Care este doza optimă de alcool care minimizează efectele asupra stării de sănătate

©

Autor:

Care este doza optimă de alcool care minimizează efectele asupra stării de sănătate

Consumul de alcool are consecințe complexe asupra stării de sănătate și există multe studii care îl asociază cu un risc crescut de ciroză hepatică, diverse traumatisme sau cancer.

 

Cu toate acestea, cantitatea de alcool care ar reduce la minimum problemele de sănătate variază mult în funcție de zona geografica, vârstă, sex sau boli asociate. În studiul recent publicat în revista The Lancet, cercetătorii au efectuat o analiză a consumului de alcool luând în calcul acești factori și încercând sa estimeze nivelul teoretic minim de risc al expunerii (TMREL) și riscul echivalent raportat la un non-consumator de alcool (NDE).
Rezultatele a arătat că dintre cei care consumau cantități dăunătoare de alcool în anul 2020, 59,1% erau în grupa de vârstă 15-39 ani și 76,9% bărbați.

 

În 2020, in cazul persoanelor intre 15 și 39 ani TMREL a variat între 0 și 0,603 unități standard de alcool, o unitate însemnând 10 g etanol pur. NDE, adică riscul pentru sănătate al unui consumator de alcool raportat la un non-consumator a variat între 0,002 și 1,75 unități standard pe zi. La grupa de vârstă peste 40 ani TMREL și NDE s-au aflat în intervalul 0,114-1,87, respectiv 0,193-6,94.

 

În ceea ce îi privește pe adulții tineri, cantitatea de alcool cu impact minim asupra stării de sănătate este aproape de zero. În mod asemănător, pentru populația în vârstă din multe regiuni geografice și care prezintă în general multiple comorbidități cardiovasculare s-a constatat o îmbunătățire a impactului asupra sănătății doar în cazul unui consum mic de alcool.

 

Așadar, autorii propun schimbări în ghidurile actuale și subliniază necesitatea recomandării diferențiate a cantității de alcool în funcție de sex și vârstă. În acest context, sunt necesare intervenții adresate adulților tineri în scopul de a reduce impactul general asupra stării de sănătate.

sursa: News Medical
foto: Africa Studio/Shutterstock


Data actualizare: 26-07-2022 | creare: 26-07-2022 | Vizite: 216
Bibliografie
What is the optimal alcohol consumption level to minimize health loss?, link: https://www.news-medical.net/news/20220719/What-is-the-optimal-alcohol-consumption-level-to-minimize-health-loss.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de aerobic pot proteja ficatul de efectele consumului cronic de alcool
  • Consumul moderat de alcool - chiar atât de benefic pe cât credem?
  • Consumul de alcool favorizează apariția cancerului, chiar și cel moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum