Cum se dezvoltă atenția socială la copiii cu autism?

©

Autor:

Cum se dezvoltă atenția socială la copiii cu autism?
Un studiu realizat de Universitatea din Geneva (UNIGE) a explorat modul în care copiii cu autism își focalizează atenția, comparativ cu copiii cu dezvoltare tipică.
În timp ce copiii tipici se concentrează din ce în ce mai mult pe elemente sociale, cum ar fi fețele sau interacțiunile sociale, copiii cu tulburări din spectrul autismului (TSA) tind să fie mai interesați de stimuli non-sociali, precum texturile sau formele geometrice. Prin urmărirea privirii copiilor în timp ce vizionau un desen animat, cercetătorii au descoperit că atenția copiilor cu TSA nu urmează aceeași traiectorie de dezvoltare ca cea a copiilor tipici, dezvoltându-și în schimb propriile preferințe unice de atenție.

Studiul a folosit un dispozitiv de urmărire a ochilor pentru a analiza preferințele vizuale ale 166 de copii cu TSA și 51 de copii cu dezvoltare tipică, cu vârste cuprinse între doi și șapte ani. Copiii au vizionat un desen animat de trei minute fără instrucțiuni specifice, iar cercetătorii au observat că, spre deosebire de copiii tipici, care se concentrează pe interacțiunile sociale dintre personaje, copiii cu TSA arată interes pentru alte tipuri de stimuli și dezvoltă preferințe vizuale unice pe parcursul dezvoltării lor.

De asemenea, s-a observat că copiii cu autism ale căror priviri erau mai asemănătoare cu cele ale copiilor tipici funcționează mai bine în viața de zi cu zi și au abilități cognitive mai bune. Modul în care un copil privește o scenă socială poate fi folosit pentru a prezice dificultățile sociale viitoare.

Aceste descoperiri subliniază importanța intervențiilor terapeutice timpurii care țintesc atenția socială la copiii cu TSA, în special la cei cu întârzieri de dezvoltare mai mari. Echipa de cercetare UNIGE plănuiește să aplice metoda de urmărire a ochilor pentru a evalua copiii care au beneficiat de o intervenție comportamentală cunoscută sub numele de Modelul Denver de Start Timpuriu (ESDM), cu scopul de a îmbunătăți strategiile de suport pentru dezvoltarea lor.

sursa: Science Daily
foto: University of Geneva (© Adobe Stock)

Data actualizare: 15-01-2024 | creare: 15-01-2024 | Vizite: 590
Bibliografie
How does social attention develop in autistic children?, link. https://www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240113143556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Animalele de companie benefice pentru copiii cu autism (studiu)
  • O nouă descoperire privind bazele genetice ale autismului
  • Mișcările oculare ar putea sta la baza unor noi metode de diagnostic al autismului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum