Aportul crescut de fibre alimentare reduce inflamația sistemică

©

Autor:

Aportul crescut de fibre alimentare reduce inflamația sistemică

O alimentație bogată în fibre este asociată cu un nivel semnificativ mai redus al inflamației sistemice la adulții cu diferite condiții de sănătate, cât și la adulții sănătoși, constată un nou studiu. Inflamația sistemică este asociată cu un risc crescut pentru diferite boli severe, precum cancer sau boli cardiovasculare.
Până în prezent, majoritatea studiilor privind inflamația și fibrele dietetice s-au axat pe analiza concentrațiilor circulante ale proteinei C-reactive (CRP), o proteină de fază acută, care determină inflamații de scurtă durată, împreună cu citokine inflamatorii, precum interleukina 6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală α (TNFa). Prin urmare, există o necesitate urgentă de investigare în mod specific a asocierii dintre fibrele dietetice și inflamația sistemică pentru selectarea intervențiilor care ar viza aspecte specifice ale inflamației.

Cercetarea actuală sugerează că un aport mai mare de fibre alimentate poate fi asociat cu niveluri mai scăzute de inflamație la persoanele în vârstă. Cercetarea se bazează pe datele colectate de la peste 4.000 de persoane incluse în Cardiovascular Health Study (CHS), un studiu în cadrul căruia participanții au complet, printre altele, chestionare privind alimentația și frecvența de consum a alimentelor.

Descoperirile au indicat o reducere a concentrațiilor de IL-1 și CRP în urma creșterii aportului total de fibre cu 5 grame pe zi. Simultan, creșterea aportului fibrelor provenite din cereale cu aceeași cantitate pe zi a determinat diminuarea concentrațiilor de CRP, IL-1RA și IL-6. O creștere a aportului de fibre vegetale nu a fost asociată cu niciun marker.

sursa: News Medical

foto: Antonina Vlasova / Shutterstock.com


Data actualizare: 12-04-2022 | creare: 12-04-2022 | Vizite: 132
Bibliografie
Higher cereal fiber intake associated with lower inflammation, https://www.news-medical.net/news/20220404/Higher-cereal-fiber-intake-associated-with-lower-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.