Care este legătura între performanța academică, somn și ceasul biologic?
Autor: Cristina Mustață

Citește pe larg despre ritmul circadian din articol.
Pentru studiul de față au fost folosite datele de la 15,000 de studenți care s-au logat pe platforma online a campusului. Aceștia au fost clasificați în 3 categorii în funcție de plasarea temporală a activităților în zilele fără program școlar: „păsări de noapte”, „păsări de zi” și persoane foarte matinale.
Cercetătorii au comparat între grupuri performanța academică, rezultatele fiind publicate în jurnalul Scientific Report.
Mai mult decât atât, au investigat care este procentul persoanelor al căror program școlar este sincronizat cu ceasul biologic, acesta fiind cazul a circa 40% de participanți, în timp ce 50% participau la cursuri deși nu erau pe deplin alerți.
Autorii precizeză că majoritatea studenților prezintă oboseală indusă de decalajul dintre ceasul biologic și programul școlar impus, fapt corelat cu rezultate academice scăzute. Pe lângă deficitele de învățare, tulburările de ritm circadian au fost asociate cu obezitatea și abuzul de alcool, respectiv tutun.
Adormi târziu și te trezești cu dificultate? Păsările de noapte au un risc mai mare de deces
Tot aceștia spun că studenții care reușesc își adaptează programul școlar astfel încât să se plieze pe ritmul propriu al organismului, au mai multe șanse de a ajunge la succes în ceea ce privește performanțele academice.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Fenomenul „binge drinking” poate fi mai dăunător femeilor decât bărbaților, susține un nou studiu
- Stereotipurile pozitive legate de gen la locul de muncă afectează mai des femeile decât bărbații
- Cele mai bune (și cele mai slabe) materiale pentru crearea măștilor
- Consumul de lapte integral grăbește procesul de îmbătrânire
- Cum îmi reglez ciclul veghe somn sa dorm și eu că un om normal ?
- Tulburarea ritmului cicardian de somn