Condiția fizică poate fi determinată printr-un test de sânge

©

Autor:

Condiția fizică poate fi determinată printr-un test de sânge
Un studiu recent a ajuns la concluzia că un test simplu de sânge poate fi suficient pentru a determina condiția fizică.
Acest test descoperit de cercetători poate veni în completarea testului de efort folosit în mod tradițional pentru evaluarea capacității fizice.

Pentru acest studiu oamenii de știință au urmărit markerii unor procese biologice precum metabolismul, imunitatea, stresul oxidativ si funcțiile cardiovasculare pentru 36 de voluntari. Aceștia au fost expuși la efort intens pentru a putea vedea fluctuațiile acestor markeri post-activitate. Echipa de cercetători a observat că participanții cu un stil de viață activ aveau valori ale indicatorilor post-exercițiu asemănătoare cu perioade de odihnă de dinainte de activitate.

Oamenii de știință au mai testat și nivelul oxigenului pe banda de alergat. Participanții au fost de ambele sexe, aveau un index de masă corporal de aproximativ 29 kg/mp, iar varsta era cuprinsa intre 40 si 75 ani.

De asemenea, înainte de testul fizic voluntarilor li s-a luat o probă de sânge înainte și la 2 minute, 15 minute, 30 minute și 60 minute după ce au atins volumul maxim de consum de oxigen.

Rezultatele au arătat că în primele două minute după activitatea fizică corpul trece printr-o aglomerație de activitate moleculară. Pentru majoritatea participanților, markerii inflamației, gradul de vindecare al țesuturilor și stresul oxidativ a avut o creștere bruscă după ce au coborât de pe banda de alergare. Sângele luat după sport a arătat că organismul începuse să metabolizeze anumiți aminoacizi în energie însă a trecut la metabolizarea glucozei la circa 15 minute după încetare activității fizice.

Cercetătorii speră ca pe viitor să dezvolte o modalitate accesibilă și cât mai obiectivă pentru ca fiecare persoană să își afle condiția fizică într-un timp cât mai redus.

sursa: ScienceDaily

Data actualizare: 05-06-2020 | creare: 05-06-2020 | Vizite: 607
Bibliografie
1. Molecular effects of exercise detailed, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200528115826.htm
2. Molecular Choreography of Acute Exercise, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867420305080
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pandemia COVID-19 a afectat condiția fizica a copiilor
  • Îmbunătățirea dietei duce și la o mai bună condiție fizică
  • Tinerii care sunt în formă prezintă abilități cognitive superioare
  •