Absente, tulburari de memorie, blackout-uri. Oare am epilepsie?

11-08-2011
Titan
Nu este medic/terapeut
Titan
Buna,


I. Precum am scris in titlul subiectului de discutie, prezint 3 simptome principale:
1. "absente" (asa le-a numit unul din psihiatrii pe care i-am consultat)
2. tulburari de memorie
3. blackout-uri



II. Investigatii facute:
2 RMN-uri cu substanta de contrast si 1 EEG, in strainatate
1 EEG in Romania


III. Diagnostice primite pana acum*:
1. Posibil astrocitrom (dupa primul RMN) - (neurolog in strainatate)
2. Posibila epilepsie (posibilul astrocitrom a fost infirmat) - (neurolog in strainatate)
3. Oboseala si stresul din viata de zi cu zi, nici vorba de astrocitrom - (neurolog in Romania)
4. Epilepsie lob temporal - (psihiatru in Romania)
5. Oboseala si stres, nici vorba de epilepsie sau astrocitrom - (psihiatru in Romania)
6. Lipsa de calciu si/sau consum de marijuana - (neurolog in Romania)
*in ordine cronologica; aproape fiecare diagnostic e de la un medic diferit


Avand in vedere cate diagnostice am primit, voi incerca sa descriu in amanunt simptomele:


"ABSENTE"

Sunt simptomele cele mai ciudate si care le am de cand sunt mic, poate de pe la varsta de 5-8 ani. De frica de doctori, nu le-am povestit niciodata parintilor mei.

De cand eram mic, aveam un fel de ameteli sau absente, nu stiu cum sa le numesc. Cateva secunde (10secunde maxim) intru intr-o stare in care nu mai pot comunica cu cei din jur (nu reusesc sa vorbesc sau sa inteleg ceea ce aud, si nici sa scriu sau sa citesc macar). Persoanele care sunt in jurul meu nu observa deloc ca sunt in acea stare doar daca incearca sa comunice cu mine si observa ca nu raspund normal sau deloc.

Nu prezint nimic vizibil, nu am privire fixa, nu am miscari de ploape, nu ma dezechilibrez si chiar pot gandi si face miscari controlate in acele 5-10 secunde. Spun ca pot gandi pentru ca de multe ori, daca cumva intram in aceasta stare in timpul unei conversatii, incercam sa fac anumite lucruri ca sa ascund faptul ca nu mai pot raspunde si nu mai pot intelege ceea ce mi se vorbeste.

De exemplu uneori cand eram intr-o conversatie cu o persoana, fata in fata, si eram surprins de acea stare, scoteam telefonul si ma prefaceam ca, caut ceva sau ca as fi primit un mesaj pe telefon.

Acest simptom il am de vreo 14-17 ani. Frecventa e aleatorie. Mi s-a intamplat sa imi apara si de 2-3 ori in aceasi zi sau chiar si de 2-3 ori intr-o luna sau mai mult timp. Nu mi s-a intamplat sa imi apara in momente specifice (de oboseala sau dupa o perioada de suparare, stres).

In general:
- am simtit ca voi intra in aceasta stare si am incercat sa fac ceva ca sa nu ma cuprinda, dar nu prea am reusit.

- dupa ce ieseam din acea stare, intram intr-o stare de somnolenta, indiferent de ora, imi doream mult sa dorm 1-2ore...fiind la scoala sau in alte locuri, nu reuseam sa dorm si imi trecea starea in aproximativ 10minute. In acele 10minute eram complet normal, nimic altceva decat ca imi doream sa dorm. Parca in ultimii 1-2 ani nu mai intru in aceasta stare de somnolenta, decat foarte rar.

-cand intram in aceasta stare, imi apareau si anumite sentimente fata de mine insumi, de inferioritate parca. Parca nu imi mai doresc sa traiesc sau ca sunt fara rost in aceasta viata. In ultimii 1-2 ani parca il simt mai slab acest sentiment sau deloc.

Oare sa sufar de o forma de epilepsie?



TULBURARI DE MEMORIE

Am inceput sa observ in ultimele 2-3luni ca am tulburari de memorie. Incep sa uit in mod straniu, lucruri care le retineam in mod normal si lucruri destul de importante. Ceea ce imi este ciudat este ca uit foarte mult ceea ce sa intamplat in special in ultimele 6-7luni, dar nu pot sa zic ca s-a intamplat ceva important in aceasta perioada sau inainte.

Exemple de lucruri uitate:
-am venit in vacanta in Romania, in primavara si nu reusesc sa imi aduc aminte cat timp am stat, cand am sosit si plecat (nici macar luna nu imi aduc aminte). Am organizat o reintalnire cu fostii colegi de liceu si ne-am distrat la culme, dar am uitat complet de acel eveniment. Doar acum cateva zile cand m-am reintalnit cu cativa din ei, mi-am adus aminte de el si mi-am dat seama ca am uitat acel eveniment. Culmea e ca imi aduc aminte mai bine si cu mai multe amanunte despre lucruri importante si vacante pe care le-am facut in Romania inainte de anul 2011.

-am avut o operatie chirurgicala la nas in primavara, cand am venit in Romania, si nu reusesc sa imi aduc aminte nici macar luna in care am facut-o, imi amintesc doar vag ca era prin martie-aprilie

-vizionam filme iar dupa cateva saptamani si uitam ca le-am vazut (imi este ciudat pentru ca eu aveam memorie foarte buna si retineam bine filmele)

-am uitat discutii importante avute cu prieteni buni
etc.

Cum de uit atat de mult perioada aceasta din ultimele 6-7 luni?
Mentionez ca daca discut lucrurile cu prietenii sau familia, incep sa mi le reamintesc.



BLACKOUT-URI

Am patit de 3-4 ori in ultimele luni sa am blackout-uri. Adica dintr-o data ma trezeam in pat dormind, nu imi aduc aminte deloc cum am ajuns in pat.

Prima data mi sa intamplat intr-o sambata seara: ne-am adunat mai multi prieteni, ca de obicei, in livingroom-ul apartamentului ca sa ne pregatim sa iesim in oras. Stateam cu prietenii la canapea si vorbeam cu ei, apoi dintr-o data ma trezesc in pat, la mine in camera. Ma uit uimit la ceas si vad ca e ora 2 noaptea. Nu imi aduc aminte deloc cum am ajuns in pat si cum de nu am iesit in oras cu prietenii mei (aproape nici o sambata nu am stat in casa ca sa dorm la acele ore). Am incercat sa aflu de la prietenii mei ce sa intamplat cu mine. Ei mi-au spus ca ne-am pus sa ne uitam la un film, iar eu la un moment dat am spus dintr-o data ca ma duc la somn (lucru foarte ciudat din partea mea si lucru care nu mi-l amintesc deloc).

O situatie similara sa intamplat intr-o alta seara. Eram tot in livingroom cu niste prieteni si vorbeam cu tatal meu la telefon. In timp ce vorbeam, imi aduc aminte ca am intrat in acea stare de "absenta" descrisa mai sus, apoi dintr-o data m-am trezit in pat. Era ora 5-6dimineata. Nu imi aduc aminte deloc cum am ajuns acolo si nici ultimul lucru facut inainte sa intru in blackout. A doua zi am aflat ca am vorbit cu tatal meu la telefon, iar dupa acea stare de "absenta" i-am spus ca nu mai pot vorbi pentru ca trebuie sa merg la baie. De la prieteni am aflat ca in acea seara ne-am pus impreuna la film, iar eu dintr-o data am zis ca ma duc la somn. Mi-au spus ca nu m-am comportat intr-un mod ciudat. Acele momente nu mi le amintesc deloc, nici chiar dupa ce mi le povestesc prietenii.

Aceste blackout-uri sunt aproape la fel cu blackout-urile experimentate in starea de ebrietate, adica atunci cand bei bei si dintr-o data te trezesti in pat si nu iti aduci aminte deloc cum ai ajuns acolo. Datorita stilului meu ciudat de a consuma alcool, patesc cam des* sa am parte de blackout-uri cand consum bauturi alcoolice. Stilul meu consta in a consuma tarie in shot-uri cam mari si dese.
*des e NUMAI cand sunt sub influenta bauturilor alcoolice si in cantitate mai mare.

Aceste blackout-uri sunt identic descrise cu cele pe care le-am gasit pe doua site-uri: http://www.romedic.ro/tulburari-psihice-induse-de-alcool/intoxicatia-cu-alcool
http://piatza.net/alcoolul-si-memoria/
doar ca nu stiu daca datorita consumului de alcool pot avea blackout-uri si in viata de zi cu zi, cand nu sunt sub influenta alcoolului.

Eu consum in general de 1-2 ori pe saptamana bauturi alcoolice. Intr-o noapte consum cam 300-500ml tarie (votca sau rom cu o tarie de 35-40% alcool). In ultimii 3 ani pot sa spun ca in fiecare weekend am consumat alcool.

Eu dupa ce am gasit cele 2 site-uri mentionate mai sus, eram sigur ca alcoolul este cauza celor 2 simptome care le am prezint in ultimele 6-7 luni, dar medicii pe care i-am consultat mi-au spus ca trebuie sa consumi frecvent (adica aproape zilnic) alcool si mai multi ani ca sa ai afectiuni ale memoriei datorate consumului de alcool.

Oare sa fie consumul de alcool cauza acestor 2 simtome (afectiuni ale memoriei si blackout-urile) ?



Va multumesc anticipat tuturora care ati avut rabdarea sa cititi postul meu. E foarte lung, dar am incercat sa descriu in detalii marunte simptomele mele

As fi foarte recunoscator tuturor care ar putea sa ma ajute cu cateva pareri/sugestii

PS. As putea face si poze la rezultatele de la examenul EEG si sa le trimit prin mail daca ar fi medici care ar putea arunca o privire si sa dea o parere
14 comentarii
0
11-08-2011, ora 21:16
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Absentele sunt o forma de epilepsie, doar ca nu e vorba de crize generalizate, ci de o stare de perplexitate care se manifesta exact cum ai descris-o tu. Ca orice epilepsie, dupa criza apare o stare de somnolenta accentuata, exact cum ai scris si tu. Uneori, crizele de epilepsie sunt declansate de existenta unor tumori (ca astrocitomul); in cazul tau, crizele fiind prezente din copilarie, nici eu nu cred ca e vorba de vreo tumpra, in plus s-ar fi vazut pe CT/RMN tumora. La persoanele cu epilepsie, in perioada dintre crize (numita perioada intercritica) pot aparea diferite simptome de anxietate, depresie, tulburari de memorie, etc. Asa se explica ce ti-au spus unii medici, ca ai avea diverse simptome datorate stresului, de fapt ele sunt simptomele intercritice care apar la persoanele cu epilepsie. Nu stiu exact ce explicatie au black-out-urile, probabil zona cerebrala care iti este afectata (lobul temporal "se ocupa" cu memoria) are legatura cu aceste simptome.
Sper ca te-am ajutat sa iti deslusesti un pic multele diagnostice puse pana acum.
Sanatate!
0
11-08-2011, ora 21:42
iorguu
Nu este medic/terapeut
iorguu
buna seara am o nelamurire cand inchid ochi si ridic, mainile in fata si stau intrun picior ma dezechilibrez de ce va rog va multumesc
0
11-08-2011, ora 21:49
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Postarea era destul de lunga si trecusem peste faza cu alcoolul. Sunt aproape sigura ca el e cauza black-out-urilor. Aparitia lor la o persoana consumatoare de alcool semnifica afectare neurotoxica cerebrala determinata de alcool. Avand oricum o afectare organica, prin epilepsie, o afectare suplimentare de catre alcool, este un factor ce agraveaza simptomele dvs. Va sfatuiesc sa renuntati complet la orice consum de alcool.
0
11-08-2011, ora 21:56
iorguu
Nu este medic/terapeut
iorguu
va multumesc pentru raspuns dar nu consum alcool si nici nu fumez sa fie din cauza acufene ur dreapta va multumesc
0
11-08-2011, ora 22:05
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Raspunsul era pentru titan. In cazul dvs mi se pare important sa va vada un neurolog, sa va faca un examen neurologic si sa puna apoi un diagnostic.
0
11-08-2011, ora 22:41
iorguu
Nu este medic/terapeut
iorguu
va multumesc mult pentru raspuns dumnezeu sa va dea sanatate cu mult respect
0
11-08-2011, ora 23:07
iorguu
Nu este medic/terapeut
iorguu
doamna dr va mai deranjez cu o intrbare de cand am acufene de un an am intrat intro depresie si anxietate de nu stiu ce sa mai facce tratament naturist imi puteti recomanda cu mult respect si sanatate
0
12-08-2011, ora 00:16
Titan
Nu este medic/terapeut
Titan
Va multumesc si va sunt foarte recunoscator pentru raspuns.

Da, am scris mult pentru ca am incercat sa descriu cat mai amanuntit simptomele in ideea de a ajunge la un diagnostic cat mai sigur sau de a primi sfaturi mai bune. Si ar mai fi multe multe de scris...

Sunt si foarte sceptic eu de felul meu, si tot ma macina intrebarea: daca chiar am o forma de epilepsie, chiar daca e una usoara, cum de nu s-au amplificat, inmultit, inrautatit crizele? Pentru ca am facut o gramada de lucruri care in mod normal ar trebui sa agraveze epilepsia si simptomele ei.
Pot sa dau cateva exemple:

-in primul si primul rand netratarea.... In 14-16 ani, aceasta boala, fiind netratata deloc, eu cred ca trebuia sa avanseze cat de cat si/sau acele "crize" sau "absente" ar trebui sa fie mai frecvente, mai lungi, mai intense etc...ar trebui sa fi evoluat

-stresul - am trecut prin perioade dificile: conflicte in familie; m-am dus singur la studii intr-o straina unde am intampinat o groaza de probleme etc.

-lumina- am mers prin discoteci de cand eram mic (imi place mult muzica si distractia de noapte) si din cate am inteles de la medic, lumina care palpaie afecteaza persoanele bolnave de epilepsie si chiar provoaca crize

-consumul de alcool - precum l-am mentionat si mai devreme

Si culmea culmilor, chiar daca am trecut prin atatea lucruri care in mod normal agraveaza boala, "crizele sau "absentele" mele s-au schimbat cat de cat...inspre bine pot sa zic. De exemplu, starea de somnolenta care vine dupa acele crize, apare foarte rar sau chiar deloc in ultimii 1-2ani; acele sentimente care am zis ca apar in timpul "crizei" apar foarte rar sau chiar deloc in ultimii 1-2 ani.

Cand eram mic parca erau mai grave acele "crize". Dar acum doar astept cateva secunde si imi revin la normal....in acele secunde singurele lucruri care le "pierd" e ca nu pot comunica, deci daca sunt intr-o conversatie, o intrerup cateva secunde, nimic mai mult ...uneori persoanele cu care comunic nici nu isi dau seama ca am trecut prin acea stare.

Cred ca as putea scrie o carte daca incep sa descriu si sa povestesc cum am obtinut atatea diagnostice si prin cate am trecut in incercarea de a gasi un diagnostic clar si sigur.

Am mers la medici cu aceleasi EEG si fiecare era sigur pe el si imi dadea diagnostic diferit, iar cand ii intrebam oare nu ar putea fi altceva? (epilepsie sau alte lucruri?), ei spuneau nu, nu, nici vorba. Tot stau si ma gandesc cum de unii medici vad epilepsie clara pe EEG, iar altii zic ca nu are cum sa fie epilepsie.
0
12-08-2011, ora 16:17
sorinelboy
Nu este medic/terapeut
sorinelboy
buna! pentru titan am vazut ca ai mers la un medic care ti-a zis ca ai lipsa de calciu si ai consumat marijuana, asta am facut eu si akm am probleme grave mintale. imi poti spune si mie te rog frumos ce te-a zis acel medic, ce tratament te-a dat, iti multumesc foarte mult.
0
12-08-2011, ora 16:41
Titan
Nu este medic/terapeut
Titan
Acel medic nu cred ca mi-a dat un diagnostic bun, deci nu l-am considerat si nu i-am cerut tratament. Am mers la el doar ca sa isi dea cu parerea.
0
14-08-2011, ora 08:25
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Pentru iorguu: nu se pot si nici nu e recomandabil sa se indice tratamente pe internet.
0
14-08-2011, ora 14:39
iorguu
Nu este medic/terapeut
iorguu
buna ziua si va multumesc cu mult respect sanatate multa
0
19-08-2011, ora 15:59
Titan
Nu este medic/terapeut
Titan
Oare aceste "convulsii" (descrise sus si care le am eu), nu ar putea fi convulsii psihogene (Psychogenic seizures non-epileptic)?

Recent am citit pe un site din strainatate, ca exista si persoane care au convulsii si sunt diagnosticate cu epilepsie, dar la urma urmei, ei au alte tipuri de convulsii si nu sufera de acea boala.

Cum as putea afla daca am convulsii epileptice sau convulsii psihogene? Care ar fi diferenta dintre cele doua tipuri de convulsii?
0
10-03-2013, ora 03:18
h_gaby20
Nu este medic/terapeut
h_gaby20
Buna ziua am si eu o intrebare:
- Verisorului meu i sa depistat un cheag de sange pe creier si de cativa ani tot a fost la mai multi doctori specialisti si i-au tot dat tot felul de tratamente inclusiv tratamente pe baza de plante naturale care au fost in zadar el face un fel de criza din cauza cheagului si pica inconstient jos fara sa poata sa se controleze pateste asta din ce in ce mai mult cu tot ce tratamentul ce ar trebui sa ii stopeze crizele nu il ajuta de loc
A fost la mai multi specialisti cu speranta la o operatie la care toti doctorii iau zis ca nu se poate opera boala lui.
Cercetand pe mai multe site-uri online am descoperit ca in unele tari se face tratament pe baza de marijuana pentru tratarea cancerului sau tumorilor de pe creier intrebarea mea este oare in cazul verisorului meu marijuana il va putea ajuta cu ceva? Si ce efecte ar avea marijuana asupra lui? Va rog un raspuns sincer in privinta intrebarilor deoarece el se lupta de cativa ani cu boala aceasta si noi ( familia ) am face orice ca sa il vedem sanatos si bine astept parerile unor medici specialisti va multumesc anticipat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Top 10 aplicații de smartphone pentru epilepsie
  • Un grup de celule din hipocamp asociate cu comoțiile și pierderile de memorie
  • O nouă terapie pentru managementul crizelor convulsive?
  • Cum afectează Neurontin și Lyrica sinapsele creierului?
  • Opto-vTrap: un nou instrument dezvoltat de cercetători, ce ar putea fi utilizat în viitor pentru tratamentul epilepsiei
  • O peptidă protejează neuronii atât împotriva bolii Alzheimer, cât și a epilepsiei
  •