Cauze mai puțin evidente pentru durerea de spate

©

Autor:

Cauze mai puțin evidente pentru durerea de spate

Durerea de spate este un motiv comun pentru absența de la locul de muncă și pentru căutarea unui tratament medical.

Durerea de spate poate apărea în urma leziunilor, a unor activități fizice și a anumitor afecțiuni medicale. Durerile de spate pot afecta persoanele de orice vârstă, din diferite motive. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, șansele de a dezvolta dureri de spate cresc, din cauza unor factori cum ar fi ocupația anterioară și boala de disc degenerativă (spondiloza).

Cauzele frecvente ale durerii de spate sunt:

 • mușchii sau ligamentele tensionate;
 • un spasm muscular;
 • tensiunea musculară;
 • discuri deteriorate;
 • leziuni sau fracturi. (1)


Cu toate acestea există și alte cauze mai puțin cunoscute ale durerilor de spate.

Stresul

Starea emoțională este un bun indiciu al cauzei durerilor de spate. Tulburarea psihică se manifestă fiziologic, iar dacă ești supărat pentru o perioadă lungă de timp, această tensiune musculară poate duce la dureri și spasme.

Zonele comune pentru dureri de spate declanșate de stres includ regiunea gâtului și a umărului și zona inferioară a spatelui (lombară).

Încercă tehnici de relaxare cum ar fi respirația profundă (inhalează încet, țineți respirația și expiră, toate acestea în timp ce numeri până la patru), o plimbare sau o yoga.

Porți tocuri prea înalte

Colecția de pantofi la modă ar putea să afecteze spatele. Tocurile înalte schimbă centrul de greutate, astfel încât atunci când porți tocuri înalte ai tendința să te apleci mai mult înainte, să exerciți o presiune suplimentară asupra picioarelor și să nu-ți întinzi corect gambele. Acest lucru pune mai multă tensiune și stres pe partea inferioară a spatelui, ceea ce poate provocă durere. Specialiștii recomandă ca atunci când trebuie să porți tocuri la locul de muncă, să optezi și pentru o pereche de papuci cu talpă joasă, pe care să-i folosești alternativ.

Nu ai o dietă echilibrată

Un studiu publicat în revista Asian Spine Journal din 2014 a constatat că aproximativ 31% dintre femei și 25% dintre bărbații care au suferit de dureri de spate au avut și probleme gastrointestinale, cum ar fi durerea abdominală sau intoleranța alimentară. (2)

Legătura dintre nutriție și durerile de spate constă în inflamație. Mai exact, alimentele bogate în grăsimi și zahărul declanșează inflamație în întregul corp, inclusiv în partea inferioară a spatelui. Astfel, specialiștii recomandă o dietă sănătoasă care să includă întotdeauna proteine cum ar fi carnea sau fasolea și cereale integrale.

Pantalonii tăi sunt prea strâmți

Îmbrăcămintea prea strâmtă contractează corpul, ceea ce vă limitează libertatea de mișcare și poate suprasolicita spatele, gâtul și umerii. Cele mai problematice articole vestimentare din acest punct de vedere sunt blugii skinny și fustele creion. Indicațiile în acest sens sunt de a purta haine confortabile și de a căuta materiale care conțin elastan, astfel încât să se poată întinde cu ușurință.

Nu faci mișcare

Inactivitatea produce unele dintre cele mai dăunătoare efecte asupra corpului. Mușchii se obișnuiesc cu poziția asezată a corpului, așa că se îngustează. Pentru a combate rigiditatea musculară indusă de petrecerea de prea mult timp în scaun, întinde-ți mușchii posteriori (tendonul lui achile, gambe, tendoane și coapsele) atunci când te trezești.

Atunci când acești mușchi încep să se îngusteze, atunci partea inferioară a spatelui începe să resimtă durere. Specialiștii sugerează câteva minute de streching la amiază și înainte de culcare. Este, de asemenea, o idee bună să te ridici și să te plimbi de câteva ori pe tot parcursul zilei și să te asiguri că atunci când te așezi, spatele tău este susținut.

Fumezi

Un studiu efectuat de Universitatea Northwestern a constatat că fumătorii sunt de trei ori mai predispuși decât nefumătorii să dezvolte dureri cronice de spate. (3) Fumatul afectează modul în care creierul răspunde la durerile de spate și pare să facă indivizii mai puțin rezistenți la un episod de durere. Fumătorii care renunțau la nicotină în timpul perioadei de studiu au prezentat o diminuare a durerii cronice.

Studiile anterioare au constatat că fumatul poate deteriora țesutul din de la nivelul spatelui prin încetinirea circulației, ceea ce reduce fluxul de nutrienți care ajunge la mușchii spatelui.

Ai sărit peste antrenamentele pentru abdomen

Atunci când nu-ți antrenezi abdomenul, spatele este mai tensionat, ceea ce poate duce la dureri de spate. Așadar, abdomenul tău nu ar trebui să fie niciodată relaxat, indiferent dacă stai sau mergi pe jos.

Ești deshidratat


Oasele coloanei vertebrale au discuri între ele, fiecare parțial constituite dintr-o substanță asemănătoare cu jeleul, care este de 90% apă. Corpul tău are nevoie de un flux continuu de lichid care ajută la menținerea acestor amortizoare intacte.

Când corpul nu este corect hidratat, aceste discuri devin mai plate și își pierd rolul de a amortiza durerea. O modalitate bună de a ști dacă bei suficientă apă este să urmărești culoarea urinei, care trebuie să fie clară sau galben deschis.

Șoldurile tale sunt neuniforme

Mulți oameni nu au idee că șoldurile lor sunt inegale, ceea ce înseamnă că o parte a pelvisului este puțin mai mare decât cealaltă. Dezechilibrul poate provoca dureri de spate în viața de zi cu zi și adesea devine mai evident în timp ce faci mișcare. Acesta afectează modul în care corpul tău răspunde la anumite mișcări. De exemplu, dacă șoldul stâng este mai înalt și faceți o fandare pe partea stângă, s-ar putea să simți că mușchiul șoldului este mai încordat și mai contractat.

Dacă observi o durere de spate persistentă în timpul unui antrenament, specialiștii sugerează să consulți medicul înainte de a încerca să apelezi la remedii proprii.

Ai o infecție urinară

Durerea din partea inferioară și cea superioară a spatelui sau durerile ascuțite pot fi un semn că o infecție a tractului urinar s-a răspândit în rinichi. Dacă ai observat alte simptome ale infecției urinare clasice, cum ar fi creșterea necesității de urinare sau durere în timpul urinării, consultă imediat un medic pentru tratament. (4)

Deoarece durerile de spate sunt atât de frecvente, numeroase produse promit prevenirea sau ușurarea durerii. Dar nu există dovezi clare că pantofii speciali concepuți (ortopedici), inserțiile pentru încălțăminte (talonete), suporturile de spate, mobilierul special conceput sau programele de gestionare a stresului te pot ajuta. În plus, nu pare să existe un tip de saltea care să fie mai bună pentru persoanele cu dureri de spate.


Data actualizare: 07-03-2020 | creare: 25-09-2018 | Vizite: 3416
Bibliografie
1. Back pain. Url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906
2. Prevalence and Correlates of Low Back Pain in Primary Care: What Are the Contributing Factors in a Rapidly Developing Country. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4068841/
3. Smoking is a Pain in the Back. Url: https://news.northwestern.edu/stories/2014/11/smoking-is-a-pain-in-the-back/
4. 10 Secret Reasons for Your Back Pain. Url: https://www.rd.com/health/conditions/surprising-reasons-back-pain/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Durerea de spate după somn
 • Cum menținem sănătatea spatelui?
 • Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum