Care este legătura între performanța academică, somn și ceasul biologic?

©

Autor:

Care este legătura între performanța academică, somn și ceasul biologic?
Potrivit cercetătorilor din cadrul Universității din California-Berkeley , lipsa sincronizării orarului școlar cu ceasul biologic al studenților, cum este cazul <<păsărilor de noapte>> care trebuie să se trezească devreme pentru a ajunge la cursurile de dimineață, ar putea contribui la performanța școlară scăzută datorită oboselii cauzate de decalajul de fus orar.

Citește pe larg despre ritmul circadian din articol.

Pentru studiul de față au fost folosite datele de la 15,000 de studenți care s-au logat pe platforma online a campusului. Aceștia au fost clasificați în 3 categorii în funcție de plasarea temporală a activităților în zilele fără program școlar: „păsări de noapte”, „păsări de zi” și persoane foarte matinale.

Cercetătorii au comparat între grupuri performanța academică, rezultatele fiind publicate în jurnalul Scientific Report.

Mai mult decât atât, au investigat care este procentul persoanelor al căror program școlar este sincronizat cu ceasul biologic, acesta fiind cazul a circa 40% de participanți, în timp ce 50% participau la cursuri deși nu erau pe deplin alerți.

Autorii precizeză că majoritatea studenților prezintă oboseală indusă de decalajul dintre ceasul biologic și programul școlar impus, fapt corelat cu rezultate academice scăzute. Pe lângă deficitele de învățare, tulburările de ritm circadian au fost asociate cu obezitatea și abuzul de alcool, respectiv tutun.

Adormi târziu și te trezești cu dificultate? Păsările de noapte au un risc mai mare de deces

Tot aceștia spun că studenții care reușesc își adaptează programul școlar astfel încât să se plieze pe ritmul propriu al organismului, au mai multe șanse de a ajunge la succes în ceea ce privește performanțele academice.


Sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-12-2019 | creare: 24-05-2018 | Vizite: 808
Bibliografie
Poor grades tied to class times that don't match our biological clocks, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180329190847.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile, mai afectate de tura de noapte decât bărbații
  • Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
  • Perioada din zi a contactării unei infecții îi influențează evoluția
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum