Antipsihoticele - între beneficii și riscuri
©
Autor: Airinei Camelia

Echipa condusă de Prof. Dr. Jeffrey Lieberman - preÈ™edinte al Departamentului de Psihiatrie de la Columbia University, director de psihiatrie la New York Presbyterian Hospital - a inclus colegi din Statele Unite, Germania, Olanda, Austria, Japonia È™i China. Rezultatele meta-analizei au fost publicate în revista American Journal of Psychiatry.
„Dovezile studiilor clinice randomizate È™i ale studiilor neuroimagistice sunt covârÈ™itoare È™i arată că majoritatea pacienÈ›ilor cu schizofrenie au beneficii în urma tratamentului cu antipsihotice, atât la debutul bolii, cât È™i pe termen lung, pentru prevenirea recăderilor”, a declarat Dr. Lieberman. În plus, efectele secundare ale tratamentului sunt cu mult depășite de beneficiile terapeutice.
Studiile mai arată că amânarea tratamentului este asociată cu rezultate mai slabe pe termen lung.
În privinÈ›a studiilor preclinice realizate pe È™oareci, unele dintre acestea au indicat faptul că antipsihoticele pot sensibiliza receptorii de dopamină È™i creÈ™te toleranÈ›a de-a lungul timpului. Meta-analiza subliniază că nu sunt dovezi suficiente pentru a afirma că medicamentele cresc riscul de recădere.
De asemenea, potrivit studiilor anterioare, antipsihoticele cresc riscul de sindrom metabolic la unii pacienÈ›i cu schizofrenie. TotuÈ™i, sindromul metabolic a fost asociat cu bolile cardiovasculare È™i cu diabetul. În plus, această asociere nu a făcut subiectul meta-analizei de față.
„Sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica pe deplin aceste chestiuni, însă pacienÈ›ii È™i familiile acestora ar trebui să cunoască beneficiile dovedite ale antipsihoticelor”, a afirmat Dr. Lieberman.
Sursa: EurekAlert
Data actualizare: 05-05-2017 | creare: 05-05-2017 | Vizite: 3760
Bibliografie
1. Benefits of antipsychotics outweigh risks, find experts, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/cumc-boa050217.php2. Antipsychotics: Do they do more harm than good?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317296.php
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Continuare tratament antipsihotic, 2 psihiatri, 2 pareri diferite
- Abilify injectabil
- Olanzapina
- Antipsihotice care nu provoacă agitatie
- Haloperidol, coaxil
- Aspacardin-interactiune cu antipsihotice
- Cel mai nou antipsihotic alocat in România si in lume
- Olanzapina