Afecțiuni ce dau dureri în piept

©

Autor:

Afecțiuni ce dau dureri în piept

Durerea în piept (durerea toracică anterioară) este un simptom frecvent întâlnit în diferite patologii, un motiv de îngrijorare pentru pacienți, atunci când apare în regiunea inimii. Durerea toracică este a doua cea mai mare cauză a vizitelor la camera de gardă în Statele Unite și unul dintre cele mai frecvente simptome întâlnite la populația generală. (1, 2, 3)

Există o gamă variată de afecțiuni ce dau dureri în piept, unele dintre acestea cu un potențial sever însemnat, în absența unui tratament. Durerea toracică poate fi cauzată de afecțiuni la nivelul inimii, plămânilor sau esofagului, dar și de condiții medicale care afectează musculatura toracică. (1, 2)

Durerile în piept pot lua diferite forme, se pot manifesta în momente diferite ale zilei și pot iradia către ale regiuni ale corpului, precum brațe, gât sau abdomen. De asemenea, unele dureri în piept sunt însoțite și de alte simptome, care pot indica cauza problemei. În majoritatea cazurilor, în special la persoanele tinere, cauza unor dureri în piept nu este de natură cardiacă. (1, 2)

Dureri în piept cauzate de afecțiuni cardiovasculare

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel global, iar creșterea prevalenței acestor afecțiuni este legată de un stil de viață nesănătos, de stresul accentuat, dar și de lipsa controalelor regulate. Un procent important al pacienților cu boli cardiovasculare care resimt dureri cardiace ajung la medic într-un stadiu avansat al bolii.

 

Afecțiunile sau complicațiile cardiovasculare care dau dureri în piept sunt:

 • infarctul miocardic (complicație a unei afecțiuni cardiace, infarctul miocardic apare în urma blocării fluxului de sânge către mușchiul inimii, adesea din cauza unui cheag de sânge - se manifestă prin transpirații reci, lipsă de aer, senzație de leșin și dureri intense în piept, ce se instalează brusc și care pot iradia la nivelul mandibulei, către brațe sau către spate); (2, 3, 4)
 • pericardita (inflamație a pericardului, învelișul elastic al inimii - provoacă dureri ascuțite care se înrăutățesc la respirație); (2, 4, 5)
 • miocardita (inflamație a miocardului, mușchiul inimii și partea cea mai groasă a peretelui cardiac - se manifestă printr-o ușoară senzație de durere în piept); (3, 6)
 • disecția de aortă (afecțiune severă cu potențial fatal ce apare în urma rupturii stratului interior al arterei aorte - durerea apărută în urma disecție aortice este una spontană, de intensitate crescută, ce apare la nivel toracal în spatele sternului și care iradiază apoi în zona umărului, către brațe și către abdomen); (3, 7)
 • cardiomiopatie (afecțiune progresivă ce reduce capacitatea miocardului de a pompa sângele către restul corpului - durerea apare brusc, de regulă după efort fizic și durează câteva secunde). (3, 4, 8)


Dureri în piept cauzate de afecțiuni bronhopulmonare

Plămânii, traheea si bronhiile, organe situate în cavitatea toracică, pot fi afectate de o serie de condiții medicale care pot cauza dureri toracice. Studiile indică însă faptul că afecțiunile bronhopulmonare sunt o cauză mai puțin frecventă a disconfortului sau durerii toracice. Principalele afecțiuni bronhopulmonare care dau dureri în piept:

 • pneumonie (inflamație a plămânilor cauzată de o infecție bacteriană, virală sau fungică fungice - cauzează dureri cu caracter violent în regiunea submamelonară, care se înrăutățesc în timpul respirației și care dispar în decurs de câteva zile și care nu imită durerile cardiace); (3, 9)
 • embolism pulmonar (apare atunci când un cheag de sânge este blocat într-o arteră care alimentează plămânii cu sânge - poate provoca dureri ascuțite sau surde în piept - reprezintă peste 2% dintre cazurile de dureri de piept raportate de pacienții fără infarct miocardic); (3, 10)
 • pleurezie (inflamație a pleurei, membrana care acoperă plămânii - durerile, uneori sub formă de junghi, pot fi agresive și persistente și se pot intensifica la tuse sau în timpul respirației profundă - în funcție de tipul pleureziei, durerile pot avea un caracter diferit, iar uneori ar putea face imposibil statul în poziția laterală, pe partea afectată); (3, 11)
 • hipertensiunea pulmonară (afecțiune cauzată de tensiunea arterială crescută din artere - în unele cazuri, poate produce dureri în piept); (3)
 • pneumotorax (afecțiune cauzată de prezența aerului în spațiul pleural - durerea apare brusc, după efort fizic sau tuse, poate fi însoțită de dispnee și tahicardie și poate imobiliza pacientul). (3, 12)


Dureri în piept cauzate de afecțiuni gastrointestinale

Durerea toracică poate fi cauzată de tulburări ale sistemului digestiv. Studiile arată că peste 40% dintre durerile din piept sunt cauzate de o problemă gastrointestinală. Cauzele cele mai frecvente sunt: (3, 13)

 • refluxul gastroesofagian (afecțiune caracterizată de deplasarea fără efort înapoi către esofag a conținutul gastric - disconfortul stomacal este resimțit mai degrabă sub forma unor arsuri, care pot iradia din zona abdomenului superior către zona toracică) ; (3, 14)
 • ulcer gastric (afecțiune cauzată de prezența pe mucoasa gastrică a unei ulcerații dureroase - disconfortul în piept este recurent și poate fi ameliorat cu medicamente antiacide); (3, 15)
 • inflamația vezicii biliare sau prezența la nivelul bilei a calculilor biliari (cele două condiții pot cauza dureri abdominale care pot iradia către zona toracică). (3, 4)


Afecțiuni musculare și osoase ce dau dureri în piept

Durerile toracice pot fi asociate cu leziuni și alte probleme care afectează structurile care alcătuiesc peretele toracic, inclusiv:

 • costocondrita (afecțiune caracterizată de inflamația cartilajului cutiei toracice - durerea se instalează brusc, după efort fizic și se poate agrava în poziția culcat) ;
 • inflamația mușchilor și tendoanelor din jurul coastelor (poate duce la dureri toracice persistente);
 • leziunile de la nivelul coastelor (fracturile și alte traumatisme la nivelul coastelor se produc în urma unui accident sau a unei lovituri în zona toracică - durerile sunt unele puternice, apărute imediat după traumatism sau la puțin timp după). (2, 3, 4)


Durerea toracică poate fi cauzată și de:

 • atacul de panică (condiție ce se manifestă prin momente de frică intensă, însoțită de dureri în piept, hipertensiune, tahipnee, dificultăți de respirație, amețeli, transpirație abundentă, amețeli și greață); (16)
 • nevralgia intercostală (apare în urma iritării unui nerv intercostal și determină dureri de intensitate crescută, uneori cu caracter de arsură - durerile, care afectează peretele toracic și trunchiul superior, pot fi amplificate de tuse și mișcări bruște);
 • hernia hiatală (reprezintă deplasarea în sus a unei porțiuni din stomac, prin hiatusul esofagian al diafragmului - deși produce rar simptome, hernia hiatală poate determina simptome similare cu cele ale refluxului gastroesofagian, atunci când partea superioară a stomacului împinge în partea inferioară a pieptului). (2, 3, 4)

Data actualizare: 10-08-2021 | creare: 10-08-2021 | Vizite: 2084
Bibliografie
(1) Chest pain, https://www.nhs.uk/conditions/chest-pain
(2) Chest pain, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chest-pain/symptoms-causes/syc-20370838
(3) What could cause chest pain? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321650
(4) Why Am I Having Chest Pain? https://www.healthline.com/health/chest-pain
(5) All About Pericarditis, https://www.healthline.com/health/pericarditis
(6) Myocarditis, https://www.healthline.com/health/heart-disease/myocarditis
(7) Dissection of the Aorta, https://www.healthline.com/health/heart-disease/aortic-dissection
(8) Cardiomyopathy, link: https://www.healthline.com/health/heart-disease/cardiomyopathy
(9) What you should know about pneumonia, https://www.medicalnewstoday.com/articles/151632
(10) Pulmonary embolism, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647
(11) What to know about pleurisy, https://www.medicalnewstoday.com/articles/158813
(12) Pneumothorax, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumothorax/symptoms-causes/syc-20350367
(13) Chest Discomfort, https://thoracickey.com/chest-discomfort
(14) Gastroesophageal reflux disease, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
(15) Peptic ulcer, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
(16) What to know about panic attacks and panic disorder, https://www.medicalnewstoday.com/articles/8872
(17) Intercostal Neuralgia, https://www.healthline.com/health/intercostal-neuralgia
(18) Hiatal hernia, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiatal-hernia/symptoms-causes/syc-20373379
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Durerea cardiacă - de ce, când și cum apare?
 • Cum recunoști angina pectorală și de ce apare această durere
 • De ce apar durerile în piept în angină?
 •