Întinderea musculaturii înainte de exercițiul fizic protejează funcția vasculară

©

Autor:

Întinderea musculaturii înainte de exercițiul fizic protejează funcția vasculară
Exercițiile de întindere practicate înaintea sportului propriu-zis reprezintă un motiv de controversă în comunitatea alergătorilor. Cu toate acestea, un nou studiu de la Universitatea din Wisconsin-La Crosse a descoperit că întinderea pasivă înainte de alergare poate proteja funcția vasculară a participanților. Studiul a fost prezentat la American Physiology Summit, care este reuniunea anuală emblematică a Societății Americane de Fiziologie (APS).
Întinderea pasivă, cunoscută și sub denumirea de întindere statică, implică menținerea unei poziții pentru o perioadă lungă de timp, de obicei cu ajutorul unui instrument sau a unui partener. În acest studiu, 16 bărbați și femei de vârsta studenților au fost împărțiți fie într-un grup de întindere, fie într-un grup de control de întindere simulată. Grupul de întindere și-a pus piciorul într-o atelă pentru a-și întinde gambele timp de cinci minute, apoi s-a odihnit timp de cinci minute. Au repetat această secvență de patru ori înainte de a alerga la 65% din efortul maxim timp de 30 de minute.

Cercetătorii au măsurat funcția vaselor de sânge ale participanților înainte și după exercițiu. Grupul de control a arătat o reducere semnificativă a capacității corpului lor de a restabili oxigenul în țesuturi după o restricție temporară, în timp ce grupul de întindere a fost capabil să restabilească oxigenarea țesuturilor la niveluri comparabile cu rezultatele lor înainte de exercițiu. În plus, vasele de sânge ale grupului de întindere au fost mai capabile să se lărgească ca răspuns la fluxul sanguin crescut decât cele ale grupului de control.

Autorul principal al studiului, Jacob Caldwell, PhD, a spus că, deși este nevoie de mai multe cercetări, întinderea pasivă intermitentă este o tehnică ușoară și ieftină, care ar putea fi un instrument util pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea vaselor de sânge sau să le protejeze de stresul exercitat.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-04-2023 | creare: 24-04-2023 | Vizite: 161
Bibliografie
Passive stretch before exercising protects the vascular function, link: https://www.news-medical.net/news/20230421/Passive-stretch-before-exercising-protects-the-vascular-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și 10 minute de alergat zilnic au un efect pozitiv asupra speranței de viață
  • Programul de alergare la începători
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum