Anxietatea poate influența negativ luarea deciziilor

Anxietatea poate influența negativ luarea deciziilor

©

Autor:

Anxietatea poate influența negativ luarea deciziilor
Un studiu publicat în The Journal of Neuroscience a elucidat unul dintre mecanismele prin intermediul căruia anxietatea poate influenÈ›a luarea deciziilor.

Anxietatea este o reacÈ›ie emoÈ›ională adaptativă la stres, resimÈ›ită în mod fiziologic în diferite momente din viață. Au fost identificate însă È™i procese patologice care includ apariÈ›ia stărilor anxioase, situaÈ›ii întâlnite tot mai frecvent È™i care pot interfera cu procesul de luare al deciziilor.

Cercetătorii din cadrul Universității din Pittsburgh au remarcat faptul că anixietatea inhibă regiunea cerebrală, numită cortex prefrontal, responsabilă de luarea deciziilor flexibile.

Studiul observaÈ›ional a fost efectuat pe modele animale È™i a generat două concluzii principale. Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor, în special în cazul prezenÈ›ei factorilor perturbatori externi (vizuali). Deciziile necorespunzătoare adoptate sub influenÈ›a anxietății implică inhibiÈ›ia activității neuronale din regiunea cortexului prefrontal, dovedind un grad mare de specificitate cu privire la modul în care anxietatea se manifestă la nivel cerebral È™i cognitiv.

Rezultatele acestui studiu atestă efectele potenÈ›ial dăunătoare asupra luării deciziilor în cazul cobailor. În realitate, efectele tulburărilor anxioase sunt mult mai grave în rândul oamenilor, luând în considerare cantitatea È™i importanÈ›a deciziilor care trebuie adoptate în viaÈ›a de zi cu zi. Prin înÈ›elegerea mecanismelor neuronale implicate în aceste procese, se doreÈ™te elaborarea unor noi terapii È™i strategii pentru optimizarea managementului anxietății È™i a tulburărilor mentale al căror simptom dominant este anxietatea.

Data actualizare: 18-03-2016 | creare: 18-03-2016 | Vizite: 3522
Bibliografie
Just made a bad decision? Perhaps anxiety is to blame, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-bad-decision-anxiety-blame.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • AplicaÈ›ia pentru smartphone care ar putea reduce anxietatea È™i depresia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum