Bazele unei noi strategii de tratament împotriva psoriazisului

©

Autor:

Bazele unei noi strategii de tratament împotriva psoriazisului
Un nou studiu al cercetătorilor de la MedUni Vienna arată că gena S100A9, răspunzătoare pentru apariția manifestărilor întâlnite în cadrul psoriazisului, poate fi cheia unor noi metode terapeutice împotriva acestuia.
Conform oamenilor de știință, gena a fost subiectul unor multiple lucrări ale specialiștilor austrieci, întrucât severitatea psoriazisului și a artritei psoriazice cauzate de acesta este influențată în mod marcat de expresia ei, astfel că inhibarea S100A9 ar putea determina o reducere a patologiilor întâlnite în această boală atât la nivel tegumentar, cât și sistemic.

Astfel, autorii apreciază că se pot pune bazele unor schimbări în cadrul tratamentelor psoriazisului și a artritei psoriazice, Erwin Wagner, doctor la Departamentul de Dermatologie de la MedUni Viena, afirmând că noile strategii terapeutice vizează tratarea acestor afecțiuni la nivel sistemic, deci nu doar cutanat. Acesta explică faptul că psoriazisul apare din cauza stresului și a radiațiilor ultraviolete, mecanismele implicate în această afecțiune fiind de inflamație cronică a pielii, ce se poate extinde și la nivelul articulațiilor, astfel apărând artrita psoriazică. Cu toate acestea, în cadrul studiului curent s-a descoperit și un factor genetic ce poate crește riscul de apariție a acestei afecțiuni cutanate, anume gena S100A9, activarea sa în piele și în celulele sistemului imunitar fiind identificate drept factor declanșator al celor două boli.

Rezultatele studiului au arătat că simptomele psoriazisului dispar atunci când gena S100A9 este inactivată la nivelul tuturor celulelor din organism, astfel evidențiindu-se și influența majoră pe care aceasta o are asupra pielii și asupra celulelor imunitare în procesul de agravare a afecțiunii. Wagner menționează și faptul că depistarea genei S100A9 drept element cheie în dezvoltarea psoriazisului deschide noi căi de tratare a acestuia, inhibitorii genei putând fi administrați sub formă de tablete sau de picături, astfel încât acțiunea benefică asupra organismului să nu fie limitată la tegumente, așa cum este în cazul tratamentelor topice clasice împotriva acestuia. Prin urmare, autorii concluzionează subliniind posibilitatea ca, prin terapiile în cadrul cărora se folosesc inhibitori ai S100A9 administrați sistemic, să nu fie tratate doar manifestările cutanate ale psoriazisului, ci și alte manifestări secundare ale acestuia, precum artrita psoriazică.

sursa: Science Daily
foto: 2017 Hriana/Shutterstock

Data actualizare: 11-07-2022 | creare: 11-07-2022 | Vizite: 775
Bibliografie
Psoriasis: Study lays foundation for new treatment strategy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220706133304.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Pierderea în greutate ar putea ameliora simptomele psoriazisului
  • FDA a aprobat un nou medicament împotriva psoriazisului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum