Aportul ridicat de acizi grași Omega-3 îmbunătățește atenția selectivă a adolescenților

Aportul ridicat de acizi grași Omega-3 îmbunătățește atenția selectivă a adolescenților

©

Autor:

Aportul ridicat de acizi grași Omega-3 îmbunătățește atenția selectivă a adolescenților
Un studiu care È™i-a propus să determine efectele acidului docosahexaenoic (DHA) È™i ale acidului alfa-linolenic (ALA) asupra performanÈ›elor de atenÈ›ie a evidenÈ›iat o asociere pozitivă între DHA È™i capacitatea de atenÈ›ie selectivă È™i susÈ›inută la adolescenÈ›i, simultan cu o impulsivitate redusă, în cazul acidului alfa-linolenic. Rezultatele confirmă importanÈ›a unei diete cu un aport suficient de mare de DHA È™i ALA, doi acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i Omega-3 esenÈ›iali pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Studiul a inclus peste 330 de adolescenÈ›i, recrutaÈ›i din unități de învățământ din Barcelona. ParticipanÈ›ii la studiu au fost supuÈ™i unor teste computerizate, cu ajutorul cărora le-au fost măsuraÈ›i timpii de reacÈ›ie, scopul fiind acela de a determina capacitatea de atenÈ›ie selectivă È™i susÈ›inută, impulsivitatea È™i capacitatea de inhibiÈ›ie în faÈ›a stimulilor care distrag atenÈ›ia. De asemenea, participanÈ›ii au completat chestionare alimentare È™i au donat sânge, utilizat pentru măsurarea nivelurilor de DHA È™i ALA.

Rezultatele au arătat că un nivel mai mare de DHA se asociază cu o atenÈ›ie susÈ›inută È™i mai puternică, în timp ce nivelul ridicat al acidului alfa-linolenic cu o impulsivitate mai scăzută. „Rolul acidului alfa-linolenic în controlul atenÈ›iei rămâne în continuare neclar, însă descoperirile actuale pot fi extrem de relevante din punct de vedere clinic, deoarece impulsivitatea reprezintă o caracteristică a mai multor afecÈ›iuni psihiatrice, inclusiv ADHD”, concluzionează primul autor al studiului, cercetătorul Ariadna Pinar-Martí.

Studiul actual, coordonat de ISGlobal, confirmă importanÈ›a unei diete care să furnizeze o cantitate suficientă de acizi graÈ™i polinesaturaÈ›i Omega-3, în special în timpul adolescenÈ›ei, o perioadă în care se produc numeroase modificări funcÈ›ionale È™i structurale la nivelul creierului. Acizii graÈ™i Omega-3, esenÈ›iali pentru dezvoltarea È™i funcÈ›ionarea corectă a creierului, pot fi obÈ›inuÈ›i din alimente precum peÈ™te gras, fructe de mare, fructe, legume sau seminÈ›e de in.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-10-2022 | creare: 05-10-2022 | Vizite: 467
Bibliografie
Omega-3 fatty acids, and in particular DHA, are associated with increased attention scores in adolescents, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220928075927.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • ÃŽnvățarea unei limbi străine, chiar È™i pe termen scurt, îmbunătățeÈ™te agilitatea mentală
  • Alertele È™i notificările de pe telefon ne fac hiperactivi È™i ne distrag atenÈ›ia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum