Cele mai bune lactate

Cele mai bune lactate

©

Autor:

Cele mai bune lactate

Dacă produsele lactate sunt sănătoase sau nu, reprezintă un subiect controversat. Pe de o parte, există o istorie îndelungată a laptelui care susÈ›ine beneficiile acestuia pentru sănătatea oaselor È™i a dinÈ›ilor, iar pe de altă parte, mulÈ›i nutriÈ›ioniÈ™ti susÈ›in că toate formele de lactate sunt periculoase pentru sănătate.

În timp ce adevărul pare să stea undeva la mijloc, unele produse lactate sunt mai sănătoase decât altele.

Aproximativ 75 % din populaÈ›ie are intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că indivizii cu această afecÈ›iune nu sunt în măsură să digere în mod corespunzător lactoza È™i vor suferi dureri abdominale, balonare, greață, gaze È™i diaree dacă consumă lactate.

Iaurt

Iaurtul se numără printre cele mai bune lactate și este obținut din lapte fermentat prin adăugarea de bacterii vii. Are multe dintre aceleași efecte asupra sănătății ca laptele, dar iaurtul cu culturi vii conține bacterii probiotice.

Pentru început, bacteriile folosite la fabricarea iaurtului contribuie la un intestin sănătos. Culturile active vii (cum ar fi lactobacillus casei) sunt utilizate în procesul de fermentare È™i ajută microbiomul È™i sistemul nostru gastrointestinal să rămână sănătos.

De asemenea, iaurtul este prezentat drept unul dintre cele mai bune lactate, deoarece persoanele care sunt intolerante la lactoză au mai multe È™anse să-l digere fără să întâmpine probleme la stomac.

Brânza

Brânza este un aliment hrănitor, deoarece o singură felie poate oferi aproximativ aceeaÈ™i cantitate de nutrienÈ›i ca o cană întreagă (240 ml) de lapte.

În timp ce brânza este adesea bogată în grăsimi saturate - care cresc riscul de boli de inimă È™i accident vascular cerebral prin creÈ™terea colesterolului – este, de asemenea fermentată, putând fi digerată mai uÈ™or decât laptele, spre exemplu. Există, de asemenea, unele dovezi că brânza este benefică pentru sănătatea noastră dentară. Potrivit unui studiu realizat de Academia de Stomatologie Generală, brânza creÈ™te producÈ›ia de salivă È™i aderă la smalÈ›ul dinÈ›ilor pentru a proteja dinÈ›ii de afaceÈ›iunile cauzate de acid. (1)

Unele dintre cele mai bune lactate – brânzeturile - au un cu conÈ›inut scăzut de lactoză. Acestea includ parmezan, brânză eleveÈ›iană È™i cheddar.

Lapte integral

Laptele integral este bogat în vitamine, minerale, proteine È™i grăsimi sănătoase. Mai mult, este una dintre cele mai bune surse dietetice de calciu.

Laptele integral reprezintă de fapt doar 3,5 % grăsime.

Kefir

Kefir-ul este o băutură fermentată, care se face în mod tradiÈ›ional prin adăugarea de „boabe de kefir” în lapte.

La fel ca iaurtul, boabele de kefir conÈ›in culturi vii de bacterii care ajută la descompunerea È™i digerarea lactozei în lapte.

Aceasta înseamnă că unul dintre cele mai bune lactate, kefirul poate fi mai bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, atunci când este consumat în cantități moderate.

De fapt, un studiu a constatat că produsele lactate fermentate precum iaurtul sau kefirul pot reduce simptomele intoleranÈ›ei cu 54–71% în comparaÈ›ie cu laptele. (2).

Smântâna

În cantități mici, smântâna are un nivel scăzut de lactoză, dar este extrem de bogată în grăsimi saturate. De asemenea, smântâna are un conÈ›inut mai mic de caseină decât laptele, o proteină asociată cu un risc crescut de cancer. (3)

Unt

Untul este ultimul clasat în topul celor mai bune lactate, deoarece este un produs lactat cu un conÈ›inut foarte mare de grăsimi.

Produsul final are aproximativ 80% grăsime, deoarece partea lichidă din lapte, care conÈ›ine toată lactoza, este eliminată în timpul procesării. Aceasta înseamnă că conÈ›inutul de lactoză din unt este într-adevăr scăzut.

Contrar credinÈ›ei populare, nu este necesar ca persoanele intolerante la lactoză să evite toate produsele lactate. De fapt, unele produse lactate sunt în mod natural scăzute în lactoză.


Data actualizare: 11-09-2019 | creare: 11-09-2019 | Vizite: 3444
Bibliografie
1. Cheese may prevent cavities. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130605130118.htm
2. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728216
3. RANKING EVERY DAIRY PRODUCT BY HOW HEALTHY IT IS. Url: https://melmagazine.com/en-us/story/ranking-every-dairy-product-by-how-healthy-it-is
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbaÈ›ii peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității È™i al bolilor cardiovasculare
  • O dietă bogată în lactate se corelează cu un risc scăzut de diabet È™i hipertensiune arterială
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum