Apneea în somn din timpul sarcinii crește riscul mamei de a dezvolta hipertensiune arterială și sindrom metabolic

©

Autor:

Apneea în somn din timpul sarcinii crește riscul mamei de a dezvolta hipertensiune arterială și sindrom metabolic
Într-un studiu recent, cercetătorii au examinat dacă tulburările de respirație în somn (în primul rând apnee obstructivă de somn) în timpul sarcinii și în anii de după naștere este asociată cu un risc mai mare de hipertensiune arterială și de sindrom metabolic (grup de afecțiuni care cresc riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și diabet).
Pentru lucrarea actuală au fost utilizate datele dintr-un studiu anterior, în care două subgrupuri de femei au fost urmărite fie până la momentul nașterii, fie pentru un interval mai lung de timp de la momentul nașterii. Primul subgrup a fost compus din 1.964 de femei monitorizate la naștere, în timp ce al doilea subgrup a inclus 1.222 de femei, care au fost examinate la 2-7 ani de la naștere. Cercetătorii au determinat apoi dacă participanții au un risc crescut de hipertensiune arterială sau sindrom metabolic.

„În timp ce datele epidemiologice de la cohorte de adulți de vârstă mijlocie, precum și în vârstă înaintată indică faptul că apneea din somn este asociată cu rezultate cardiometabolice adverse, se știu mult mai puține informații despre modul în care afecțiunea în timpul sarcinii și în perioada de după naștere afectează sănătatea mamei”, a spus. autorii.

Apneea în somn din timpul sarcinii a fost asociată cu un risc crescut de două până la trei ori pentru preeclampsie (hipertensiune arterială persistentă în timpul sarcinii, care poate avea consecințe grave asupra sănătății) și/sau diabet gestațional (diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii). Ambele tulburări constituie factori de risc pentru dezvoltarea ulterioară a hipertensiunii arteriale și a bolilor metabolice la mamă.

Participanții la studiu au fost testați folosind un model comun de test de apnee în somn la domiciliu. Printre alți factori, testele de apnee în somn măsoară de câte ori o persoană are pauze de respirație și scăderi asociate ale nivelului de oxigen. Participanții la studiu au fost considerați a avea apnee în somn dacă au experimentat cinci sau mai multe pauze de respirație sau scăderi de oxigen în timpul perioadei estimate de somn.

În plus, participanții cu apnee în somn care a persistat în timpul sarcinii și în timpul perioadei de urmărire au avut un risc de peste trei ori mai mare de hipertensiune arterială incidentă și un risc de peste două ori mai mare de sindrom metabolic, în comparație cu participanții care nu au avut niciodată un somn anormal pe timpul perioadei de studiu.

sursa: News Medical

Data actualizare: 17-02-2022 | creare: 17-02-2022 | Vizite: 264
Bibliografie
Sleep apnea during pregnancy linked to the development of hypertension and metabolic syndrome, link: https://www.news-medical.net/news/20220212/Sleep-apnea-during-pregnancy-linked-to-the-development-of-hypertension-and-metabolic-syndrome.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimulatorul lingual care ajută persoanele cu apnee nocturnă să respire normal
  • Pentru cele mai bune rezultate, tratează insomnia înainte de apneea în somn
  • Cercetătorii au descoperit o nouă țintă terapeutică pentru apneea în somn
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum