Asocieri între suplimentarea cu omega 3 și reducerea riscului de Alzheimer

©

Autor:

Asocieri între suplimentarea cu omega 3 și reducerea riscului de Alzheimer
Un studiu recent a evaluat asocierea dintre aportul de acizi grași polinesaturați omega-3, deteriorarea cognitivă și demență.
Deși omega-3 este benefic pentru dezvoltarea creierului și cogniție, studiile observaționale au raportat constatări neclare cu privire la eficacitatea suplimentelor omega-3 în prevenirea declinului cognitiv și a demenței. Studiul a investigat dacă aportul de omega-3 a prevenit declinul cognitiv sau demența, analizând datele longitudinale ale a 1.135 de persoane fără demență, cu vârsta cuprinsă între 55 și 90 de ani. Aceștia au participat la studiul Alzheimer's disease Neuroimaging Initiative (ADNI).

Echipa a efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor de tip cohortă publicate anterior pentru a verifica asocierile dintre aportul alimentar de acizi grași omega-3 și biomarkeri și declin cognitiv sau demența. Niveluri moderate-înalte de dovezi au indicat că aportul alimentar de omega-3 ar putea preveni deteriorarea cognitivă sau demența de orice cauză cu 20,0%, în special pentru aportul de acid docosahexaenoic (DHA).

Rezultatele studiului au arătat că utilizarea acizilor grași polinesaturați omega-3 a scăzut semnificativ riscul de Alzheimer, cu probabile efecte moderate de către apolipoproteina E, într-o manieră dependentă de doză, în special în rândul consumatorilor pe termen lung. Aportul alimentar de DHA a redus riscul de demență și Alzheimer cu 27%, respectiv 24%. Riscul de deteriorare cognitivă în rândul persoanelor în vârstă cu vârsta de 65,0 ani și peste a fost redus semnificativ, cu 23,0%.

sursa: News Medical
foto: SewCreamStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-04-2023 | creare: 10-04-2023 | Vizite: 211
Bibliografie
The association between omega-3 polyunsaturated fatty acid intake and reduced risk of Alzheimer's disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230407/The-association-between-omega-3-polyunsaturated-fatty-acid-intake-and-reduced-risk-of-Alzheimers-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum