Tulburările de somn influențează apariția demenței

©

Autor: Redacția ROmedic

Tulburările de somn influențează apariția demenței
Apneea și restul afecțiunilor care împiedică organismul să atingă starea de somn profund în timpul nopții au efecte negative asupra funcționării normale a creierului. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de echipa de cercetare a Academiei de Neurologie din SUA.

Investigația științifică arată că persoanele diagnosticate cu boli ce nu permit oxigenarea suficientă a creierului – apnee, emfizem – sunt mai predispuse dezvoltării de anomalii la nivelul țesutului cerebral, decât cele sănătoase. De asemenea, oamenii de știință găsesc o legătură directă între problemele de somn profund și pierderea neuronilor.

La prezenta cercetare au luat parte 167 de subiecți, cu media de vârstă de 84 de ani. Aceștia au fost urmăriți de către specialiști pentru o perioadă de aproximativ șase ani, până la înregistrarea decesului lor, când fiecare a fost supus unei autopsii craniene. S-au investigat urmele microinfarctelor cerebrale, pierderile neuronilor asociate bolii Alzheimer și corpii Lewy, responsabili pentru demență. 

Participanții la studiu au fost împărțiți în patru grupuri, fiecare a câte 41 sau 42 de membri, în funcție de nivelul oxigenului din sânge din timpul somnului. Dintre persoanele cu deficiențele cele mai reduse, doar patru au prezentat urmele unor microinfarcte cerebrale. În schimb, din rândul indivizilor cu problemele cele mai grave de oxigenare, 14 au fost depistați cu anomalii ale țesutului cerebral, ceea ce înseamnă un risc de patru ori mai mare de a dezvolta afecțiuni degenerative progresive ale creierului.

De asemenea, cercetări anterioare au arătat că între somnul adânc și apariția demenței există o strânsă legătură. De această dată, subiecții au fost divizați în patru grupuri a câte 37-38 de persoane, în funcție de durata episoadelor de somn adânc. 17 membri ai grupului cu cele mai scurte astfel de secvente au prezentat pierderi neuronale masive. Referitor la categoria opusă, moartea celulelor nervoase s-a constatat doar în 7 cazuri.  

Concluziile studiului au fost publicate integral, pe data de 10 decembrie a.c., în revista medicală a Academiei de Neurologie din SUA.

Sursa: Newswise

Data actualizare: 21-11-2019 | creare: 25-12-2014 | Vizite: 4498
Bibliografie
Can Poor Sleep Lead to Dementia?, link: https://www.newswise.com/articles/can-poor-sleep-lead-to-dementia
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum