Determinarea glicemiei acasă - procedură, sfaturi utile, interpretare valori

©

Autor:

Determinarea glicemiei acasă - procedură, sfaturi utile, interpretare valori

Diabetul zaharat este o afecțiune metabolică care nu prezintă în stadiile inițiale simptome alarmante, așadar diagnosticarea este amânată, boala continuând să avanseze. În unele situații, diabetul este descoperit întâmplător, în momentul efectuării analizelor medicale de rutină, principala investigație sugestivă fiind glicemia.

Diabetul zaharat este o boală cronică care necesită îngrijire medicală continuă și educație permanentă pentru autoîngrijire. Pacientul cu diabet zaharat este instruit să își monitorizeze nivelul glicemiei (concentrația de glucoză în sânge) cu ajutorul unui aparat numi glucometru, deoarece un bun control glicemic previne apariția complicațiilor acute și reduce riscul complicațiilor cronice. [1], [2], [3], [4]

Procedură

Determinarea glicemiei presupune înțeparea pulpei degetului cât să se obțină câteva picături de sânge care se vor pune pe o bandeletă a glucometrului, aparatul urmând să măsoare și să afișeze automat rezultatul glicemiei.

Este foarte importantă spălarea bine pe mâini înainte, cu apă și săpun, evitându-se soluțiile dezinfectante alcoolice deoarece pot afecta corectitudinea rezultatelor, dar dacă totuși decideți să le folosiți, asigurați-vă că degetul este uscat și ulterior, începeți testarea.

Se evită instrumentarea brațului dominant și degetele I și II de la mâna non-dominantă. Zona adecvată pentru efectuarea puncției capilare este laterala pulpei unui deget cu o bună vascularizație, cald și fără paloare, evitându-se centrul pulpei degetului care este bogat inervat, făcând astfel puncționarea dureroasă. Degetul se poziționează decliv, cu vârful în jos. Se scoate capul stiloului de lancelete (dispozitivul de înțepare) și se extrage din cutie o lanceletă care se inseră în spațiul dedicat din stilou; apariția unui clic sugerează plasarea în poziția corectă.

Stiloul de puncție se plasează perpendicular pe zona identificată și se declanșează cursa acului de puncție prin apăsarea butonului lateral dedicat al stiloului. Se recomandă obținerea unei picături de sânge capilar de dimensiuni corespunzătoare printr-o eventuală stoarcere a degetului în direcția locului de puncție.

Prima picătură se îndepărtează cu un tampon curat. Se aplică o cantitate suficientă de sânge capilar pentru a acoperi întreaga zonă dedicată de la nivelul bandeletei, fără a întinde picătura de sânge, bandeleta fiind inserată în glucometru.

Se așteaptă afișarea valorii glicemice. În cazul în care apare un mesaj de eroare, frecvent se datorează aplicării unui volum de sânge insuficient. Fie se aplică un volum suplimentar de sânge în câteva secunde, fie se reia testul cu o noua bandeletă, dacă se depășesc mai mult de 30 de secunde.

Se ține apăsat cu un tampon locul sângerării. Se scoate capul stiloului și se aruncă acul utilizat. [1], [3]

Sfaturi utile

Monitorizarea la domiciliu a nivelului de glucoză în sânge la un pacient cu diabet zaharat este esențială, atât pentru a ține sub control boala, cât și pentru a surprinde situațiile de hiperglicemie (cauzate de stres emoțional, subdozarea sau întreruperea administrării insulinei, creșterea necesarului de insulină), respectiv de hipoglicemie (lipsa de aport a hidraților de carbon, consum de alcool, efort fizic).

Determinați-vă glicemia acasă așa cum vă recomandă medicul dumneavoastră. [3], [4]

Interpretare valori

Valorile normale ale glucozei în sânge sunt:

  • între 70 și 100 mg/dl (3,9-5,6 mmol/L), preprandial (pe nemâncate);

Rezultate anormale:

  • 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/L) definită ca alterarea glicemiei a jeun sau prediabet (situație care crește riscul de dezvoltare a unui diabet de tip 2);
  • ≥126 mg/dl (7 mmol/L) sugerează diabet;
  • glicemie în orice moment al zilei > 200 mg/dl (11 mmol/L) în prezența simptomelor de diabet - poliurie, polidpsie, polifagie, scădere ponderală - sugerează, de asemenea, diagnosticul de diabet.

    Există și situații care cresc nivelul glucozei în sânge, altele decât diabetul zaharat:
  • pancreatită;
  • cancer pancreatic;
  • accident vascular cerebral;
  • intervenții chirurgicale;
  • stres psihic.


Scăderea glicemiei sub 70 mg/dl (3,9 mmol/L) definește hipoglicemia. [2], [3], [4]


Data actualizare: 28-10-2019 | creare: 28-10-2019 | Vizite: 3530
Bibliografie
1. Ghid de studiu, Abilități clinice fundamentale. Editura „Gr.T.POPA” Iași.
2. Compendiu de specialități medico-chirurgicale. Victor Stoica, Viorel Scripcariu. Vol.1, Editura Medicală, București, 2018.
3. „BLOOD GLUCOSE MONITORING SYSTEM”, link: https://cdn2.shopmania.biz/files/s1/129501539/content/SD%20Biosensor/Manual%20SD%20CodeFree.pdf
4. „Blood sugar test”, link: https://medlineplus.gov/ency/article/003482.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lentila de contact inteligentă pentru monitorizarea glicemiei
  •