășesc limitele actuale de siguranță, sunt:
  • prezența factorilor de risc pentru anumite afecțiuni (exces ponderal, valori crescute ale glicemiei, tensiunii arteriale sau ale markerilor lipidici etc.),
  • greutate corporală mică,
  • probleme de sănătate pre-existente,
  • istoric de afecțiuni asociate consumului de alcool. (3)

Având în vedere că recomandările curente dispun de o variabilitate crescută la nivel global și definesc consumul de alcool cu risc scăzut pentru sănătate drept aportul săptămânal a :
  • 14 unități de alcool pur = 140 ml de etanol = 112 g alcool pur [Regatul Unit],
  • 196 g alcool pur săptămânal [Statele Unite],
  • 204 g etanol [Canada],
  • 210 g alcool pur [Franța],
  • 280 g alcool pur [Polonia] etc. se impune reactualizarea ghidurilor în vederea reducerii limitei superioare de siguranță a consumului habitual de alcool.

Citește pe larg despre sunt consecințele unei extra porții de băuturi alcoolice în articol. 

Surse: The Lancet
UK Department of Health
Society for the Study of Addiction

Data actualizare: 13-03-2019 | creare: 16-04-2018 | Vizite: 913
Bibliografie
(1) Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individual-participant data for 599 912 current drinkers in 83 prospective studies, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30134-X/fulltext
(2) Governmental standard drink definitions and low‐risk alcohol consumption guidelines in 37 countries, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/add.13341
(3) Alcohol Guidelines Review – Report from the Guidelines development group to the UK Chief Medical Officers, link: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/545739/GDG_report-Jan2016.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum