De ce îți este foame tot timpul?
Un studiu recent publicat în Nature Metabolism, de către PREDICT, fiind considerat cel mai mare program de cercetare nutriÈ›ională la momentul actual, au descoperit de ce unii oameni nu reuÈ™esc să slăbească foarte uÈ™or, chiar È™i cei ce È›in diete cu un număr de calorii controlat.
Noile cercetări scot în evidență faptul că persoanele ce se confruntă cu scăderi mari ale glicemiei la câteva ore după ce au mâncat, sfârÈ™esc prin a se simÈ›i È™i mai înfometaÈ›i, consumând astfel calorii de câteva sute de ori mai mult față de restul oamenilor.
Cercetătorii au colectat date privind nivelul zahărului din sânge, de la 1.070 de persoane, după ce aceÈ™tia au consumat un mic dejun standardizat È™i diverse mese alese la libera alegere de fiecare, timp de două săptămâni. Micul dejun standardizat a fost format din brioÈ™e ce conÈ›ineau acelaÈ™i număr de calorii, dar cu o compoziÈ›ie calorică diferită în ceea ce priveÈ™te carbohidraÈ›ii, proteinele, grăsimile È™i fibrele.
ParticipanÈ›ii au dispus de monitoare continue pentru măsurarea glicemiei, precum È™i de un dispozitiv pentru monitorizarea activității È™i a somnului. AtenÈ›ia cercetătorilor s-a focusat pe vârful zahărului din sânge, mai exact de felul cum oscilează nivelul glicemiei în primele două ore după masă. Astfel, s-a constatat că unii oameni au avut scăderi semnificative ale glicemiei la 2-4 ore.
Cei ce au avut scăderi mari glicemiei după masă, au avut o creÈ™tere de 9% a foamei, asteptând cu 30 de minute mai puÈ›in, înaine de următoarea masă, față de restul, deÈ™i au mâncat la aceeaÈ™i oră. AceÈ™tia au consumat cu 75 de calorii mai mult în 3-4 ore după micul dejun, È™i cu aproximativ 321 calorii mai mult pe parcursul zilei. Acest model poate acumula 20 de kg peste un an.
Dr. Sarah Berry de la King’s College, Londra, susÈ›ine că scăderile glicemiei sunt un predictor mai bun al foamei È™i al aportului de calorii consecutiv, decât vârful zahărului din sânge, după masă.
MulÈ›i oameni care se chinuie să slăbească, pot înÈ›elege din acest studiu ce se întâmplă cu corpul lor È™i să preia controlul asupra nutriÈ›iei È™i sănătății lor. Alegând mâncarea care este cea mai potivită pentru organismul fiecăruia, poate ajuta la menÈ›inerea foamei sub control, astfel persoana nu va simÈ›i nevoia să mănânce atât de repede È™i va menÈ›ine greutatea corporală în limite potrivite.
Prin importanÈ›a oscilaÈ›iei glicemiei, studiul încearcă să ghideze oamenii către nutriÈ›ii personalizate care să funcÈ›ioneze pentru corpul lor, decât împotriva lui.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ma trezesc in timpul noptii si mananc si dimineata nu imi amintesc nimic
- Balonare, ingrasare, pofta mare de mancare
- Mi-e foame des. De ce?
- De ce mi-e foame des?
- Foame cotinua si stari de voma