Antrenamentele fizice intense pot îmbunătăți memoria

©

Autor:

Antrenamentele fizice intense pot îmbunătăți memoria
Beneficiile antrenamentelor fizice sunt bine cunoscute, dar un studiu recent aduce în față un alt beneficiu major: o mai bună memorie. Un motiv în plus pentru a deveni mai activi este că sportul îmbunătățește memoria, după cum sugerează un studiu recent din cadrul Universității McMaster din Canada.

La studiu au participat 95 persoane împărțite în 3 grupuri. Cercetarea s-a derulat pe parcursul a 6 săptămâni. În această perioadă, un grup a urmat un antrenament intens de 20 minute/zi, un grup a efectuat antreamente fizice moderate și antrenament cognitiv, iar al treilea grup nu a efectuat niciun tip de antrenament. După finalizarea perioadei de 6 săptămâni, participanții din primele două grupuri au prezentat performanțe îmbunătățite asupra memoriei, în timp ce membrii celui de-al treilea grup nu au prezentat îmbunătățiri.

Cei din primul grup, care au efectuat antrenamente intense, au prezentat îmbunătățiri semnificative asupra memoriei de interferență, care ne permite să diferențiem, de exemplu, mașina noastră de o mașină asemănătoare.

Rezultatele prezintă un posibil mecanism asociat modului în care antrenamentele fizice și cele cognitive pot modifica creierul astfel încât să susțină cogniția, sugerând că cele două funcționează  prin  căi complementare ale creierului și prin îmbunătățirea memoriei de interferență.

De asemenea, s-a observat că cei din primul gurp, care au efectuat antrenamente intense, au prezentat cea mai mare creștere la nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este o proteină ce susține dezvoltarea, funcția și durata de viață a celulelor nervoase. Antrenamentele fizice cresc selectiv memoria de interferență care poate fi asociată cu funcționarea hipocampului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Cognitive Neuroscience.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 27-11-2017 | creare: 27-11-2017 | Vizite: 962
Bibliografie
If you don't want to forget, don't forget to exercise, link: https://newatlas.com/exercise-improves-memory/52343/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum