Beneficiile și importanța scrisului de mână

©

Autor:

Beneficiile și importanța scrisului de mână
Te numeri printre cei care încă preferă scrisul de mână în detrimentul scrisului electronic? Dacă nu, poate vei redescoperi nostalgia scrisului de mână și vei dori să înlocuiești în unele cazuri tastatura cu stiloul, când vei afla ce beneficii majore are asupra sănătății.

În perioada în care tehnologia este în continuă dezvoltare, scrisul la tastatură înlocuiește tot mai mult scrisul de mână, lucru ce ridică niște semne de întrebare privind utilizarea pe viitor a scrisului de mână sau dacă va deveni în curând doar o extra-abilitate, o îndeletnicire culturală.

Dacă în țara noastră scrisul de mână este încă predat în școli (deși caligrafia a fost eliminată din programă), în alte țări europene și în 45 state din America, scrisul de mână a fost eliminat din curricula școlară (fiind acum materie opțională), nemaifiind considerat o necesitate în era tehnologică în care trăim. Unii consideră că dorința de a menține scrisul de mână și caligrafia are doar suport și argument nostalgic și de conservare culturală.

Scrisul de mână la nivel neurologic

Scrisul este un proces cognitiv complex ce combină tehnicile perceptuale cu cele senzorio-motorii.

Centrul predominant al limbajului este în emisfera stângă, iar graficele și imaginile sunt procesate în emisfera dreaptă. Comunicarea dintre emisfere permite transpunerea imaginii în limbaj. Scrierea, chiar și cea mai simplă, presupune un proces complex voluntar, ce implică cooperarea tuturor lobilor din cortexul cerebral și a altor regiuni – inclusiv sistemul limbic, hipocampul, trunchiul cerebral și cerebelul – dar și coloana vertebrală, care transmite impulsuri la mâini și degete.

Se pare și că aria lui Broca din creier – principala zonă din creier implicată în limbaj - este activată mai intens când citim un verb asociat cu o activitate fizică, comparativ cu a citit un verb abstract sau unul care nu e asociat cu o acțiune. Din moment ce scrierea de mână durează mai mult decât tastarea, acest aspect temporal poate influența procesul de învățare.

Indiferent de stilul scrisului, este recomandat să vă antrenați scrisul de mână. Orice stil este potrivit, cât timp literele sunt formate clar și spațiat, ușor de descifrat și citit. Un scris corect de mână implică: litere formate clar, litere plasate pe linie, spațiere corectă între litere, spațiere corectă între cuvinte.

Trebuie ca în principal instrumentul de scris să fie fixat corespunzător: scris tripodic (stiloul fixat între police și degetul arătător, sprijinit pe degetul mijlociu), scris cvadrupedic (stilou fixat între police, arătător și mijlociu, sprijinit pe inelar) sau tripodic adaptat (stilou susținut de police, arătător și mijlociu, dar situat între police și degetul mijlociu). (8)

Scrierea de mână vs. Scrierea la tastatură

Termenul haptic se refer la elementele procesului de atingere tactilă și modul în care comunicăm tactil, mai ales prin utilizarea degetelor și a mâinii pentru a explora mediul înconjurător.

Trecerea de la hârtie și creion la mouse, tastatură și ecran implică diferențe majore în elementele haptice ale scrisului, la diferite nivele. Scrisul de mână este un proces unimanual, în timp ce tastatul este bimanual. Scrisul de mână este mai lent decât la tastatură, dar atenția vizuală a celui care scrie este mai intens concentrată în timpul scrisului de mână, atenția este fixată pe stilou, în timp ce în timpul tastării, atenția vizuală  este detașată  de la procesul de apăsare a tastelor. În pus, în timpul tastării atenția este divizată între două căi spațio-temporare: spațiul motor (tastatura) și vizual (ecranul). O altă diferență majoră este forma grafomotorie a fiecărei litere  - forma grafică reprodusă – componenta lipsește în cazul tastării, singura necesitate fiind de a localiza tasta. (1)

Două zone diferite din creier sunt activate în plus când citim litere care au fost învățate prin scrierea de mână, față de atunci când recunoaștem litere de la tastatură. Când scriem de mână, mișcările mâinii implică memoria motorie în regiunea senzorio-motorie a creierului, care facilitează recunoașterea literelor.  Acest lucru implică o conexiune între citit și scris și sugerează că sistemul senzorio-motor joacă un rol în procesul de recunoaștere vizuală pe durata citirii. Scrisul de mână pe hârtie stimulează o regiune a creierului numită Sistem Reticulat Activator ce acționează ca un filtru pentru  tot ceea ce are nevoie creierul pentru a procesa, conferind o importantă  activităților care ne atrag atenția.

Deși viteza de scriere la mână este mult mai redusă decât la calculator (70 litere/minut comparativ cu aproximativ 190 caractere pe minut în cazul tastării), sunt alți factori care sunt de partea scrisului de mână.

Cercetările din cardrul Association for Psychological Science arată că notițele preluate cu pixul pe hârtie, mai puțin pe laptop, asigură o mai bună calitate de învățare, iar scrisul este o strategie eficientă de a reține și internaliza ideile.
 
Scrisul cu pixul pe hârtie ajută la o mai bună reținere a informației scrise, deoarece actul fizic de a scrie literele duce la transmiterea unor semanle de la mână la creier ce susțin constuirea memoriei motorii. Un studiu publicat în Psychological Science (2014) sugerează că notițele luate electronic sunt mai ineficiente și mai dificil de reținut decât cele luate pe foaie prin scris de mână. Se pare că această activitate este tip multitasking, afectând înțelegerea conceptuală a informației scrise. Laptopul este benefic pentru a transcrie mai ușor informații, dar nu și pentru îmbunătățirea procesării informației și înțelegerea, reținerea lor. (2) Cu cât scriem mai lent, cu atât se accelerează procesul de reținere și învățare a informațiilor scrise.
 
Scrisul de mână este un proces cognitiv complex ce implică abilități neuro-senzoriale și abilități fine motorii:
  • simțul tactul asupra suprafeței de scris;
  • presiunea exercitată asupra instrumentului de scris;
  • mișcări precise conștiente.

De ce e benefică scrierea de mână?

Beneficiile scrierii de mână includ în principal abilitatea de a scrie și citi, înțelegerea textului și formularea concluziilor, memorarea mai eficientă a informațiilor, dezvoltarea gândirii critice și conceptuale, îmbunătățirea creativității și capacității de rezolvare mai eficientă a problemelor.

Scrisul ne dictează amprenta personală

Scrisul personal de mână este unic pentru fiecare persoană în parte și dezvăluie caracteristici individuale de personalitate. Semnele și alfabetul sunt o dezvoltare a picturilor rupestre, urmate de petroglife care au evoluat în hieroglife, ulterior semne cuneiforme și papirusuri. Alfabetul chinezesc și fenician care a evoluat în ebraic au rădăcinile cu peste 4000 ani în urmă, iar un mileniu mai târziu au apărut alfabetul grec și cel latin. Unele limbaje scrise care conțin cuvinte au un alfabet restrâns – ca cele 31 caractere din alfabetul limbii române (26 ale alfabetului latin plus 5 caractere formate prin aplicarea diacriticelor), în timp ce alfabetul chinezec are sute de simboluri abstracte.

Grafologia este o știință care analizează scrisul de mână pentru a identifica anumite caracteristici personale care ne definesc, gândire și comportament. Este o știință prin care experții determină natura unei persoane și statusul fizic, emoțional, mental și de personalitate, definește o amprentă cognitivă, în funcție de forma literelor, tipul de scriere, distanța dintre litere, marginile etc.

Îmbunătățește abilitățile de citire, scriere și limbaj

Limbajul oral și dezvoltarea lui preced și sunt fundamentul dezvoltării limbajului scris. Limbajul scris este compus și abilitățile de limbaj receptiv (citirea) și expresiv (scrierea). Scrisul de mână influențează abilitatea de a scrie cuvinte, îmbunătățind abilitățile de a transforma idei în limbaj scris prin construirea de secvențe din cuvinte – adică propoziții. Ajută și la îmbunătățirea coordonării creierului stâng cu creierul drept, și îmbunătățește dexteritatea.

Scrierea de mână susține dezvoltarea cognitivă

Când scriem, un circuit neuronal unic este automat activat. Este o recunoaștere a gestului gesticii din cuvântul scris, o recunoaștere prin stimularea mentală a creierului. Un studiu a arătat că cei care preferă și scriu la tastatură prezintă o activitate neuronală mai redusă decât cei care scriu de mână, conform scanărilor RMN. Rezultatele scanărilor RMN au arătat că scrierea de mână a literelor duce la activarea unor regiuni ale creierului la copii, similar ca la adult. În schimb, privirea și identificarea unei litere, ca în cazul tastării, nu prezintă aceleași efecte la nivel neuronal. Dinamica scrisului de mână activează o serie de regiuni din ambele emisfere cerebrale, în regiunile implicate în gândire, limbaj și memoria de lucru.

Ajută la exprimarea mai eficientă a emoțiilor

Scrisul de mână nu ajută doar la dezvoltarea unor aptitudini esențiale cognitive, de atenție, memorare, concentrare, ci ajută la exprimarea mai eficientă a emoțiilor transmise pentru îmbunătățirea stării de bine. Scrierea emoiilor, gândurilor sau a unor întâmplări pe hârtie ajută la o mai bună gestionare a emoțiilor și îmbunătățirea stării de bine. Aici vorbin despre jurnale, care surprind gândurile, trăirile și emoțiile celui care le scrie. Astfel, scrierea expresivă ajută la îmbunătirea sănătății mentale și a stării de bine. Scrisul de mână îmbunătățește starea de bine, având efecte de calmare, numită și terapie prin scris.

Se pare că exprimarea emoțiilor în scris poate ajuta și la îmbunătățirea stării fizice. Scrisul duce la instalarea calmului și instalarea unei stări de bine. Un studiu publicat în British Journal of Health Psychology arată că scrierea emoțiilor în jurnal ajută și la reducerea durerii și a rănilor, acționând prin reducerea cortizolului, care este „hormonul stresului” și afectează sistemul imunitar. Mai puțină anxietare înseamnă mai puțini hormoni ai stresului, care pot interfera cu compușii chimici necesari pentru vindecarea rănilor. (3)

Scrisul ajută și prin îmbunătățirea somnului. De asemenea, se pare că are efecte benefice indiferent că scriem emoțional despre stările pozitive sau negative. Transpunerea pe hârtie a experiențelor neplăcute permite o mai bună înțelegere a evenimentelor și punerea lor într-o altă perspectivă. (1)

Scrisul de mână și creativitatea

Scrisul meticulos de mână în detrimentul tastării se pare că îmbunătățește creativitatea și abilitățile de scriere. Mulți scriitori încă preferă scrisul de mână pentru primul manuscris, tocmai din acest motiv, dar datele științifice arată și că scrierea eseurilor sau prezentărilor de către elevi de mână ajută la o mai bună formulare a propozițiilor, o redactare mai rapidă și concisă.

Scrierea expresivă poate ajuta pacienții să treacă mai ușor peste boală

Scrierea despre anumite evenimente negative traumatice este asociată cu creșterea pe termen scurt a stării de bine și reducerea problemelor de sănătate pe termen lung. Cercetările demonstrează efecte benefice asupra sănătății fizice și mentale. Efectele pot fi date de confruntarea emoțiilor inhibate anterior pentru reducerea astfel a stresului și anxietății, procesarea cognitică pentru rememorare și reorganizare a memoriilor, expunerea repetitivă ce implică reducerea răspunsului emoțional negativ la amintirile traumatice, și mai puțin catharsisul emoțional. (5)

Atitudinea față de boală are un rol major în lupta cu boala. Un studiu publicat în jurnalul The Oncologist arată că scrisul expresiv de mână poate ajuta pacienții cu cancer să conștientizeze boala în diverse moduri, dar și să își îmbunătățească calitatea vieții. Completarea unui task de a scrie timp de 20 minute pe zi timp de 3 săptămâni despre emoțiile lor i-a ajutat să înțeleagă mai bine boala, să se înțeleagă mai bine pe ei și să treacă mult mai ușor peste aceasta (4)

Scrisul cursiv

Scrierea cursiv antrenează o zonă din creier ce transformă secvențele de simboluri în mișcări motorii ale mânii. Aria stângă vizuală din aria perceptuală decodează cuvintele și limbajul scris, iar partea dreaptă este locul unde sunt interpretate stilurile de scris, permițând identificarea scriitorului mai mult decât a cuvântului.

Scrisul de mână poate fi cu litere de tipar sau cursiv, când literele sunt unite și unghiurile sunt înclinate. Scrisul cursiv este mai ușor de realizat decât cel de tipar sau cu litere neunite și are un impact mai mare asupra învățării scrierii în cazul copilului. Abilitatea de a desena simboluri cu mâna este o caracteristică clară a speciei umane.

Beneficiile scrisului cursiv sunt:

  • Dezvoltarea abilităților cognitive și motorii – scrisul de mână este un proces complex ce implică abilitățile motorii fine și cognitive, astfel că sunt necesare instrucțiuni directe pentru a învăța – pe etape (caligrafia), iar instrucțiunile exacte sunt benefice pentru dezvoltarea cognitivă și a funcțiilor motorii; mișcările secvențiale ale mâinii în scrierea de mână activează regiunea creierului asociată cu gândirea, memoria pe termen scurt sau limbajul, funcționarea creierului în  auto-reglare și organizarea mentală;
  • Dezvoltarea limbajului – scrisul de mână este o abilitate ce influențează capacitatea de a citi, scrie, utiliza limbajul și gândirea critică;
  • Memorie – ajută la reținerea mai ușoară a informațiilor mai eficient decât prin tastare;
  • Exprimarea în scris – viteza de scris și capacitatea de exprimare a ideilor în scris;
  • Dizabilitățile de învățare – îmbunătățirea ablităților de scriere ajută și la dezvoltarea abilitățiilor fine motorii și a performanțeor academice. (6)

De ce e important ca cei mici să scrie de mână?

Scrierea de mână dezvoltă o serie de abilități, cum ar fi controlul forței de prindere a obiectului de scris în mână, utilizarea feedback-ului vizual pentru a corecta erorile de scriere și abilitatea de a prezice consecințele comenzii de la creier trasmise la mână, dexteritatea manuală. Scrisul îmbunătățește și capacitatea de a citi – astfel că abilitatea unui copil de a-și aminti forma unei litere și a de o reproduce pe hârtie este un proces predictibil. Abilitatea de a reproduce forme memorate este în asociere directă cu dezvoltarea abilităților de citire. (7)

Un studiu publicat în jurnalul Trends in Neuroscience and Education (2014) arată că scriul de mână este benefic și important pentru cei mici, acționând asupra funcțiilor de procesare neurologică și poate facilita capacitatea de a citi. Scrisul de mână comparativ cu tastatul acționează asupra unor regiuni din creier asociate cu viteza de procesare a informațiilor, de memorare și învățare. (10)

Încurajarea și îmbunătățirea scrisului de mână la copii:

  • alegeți caiete sau foi colorate, care să îi atragă atenția celui mic, precum și instrumente de scris colorate, cu personajele lui preferate;
  • exersați cu cel mic și încurajați-l să scrie felicitări sau scrisori bunicilor sau altor persoane;
  • dacă cel mic desenează, încurajați-l să scrie și o scurtă descriere a imaginii desenate;
  • includeți scrisul de mână în jocul și activitățile zilnice ale copilului;
  • asigurați-vă că cel mic are o poziție corectă de scris, o postură sănătoasă: capul trebuie să fie ridicat și nu aplecat asupra foii, spatele drept, mâna opozantă sprijinită pe bancă, mâna stângă la fel, cu umărul relaxat și încheietura sprijinită, dar neforțată; mâna opozantă trebuie folosită pentru a ține foaia, astfel ca mâna cu care se scrie să fie liberă pentru a manevra stiloul;
  • copilul trebuie să deprindă o bună manevrare a instrumentului de scris - acesta trebuie ținut înclinat la un unghi de 60 grade de foaia de hârtie, cu 3 degete, la 2-3 cm distanță de bază, fără a aplica o presiune mare asupra instrumentului de scris - descurajați utilizarea pixurilor, deoarece trebuie ținut la un unghi mai ridicat pentru a forța curgerea corectă a pastei; se recomandă stilourile și creioanele;
  • trebuie să fiți mai vigilenți dacă cel mic este stângaci, deoarece necesită o tehnică specială pentru a compensa faptul că trebuie să împingă și nu să tragă stiloul (ca dreptacii);
  • dacă depistați anumite probleme de scriere, solicitați ajutorul de specialitate, pentru a identifica și trata anumite problem.

  • Deprinderea scrisului este un proces lung și minuțios, astfel că trebuie să aveți calm și răbdare cu cel mic, pentru ca scrisul de mână să nu fie perceput ca o povară, ci ca un obicei plăcut.

Sfaturi pentru scrisul de mână:

  • Evitați să vă lăsați greutatea corpului în mâna cu care scrieți.
  • Dacă aveți mai mult de scris, înainte de a începe, încălziți-vă musculatura mâinii, încheieturii și umărului printr-o serie de exerciții ușoare; de asemnenea, luați pauze periodice petru a vă odihni mâinile și pentru a efectua astfel de exerciții de stretching pentru mâini.
  • Suprafața de suport a foii trebuie să fie o platformă stabilă și fixă.
  • Instrumentul de scris trebuie ținut ferm, dar liber în același timp, cu cotul ca un punct de ancorare, umerii relaxați – dacă mișcați constant încheietura, mâna obosește și scrisul devine de asemenea obositor, putând apărea și durerea.
  • Încercați mai multe instrumente de scris până îl găsiți pe cel potrivit, în funcție de stilul dvs de scriere și preferințe.
  • Învățați să țineți corect instrumentul de scris (între arătător, police și mijlociu, sau între arătător, police, mijociu și inelar).
  • Mențineți poziția cotului într-un unghi deschis de 90 grade sau mult mult, încordarea încheieturii și a mâinii cresc cu cât cotul se curbează.
  • Degetele trebuie menținute relaxate. Articulațiile nu trebuie să fie arcuite sau să se albească atunci când scrieți.
  • Reduceți mișcările degetelor, utilizați încheietura și antebrațul pentru a mișca stiloul sau pixul și nu degetele.
  • Poziționați hârtia înclinată sau utilizați o suprafață înclinată pentru a menține încheietura relaxată, mai ales dacă sunteți stângaci.
  • Scrisul mare cursiv produce mai puțină încordare decât formarea literelor mici.
  • Alegeți instrumente de scris cu diametru mai mare sau folosiți instrumente cu suport de cauciuc pentru a reduce forța de strângere. (9)

În vremurile prezente, scrisul de mână este considerat mai mult o aptitudine, folosită în special de persoanele care nu au acces la tehnologie sau care sunt pasionate de scrisul de mână. Implică componente perceptuale și anumite abilități tehnice de utilizare a instrumentelor de scris, fiind și o reprezentare personalizată a noastră. Scriem notițe, înscrieri, lecturi, articole, scrisori, felicitări sau liste, dar în special ne antrenăm creierul și funcțiile cognitive. Într-o lume digitalizată, nu este nimic eronat în a încerca să ne menținem o tradiție a scrisului de mână, iar dacă preferați în majoritatea timpului să scrieți la calculator, puteți adopta un obicei cel puțin relaxant de a scrie de mână, cum ar fi ținerea unui jurnal personal în care să vă scrieți gândurile și trăirile, scrierea listelor de mână și măcar a activităților zilnice din agende.

Era tehnologiei aduce numeroase beneficii ajutând la învățare și la procesele de memorare, dar asta nu însemană că scrisul de mână trebuie înlocuit complet, devenind demodat, ci trebuie stabilit un echilibru între cele două variante.

Data actualizare: 10-03-2024 | creare: 08-09-2017 | Vizite: 27912
Bibliografie
(1) Digitizing literacy: reflections on the haptics of writing, link: https://www.intechopen.com/books/advances-in-haptics/digitizing-literacy-reflections-on-the-haptics-of-writing#article-front
(2) The pen is mightier than the keyboard, link: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614524581?journalCode=pssa
(3) Writing can help injuries heal faster, link: https://www.scientificamerican.com/article/writing-can-help-injuries-heal-faster/
(4) Implementing an expressive writing study in a cancer clinic, link: https://theoncologist.alphamedpress.org/content/13/2/196.full.pdf+html
(5) Emotional and physical benefits of expressive writing, link: https://apt.rcpsych.org/content/11/5/338.full
(6) The handwriting debate, link: https://www.hw21summit.com/media/zb/hw21/H2989_NASBE_PolicyUpdate_TheHandwritingDebate.pdf
(7) The ontogeny of visual–motor memory and its importance in handwriting and reading: a developing construct, link: https://rspb.royalsocietypublishing.org/content/282/1798/20140896.long
(8) Better learning through handwriting, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110119095458.htm
(9) Handwriting for healthy hands, link: https://ergonomics.ucla.edu/injuries-and-prevention/handwriting-tips.html
(10) The effects of handwriting experience on functional brain development in pre-literate children, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4274624/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Scrisul de mână amplifică concetivitatea cerebrală și învățarea
  •