Conjunctivita fungica

©

Autor:

Conjunctivita fungica
Conjunctivita fungica - infectia membranei conjunctivale - poate fi determinata in mod exceptional de fungi. Incidenta acestor infectii este cea mai crescuta in mediu rural.

Simptome

Conjunctivita cu Candida albicans determina aparitia unor formatiuni conjunctivale albicioase ce imbraca caracterele unor pseudomembrane. Cei mai expusi acestui tip de conjunctivita fungica sunt pacientii care sufera de diabet zaharat, ce vor prezenta o conjunctivita cu caracter ulcerativ sau granulomatos.

Patogenul Leptothrix poate determina o forma de infectie fungica care se manifesta sub forma unor mase vegetante. Procesul inflamator infiltrativ afecteaza mai ales conjunctiva pleoapei superioare.

Blastomycetes si Sporotrichum determina o forma de conjunctiva fungica caracterizata prin mici formatiuni nodulare de culoare galbena, localizate la nivelul conjunctivei bulbare. Aceste formatiuni nodulare se pot ulcera si necroza. Infectia are o evolutie indelungata, pe parcursul mai multor ani. Pacientul prezinta marirea de volum a statiilor de drenej limfatic satelite (ganglioni limfatici).

Rhinosporidium determina o forma de conjunctivita fungica caracterizata prin prezenta unor formatiuni vegetante ce agrega asemenea unui ciorchine de strugure.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului pozitiv de conjunctivita fungica treabuie realizat un examen clinic riguros.

Diagnosticul de certitudine poate fi stabilit in urma investigatiilor de laborator. Candida albicans poate fi cultivata in laborator, pe mediul cu agar-sange sau pe mediul Sabourand. Ceilalti patogeni vor fi identificati prin insamantarea produsului de raclaj conjunctival pe medii adecvate de cultura. De asemenea, pot fi realizate examenele histopatologice ale formatiunilor de tesut, prelevate prin biopsie.

Tratament

Pentru tratamentul conjunctivitelor fungice pot fi utilizate urmatoarele antifungice: nistatin, amfotericina B.

Data actualizare: 10-03-2014 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 15676
Bibliografie
P. Cernea – Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita – Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
Jack J. Kanski – Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann – 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
  • Curiozitate: cum cresc ochii?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum