Cele mai bune lactate

©

Autor:

Cele mai bune lactate

Dacă produsele lactate sunt sănătoase sau nu, reprezintă un subiect controversat. Pe de o parte, există o istorie îndelungată a laptelui care susține beneficiile acestuia pentru sănătatea oaselor și a dinților, iar pe de altă parte, mulți nutriționiști susțin că toate formele de lactate sunt periculoase pentru sănătate.

În timp ce adevărul pare să stea undeva la mijloc, unele produse lactate sunt mai sănătoase decât altele.

Aproximativ 75 % din populație are intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că indivizii cu această afecțiune nu sunt în măsură să digere în mod corespunzător lactoza și vor suferi dureri abdominale, balonare, greață, gaze și diaree dacă consumă lactate.

Iaurt

Iaurtul se numără printre cele mai bune lactate și este obținut din lapte fermentat prin adăugarea de bacterii vii. Are multe dintre aceleași efecte asupra sănătății ca laptele, dar iaurtul cu culturi vii conține bacterii probiotice.

Pentru început, bacteriile folosite la fabricarea iaurtului contribuie la un intestin sănătos. Culturile active vii (cum ar fi lactobacillus casei) sunt utilizate în procesul de fermentare și ajută microbiomul și sistemul nostru gastrointestinal să rămână sănătos.

De asemenea, iaurtul este prezentat drept unul dintre cele mai bune lactate, deoarece persoanele care sunt intolerante la lactoză au mai multe șanse să-l digere fără să întâmpine probleme la stomac.

Brânza

Brânza este un aliment hrănitor, deoarece o singură felie poate oferi aproximativ aceeași cantitate de nutrienți ca o cană întreagă (240 ml) de lapte.

În timp ce brânza este adesea bogată în grăsimi saturate - care cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral prin creșterea colesterolului – este, de asemenea fermentată, putând fi digerată mai ușor decât laptele, spre exemplu. Există, de asemenea, unele dovezi că brânza este benefică pentru sănătatea noastră dentară. Potrivit unui studiu realizat de Academia de Stomatologie Generală, brânza crește producția de salivă și aderă la smalțul dinților pentru a proteja dinții de afacețiunile cauzate de acid. (1)

Unele dintre cele mai bune lactate – brânzeturile - au un cu conținut scăzut de lactoză. Acestea includ parmezan, brânză elevețiană și cheddar.

Lapte integral

Laptele integral este bogat în vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Mai mult, este una dintre cele mai bune surse dietetice de calciu.

Laptele integral reprezintă de fapt doar 3,5 % grăsime.

Kefir

Kefir-ul este o băutură fermentată, care se face în mod tradițional prin adăugarea de „boabe de kefir” în lapte.

La fel ca iaurtul, boabele de kefir conțin culturi vii de bacterii care ajută la descompunerea și digerarea lactozei în lapte.

Aceasta înseamnă că unul dintre cele mai bune lactate, kefirul poate fi mai bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, atunci când este consumat în cantități moderate.

De fapt, un studiu a constatat că produsele lactate fermentate precum iaurtul sau kefirul pot reduce simptomele intoleranței cu 54–71% în comparație cu laptele. (2).

Smântâna

În cantități mici, smântâna are un nivel scăzut de lactoză, dar este extrem de bogată în grăsimi saturate. De asemenea, smântâna are un conținut mai mic de caseină decât laptele, o proteină asociată cu un risc crescut de cancer. (3)

Unt

Untul este ultimul clasat în topul celor mai bune lactate, deoarece este un produs lactat cu un conținut foarte mare de grăsimi.

Produsul final are aproximativ 80% grăsime, deoarece partea lichidă din lapte, care conține toată lactoza, este eliminată în timpul procesării. Aceasta înseamnă că conținutul de lactoză din unt este într-adevăr scăzut.

Contrar credinței populare, nu este necesar ca persoanele intolerante la lactoză să evite toate produsele lactate. De fapt, unele produse lactate sunt în mod natural scăzute în lactoză.


Data actualizare: 11-09-2019 | creare: 11-09-2019 | Vizite: 211
Bibliografie
1. Cheese may prevent cavities. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130605130118.htm
2. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728216
3. RANKING EVERY DAIRY PRODUCT BY HOW HEALTHY IT IS. Url: https://melmagazine.com/en-us/story/ranking-every-dairy-product-by-how-healthy-it-is
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de lactate a fost asociat cu o majorare a densității osoase la bărbații peste 50 ani
  • Consumul de lactate scade riscul mortalității și al bolilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.