Antipsihoticele - între beneficii și riscuri

©

Autor:

Antipsihoticele - între beneficii și riscuri
În contextul în care unele studii și articole apărute în media au popularizat ideea conform căreia efectele negative ale medicamentelor antipsihotice (în special cele pe termen lung) sunt mai accentuate decât beneficiile și bolnavii de schizofrenie ar avea de câștigat dacă ar renunța la tratament, o echipă internațională de cercetători a condus o meta-analiză pentru a examina datele ce au dus la această concluzie controversată.

Echipa condusă de Prof. Dr. Jeffrey Lieberman - președinte al Departamentului de Psihiatrie de la Columbia University, director de psihiatrie la New York Presbyterian Hospital - a inclus colegi din Statele Unite, Germania, Olanda, Austria, Japonia și China. Rezultatele meta-analizei au fost publicate în revista American Journal of Psychiatry.

„Dovezile studiilor clinice randomizate și ale studiilor neuroimagistice sunt covârșitoare și arată că majoritatea pacienților cu schizofrenie au beneficii în urma tratamentului cu antipsihotice, atât la debutul bolii, cât și pe termen lung, pentru prevenirea recăderilor”, a declarat Dr. Lieberman. În plus, efectele secundare ale tratamentului sunt cu mult depășite de beneficiile terapeutice.

Studiile mai arată că amânarea tratamentului este asociată cu rezultate mai slabe pe termen lung.

În privința studiilor preclinice realizate pe șoareci, unele dintre acestea au indicat faptul că antipsihoticele pot sensibiliza receptorii de dopamină și crește toleranța de-a lungul timpului. Meta-analiza subliniază că nu sunt dovezi suficiente pentru a afirma că medicamentele cresc riscul de recădere.

De asemenea, potrivit studiilor anterioare, antipsihoticele cresc riscul de sindrom metabolic la unii pacienți cu schizofrenie. Totuși, sindromul metabolic a fost asociat cu bolile cardiovasculare și cu diabetul. În plus, această asociere nu a făcut subiectul meta-analizei de față.

„Sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica pe deplin aceste chestiuni, însă pacienții și familiile acestora ar trebui să cunoască beneficiile dovedite ale antipsihoticelor”, a afirmat Dr. Lieberman.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 05-05-2017 | creare: 05-05-2017 | Vizite: 3760
Bibliografie
1. Benefits of antipsychotics outweigh risks, find experts, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/cumc-boa050217.php
2. Antipsychotics: Do they do more harm than good?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317296.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii expuși prenatal la antipsihotice nu prezintă un risc crescut de tulburări de neurodezvoltare
  • Antipsihoticele cresc riscul de cancer de sân
  • Un antipsihotic folosit în tratamentul schizofreniei ar putea fi util în tratamentul depresiei la adulții care nu au răspuns la tratamentele standard
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum