Anxietatea de sănătate

Anxietatea de sănătate

Anxietatea de sănătate

Anxietatea de sănătate îi determină pe cei care suferă de această afecÈ›iune să aibă o preocupare excesivă, obsesivă È™i iraÈ›ională pentru investigarea stării de sănătate, având convingerea că suferă sau vor suferi de o boală gravă, încă nediagnosticată.

AfecÈ›iunea se aseamănă tulburării hipocondriace, unele ghiduri tratându-le ca fiind una È™i aceeaÈ™i boală, dar, în timp ce pacienÈ›ii hipocondriaci au simptome mai pronunÈ›ate, în anxietatea de sănătate simptomele sunt minime sau pot chiar să lipsească. Atunci când simptomele există, ele sunt interpretate exagerat È™i eronat, în ciuda rezultatelor negative la testele medicale efectuate.

AfecÈ›iunea trece dincolo de îngrijorarea È™i preocuparea pe care orice om trebuie să o aibă în ceea ce priveÈ™te starea sa de sănătate È™i începe să acapareze toată viaÈ›a celui afectat, acesta confruntându-se cu dificultăți economice È™i de integrare în mediul socio-familial. Persoana afectată este mai mult preocupată de ideea de boală, decât de simptomele în sine. Bolile de care pacienÈ›ii se tem cel mai mult fac parte din spectrul tumorilor, infecÈ›iei cu HIV sau al afecÈ›iunilor care se regăsesc la membrii familiei, fiind convinÈ™i că, mai devreme sau mai târziu, vor suferi È™i ei de aceeaÈ™i boală. Diagnosticul poate fi aplicat È™i celor care au simptome, dar a căror gravitate nu este atât de mare precum este îngrijorarea È™i temerea că se poate întâmpla tot ce e mai rău.

Cei cu fobie de boală cred cu tărie că orice simptom fizic pe care îl experimentează, fie el chiar minor È™i neînsemnat, indică o afecÈ›iune medicală severă, astfel încât merg în permanență la medic È™i se investighează neîncetat. O persoană cu anxietate de sănătate poate fi convinsă că o simplă durere de cap este semnul unei tumori cerebrale, solicitând investigaÈ›ii suplimentare pentru a-È™i confirma sau infirma teama. În acelaÈ™i mod, o răceală însoÈ›ită de tuse poate fi interpretată eronat ca semn al unei tumori pulmonare, o înÈ›epătură în zona toracică poate fi considerată un semn de infarct miocardic sau o inflamaÈ›ie semn al infectării cu HIV. (1)

Boala se poate manifesta È™i în lipsa simptomelor, când, din cauza unor traume anterioare, pacientul se teme ca nu cumva să se îmbolnăvească, drept urmare merge la control È™i în lipsa oricăror acuze. Problemele pe care le ridică aceÈ™ti pacienÈ›i sunt adesea legate de faptul că interpretează într-un mod exagerat gravitatea simptomelor pe care le au, solicită investigaÈ›ii amănunÈ›ite È™i costisitoare, de care în final se îndoiesc, persistând în convingerea că au o boală gravă È™i nu acceptă că problema lor este una de natură psihică. ViaÈ›a li se transformă într-o continuă luptă cu o boală închipuită.

Epidemiologie

Nu există studii foarte clare în ceea ce priveÈ™te prevalenÈ›a bolii. Unii estimează că un procent de aproximativ 4-6% din populaÈ›ie suferă de fobie de boală, la fel ca în cazul tulburării hipocondriace, alÈ›ii afirmă că procentul poate ajunge la valori de până la 15%. Studii recente arată că aproximativ 10% din vizitele la medic au la bază o temere de îmbolnăvire È™i nu o boală reală. AfecÈ›iunea este mai frecventă la vârstnici, decât la tineri, dar nu se înregistrează diferenÈ›e semnificative pe sexe, condiÈ›ie socială, status marital sau nivel educaÈ›ional. (2)

Simptomatologie

Pacienții cu anxietate de sănătate au convingerea falsă că suferă sau vor suferi de o boală gravă. Simptomele pe care le prezintă sunt absente sau minime, dar exagerate. Durata simptomelor trebuie să fie de cel puțin 6 luni, să afecteze integrarea și activitățile cotidiene ale bolnavului, iar examinările medicale să nu arate nimic patologic.

La început, persoanele cu anxietate de sănătate pot părea niÈ™te pacienÈ›i model, preocupaÈ›i de prevenÈ›ia sau diagnosticarea în stadii incipiente a anumitor afecÈ›iuni. Cu timpul, atât medicul, cât È™i persoanele din anturajul celui afectat observă că preocuparea lui în acest sens este exagerată, pacientul manifestând o teamă permanentă de a nu se îmbolnăvi È™i o neîncredere chiar È™i atunci când analizele sunt negative. ViaÈ›a sa devine organizată doar în jurul preocupării de a se investiga. Cheltuielile pentru analize se ridică la sume mari, iar faptul că medicul îi dă asigurări că nu are de ce să se teamă, în loc să îl liniÈ™tească È™i să îi scadă anxietatea, îl duc cu gândul că boala lui există cu siguranță, dar a scăpat diagnosticării, astfel încât cercul vicios teamă-investigaÈ›ii se reia neîncetat.

Pacientul va cere cât mai multe opinii medicale È™i investigaÈ›ii costisitoare, precum explorări RMN, CT, ecocardiografii sau chiar explorare chirurgicală. (3) Vizitele la medic È™i testele efectuate vor fi în număr mare, de multe ori pentru aceeaÈ™i boală închipuită, iar de regulă pacientul tinde să evite locurile sau obiectele de unde crede că sunt È™anse mari să contacteze vreo boală. (2) Rezultatele negative nu vor fi asociate cu lipsa bolii, ci cu convingerea că actul medical nu a fost de calitate, medicul a fost slab pregătit sau boala de care suferă este atât de rară încât metodele de explorare existente în prezent nu sunt capabile să o descopere. (1)

Există È™i o categorie dintre aceÈ™ti pacienÈ›i care, convinÈ™i fiind de existenÈ›a unei boli, evită È™i refuză vizita la medic, de teamă că doctorul le va confirma un diagnostic nefericit. Nici acest comportament nu este unul de dorit, încât pot exista afecÈ›iuni reale, ale căror diagnosticare să fie făcută cu întârziere din cauza evitării controalelor medicale. (3)

Cea mai mare parte a pacienÈ›ilor cu anxietate de sănătate însă îÈ™i va petrece majoritatea timpului analizându-È™i corpul, notând fiecare semn nou apărut, pentru a-l putea asocia cu o afecÈ›iune. De multe ori, îi roagă pe membrii familiei să îi asiste în căutarea È™i inventarierea oricărei noi zgârieturi, roÈ™eÈ›i, usturimi sau nodul. Teama că orice semn corporal sau simptom poate fi un semnal al existenÈ›ei bolii creÈ™te È™i mai mult nivelul de anxietate. Emisiunile televizate despre anumite afecÈ›iuni sau citirea de articole pe diverse teme medicale îi poate face pe cei cu fobie de boală să se identifice cu unele dintre simptomele descrise È™i să fie convinÈ™i că, la rândul lor, suferă de boala în cauză. Nu simptomele în sine sunt cele care deranjează un astfel de pacient, ci semnificaÈ›ia pe care ar putea-o avea acestea. (1)

Etiologie

În ciuda faptului că etiologia bolii nu este complet elucidată, se pot identifica o serie de factori de risc È™i factori declanÈ™atori pentru anxietatea de sănătate. Un membru al familiei cu o boală severă, moartea unei persoane apropiate răpusă de o boală gravă, afecÈ›iuni severe în antecedente, toate acestea pot determina declanÈ™area unei anxietăți marcate în ceea ce priveÈ™te starea de sănătate. (1) Trecerea printr-o perioadă stresantă, pierderile în trecut, dezamăgirile, stima de sine scăzută, relaÈ›iile conflictuale, un mediu familial ostil sau tipul de personalitate pot avea impact asupra dezvoltării tulburării . Uneori, anxietatea de sănătate poate fi parte dintr-o tulburare depresivă sau dintr-o tulburare anxioasă generalizată. (3) Ceea ce este cert este că în spatele acestei afecÈ›iuni stă teama persoanei afectate de a se confrunta cu datoriile È™i obligaÈ›iile zilnice È™i vulnerabilitatea lui psihică, astfel încât rolul de bolnav este poarta sa de scăpare. (4)

Pentru a vă putea autoevalua dacă suferiți de o preocupare excesivă pentru investigarea stării de sănătate, vă propunem următorul mini-chestionar:
1. Aveți convingerea că este posibil să suferiți de o boală gravă? Această temere durează de cel puțin șase luni?
2. Preocuparea pentru investigarea sănătății vă provoacă disconfort sau anxietate?
3. Această preocupare are un impact negativ asupra vieții de familie, profesiei sau integrării sociale?
4. SimÈ›iÈ›i nevoia de a vă autoexamina sau autodiagnostica în permanență?
5. S-a întâmplat să nu aveÈ›i încredere într-un diagnostic medical sau să nu fiÈ›i convins de starea de sănătate bună nici chiar atunci când doctorul v-a dat asigurări că totul este în ordine?
6. SimÈ›iÈ›i nevoia de a primi reasigurări în permanență din partea medicilor, a familiei sau a prietenilor că starea dumneavoastră de sănătate este bună, chiar dacă nu sunteÈ›i pe deplin convinÈ™i de acest lucru?
Un răspuns afirmativ la majoritatea întrebărilor poate însemna că este prezentă o preocupare excesivă pentru starea de sănătate. (1)

Diagnostic diferențial

Anxietatea de sănătate este o afecÈ›iune care adesea scapă diagnosticării. De multe ori, toată atenÈ›ia se îndreaptă spre găsirea unei cauze care să justifice îngrijorarea pacientului, neglijându-se astfel probabilitatea ca boala să fie de natură psihică.

Pentru stabilirea diagnosticului de anxietate de sănătate trebuie să se excludă întâi existenÈ›a oricărei boli a organelor interne. După ce s-au efectuat teste specifice acuzelor pe care le are fiecare pacient, trebuie să se ia în calcul alte tulburări de natură psihiatrică asemănătoare. Aceste tulburări fac parte, alături de anxietatea de sănătate, din clasa tulburărilor somatoforme È™i au în comun faptul că o problemă de natură psihologică îmbracă o formă de manifestare fizică, fără a fi găsită vreo afectare a unui organ în urma explorărilor efectuate. Medicul psihiatru este cel care stabileÈ™te dacă diagnosticul este cel de anxietate de sănătate sau afecÈ›iunea face parte dintr-o altă categorie asemănătoare. Astfel, celelalte tulburări somatoforme, care trebuie luate în discuÈ›ie atunci când se stabileÈ™te diagnosticul, sunt:

  • hipocondria – are debutul de regulă înaintea vârstei de 30 de ani. Se aseamănă cu precedenta prin faptul că în urma investigaÈ›iilor medicale nu se înregistrează nicio anomalie. În cazul hipocondriei, pacientul este mult mai centrat pe acuzele pe care le are, este mai preocupat de disconfortul pricinuit, iar simptomele de care se plânge sunt mai multe la număr, spre deosebire de anxietatea de sănătate, unde simptomele sunt minime sau absente.
  • Tulburarea de conversie – pacienÈ›ii care trec prin perioade traumatizante mimează, nu neapărat în mod conÈ™tient, simptomele unei anumite patologii, pentru a capta atenÈ›ia anturajului, fiind astfel o metodă de a face față unei situaÈ›ii intolerabile din punct de vedere psihic.
  • Tulburarea algică – pacientul resimte permanent o durere, care este simptomul primar, a cărei declanÈ™are È™i persistență este în corelaÈ›ie cu situaÈ›ii stresante. Durerea are o intensitate suficient de mare încât justifică atenÈ›ie medicală.

Căutarea permanentă a unei boli sau simptomele de intensități variate pot să apară È™i în tulburarea dismorfică corporală, tulburare depresivă sau anxioasă, tulburarea de panică, tulburare delirantă, tulburarea obsesiv – compulsivă, de care anxietatea de sănătate trebuie diferenÈ›iată sau cu care coexistă (4).

Tratament

Trebuie înÈ›eles că pacienÈ›ilor cu anxietate de sănătate nu le este suficient a li se infirma existenÈ›a vreunei boli de organ, ci că, în primul rând, au nevoie de un anumit nivel de confort psihic È™i de un climat psiho-protectiv.

Folosirea unor expresii nefericite precum „simptomele dumneavoastră nu pot fi explicate”, „simptomelor dumneavoastră nu li se găseÈ™te cauza” sau „nu aveÈ›i nimic” nu fac decât să întărească convingerea bolnavului că suferinÈ›a lui este prezentă È™i gravă È™i că nimeni nu este în stare să o diagnosticheze. Tulburarea, chiar dacă nu este una a vreunui organ, este de natură psihică È™i este cât se poate de reală. Pe lângă starea de confort psihic care trebuie asigurată pacientului, acesta trebuie ajutat să nu se mai concentreze doar asupra temerilor sale, ci la lucrurile din jur È™i la acÈ›iunile care îi fac plăcere. În tratamentul anxietății de boală se pot implica medicul psihiatru, psihologul sau psihoterapeutul.

Medicul psihiatru trebuie să stabilească o relaÈ›ie de încredere cu pacientul È™i să nu îl încurajeze în dorinÈ›a de a se investiga de nenumărate ori. Numărul examenelor medicale trebuie să fie minimalizat È™i raÈ›ionalizat. (4)
Odată ce medicul a stabilit diagnosticul de anxietate de sănătate È™i s-au exclus toate celelalte cauze medicale care ar putea explica temerile pacientului, trebuie stabilit dacă anxietatea de sănătate este de sine stătătoare sau însoÈ›eÈ™te o altă tulburare psihiatrică, caz în care trebuie aplicat tratament specific, alături de suport psihologic È™i psihoterapeutic pentru identificarea È™i îndepărtarea factorului psiho-traumatizant declanÈ™ator.

Persoanele cu fobie de boală trebuie ajutate să treacă peste acest comportament costisitor È™i destructurant. În acest sens, se poate apela cu succes la terapia cognitiv-comportamentală, pentru identificarea situaÈ›iilor È™i gândurilor care provoacă È™i întreÈ›in anxietatea. Psihoterapeutul trebuie să ajute pacientul să interpreteze corect simptomele de care suferă È™i să aibă o viziune mai realistă È™i echilibrată asupra noÈ›iunii de boală. Alături de pacient, psihoterapeutul va lucra în sensul identificării situaÈ›iei traumatizante care declanÈ™ează simptomele sau teama de boală, va propune metode prin care pacientul să reuÈ™ească să facă față acesteia È™i să aibă o viață activă, care să nu fie organizată în jurul anxietății sale.

Pentru cei cărora terapia cognitiv-comportamentală nu li se potriveÈ™te, se pot încerca alte tipuri de metode psihoterapeutice, adaptate la particularitățile fiecăruia (psihoterapie de grup - grupuri omogene, formate din pacienÈ›i care suferă de aceeaÈ™i teamă - sau individuală, hipnoza etc).

Alegerea metodei cele mai potrivite se face după o anamneză riguroasă È™i o cunoaÈ™tere detaliată a cazului de către specialistul implicat în tratament. A nu se uita că pacientul însuÈ™i dispune, în interiorul său, de toate metodele de a se vindeca È™i că, prin ajutorul din partea specialiÈ™tilor, trebuie să îÈ™i găsească forÈ›a interioară de a-È™i depăși temerile adesea nefondate.


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum