Îmbunătățirea dietei duce și la o mai bună condiție fizică
©
Autor: Airinei Camelia

Fitnessul cardiorespirator, care indică capacitatea organismului de a folosi oxigenul în timpul exerciÈ›iilor fizice, este un predictor crucial al sănătății generale È™i al longevității. DeÈ™i se È™tie că exerciÈ›iile fizice îmbunătățesc condiÈ›ia fizică, acest studiu È™i-a propus să determine dacă dieta joacă, de asemenea, un rol. ParticipanÈ›ii au fost supuÈ™i unui test de efort cardiopulmonar pentru a măsura VO2 maxim, o evaluare standard a fitness-ului. În plus, ei au completat un chestionar privind frecvenÈ›a alimentelor pentru a-È™i evalua obiceiurile alimentare.
Cercetătorii au folosit două măsuri, indicele de alimentaÈ›ie sănătoasă alternativă (AHEI) È™i scorul dietei în stil mediteranean (MDS), pentru a evalua calitatea dietei. Scoruri mai mari la aceste măsuri au indicat o dietă de mai bună calitate, cu accent pe fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, peÈ™te È™i grăsimi sănătoase, limitând în acelaÈ™i timp consumul de carne roÈ™ie È™i alcool.
După controlul pentru diverÈ™i factori, cum ar fi vârsta, sexul, IMC È™i nivelul de activitate fizică, studiul a constatat că o calitate mai mare a dietei a fost asociată cu o condiÈ›ie fizică mai bună. O creÈ™tere a scorurilor AHEI È™i MDS a fost legată de o creÈ™tere de 5,2% È™i, respectiv, 4,5% a VO2 de vârf. Aceste asocieri au fost observate atât la bărbaÈ›i, cât È™i la femei, cu un efect mai puternic observat la participanÈ›ii sub 54 de ani.
Pentru a explora mecanismele potenÈ›iale care stau la baza relaÈ›iei dietă-condiÈ›ie fizică, cercetătorii au analizat metaboliÈ›ii din probele de sânge ale participanÈ›ilor. Ei au identificat 24 de metaboliÈ›i asociaÈ›i fie cu o dietă È™i o condiÈ›ie fizică proastă, fie cu o dietă È™i o condiÈ›ie fizică favorabilă. Aceste descoperiri sugerează că alimentaÈ›ia sănătoasă este legată de îmbunătățirea sănătății metabolice, care, la rândul său, contribuie la îmbunătățirea condiÈ›iei fizice È™i a capacității de exerciÈ›iu.
Studiul are natură observaÈ›ională, neimplicând cauzalitate. Nu este clar dacă o condiÈ›ie fizică mai bună îi determină pe indivizi să aleagă diete mai sănătoase sau invers. Cu toate acestea, rezultatele se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care evidenÈ›iază numeroasele beneficii pentru sănătate ale unei diete de înaltă calitate. Cercetătorii sugerează că adoptarea unei diete în stil mediteranean, caracterizată prin alimente proaspete, integrale È™i alimente minim procesate, carne roÈ™ie È™i alcool, este un bun punct de plecare pentru îmbunătățirea atât a sănătății, cât È™i a condiÈ›iei fizice.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-05-2023 | creare: 12-05-2023 | Vizite: 397
Bibliografie
Healthier diets may lead to greater physical fitness, link: https://www.news-medical.net/news/20230511/Healthier-diets-may-lead-to-greater-physical-fitness.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Scăderea în greutate poate încetini degenerarea articulației genunchiului - confirmat de studiu
- Timpul înlocuiește micile ciondăneli din cuplu cu umorul
- Cum influențează alegerile de zi cu zi sănătatea creierului la bătrânețe?
- Somnul celular poate ajuta la înțelegerea procesului de îmbărânire
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni