Dietele bogate în grăsimi determină creșterea producției de celule imunitare inflamatorii

©

Autor:

Dietele bogate în grăsimi determină creșterea producției de celule imunitare inflamatorii
Un studiu efectuat pe șoareci de laborator arată că dietele bogate în grăsimi favorizează producerea de celule imunitare inflamatorii în măduva osoasă a rozătoarelor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2 și a altor complicații metabolice.
Invazia monocitelor (un tip de leucocite fagocitare inflamatorii) în țesutul adipos, un semn distinctiv al obezității, reprezintă unul dintre fenomenele influențate de schimbările de mediu produse la nivelul măduvei osoase, care în prezent nu sunt pe deplin înțelese de către cercetători. Până în prezent, oamenii de știință au demonstrat că celulele adipoase din măduva osoasă se extind rapid ca răspuns la o dietă bogată în grăsimi, însă nu a fost clar dacă modificările induse de dietă pot duce la producerea celulelor inflamatorii care invadează țesutul adipos.

Pentru a afla, cercetători de la Universitatea din Toronto au efectuat studii de laborator pe șoareci, animale considerate similare din punct de vedere structural cu omul. În cadrul experimentelor, cercetătorii au comparat modul în care diferite diete influențează producția de celule imunitare. Potrivit concluziilor, dietele bogate în grăsimi au crescut riscul șoarecilor de a experimenta tulburări metabolice în decurs de doar trei săptămâni de la începerea studiului.

Cercetătorii au observat, printre altele, o înmulțire semnificativă a celulelor adipoase din măduva spinării și o reducere a cantității de oxigen utilizată de către monocite pentru a descompune zahărul în energie. De asemenea, mitocondriile, considerate fabrici celulare de energie, și-au pierdut din eficacitate, crescând riscul pentru diferite tulburări metabolice. „Rezultatele indică faptul că dietele bogate în grăsimi pot determina remodelarea celulelor adipoase din măduva osoasă care perturbă echilibrul normal al monocitelor”, a declarat autorul principal, Amira Klip, profesor la Universitatea din Toronto.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-09-2022 | creare: 22-09-2022 | Vizite: 63
Bibliografie
High-fat diets trigger inflammatory immune cell generation in bone, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220920103425.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Înlocuirea carbohidraților sau a grăsimilor saturate cu cele nesaturate scade riscul cardiometabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.