Dezvoltarea limbajului la copii

©

Autor: Redacția ROmedic

Dezvoltarea limbajului la copii

Limbajul este o activitate deosebit de complexa, iar deprinderea sa este dificila si de lunga durata. De la un copil la altul se observa deosebiri importante in ceea ce priveste varsta de debut a limbajului, claritatea cuvintelor si bogatia vocabularului.

Deprinderea limbajului presupune trei componente esentiale: buna functionare a aparatului fonator; asimilarea, memorarea si adaptarea sistemului lingvistic la situatie; si in cele din urma, dorinta copilului de a intelege si nevoia sa de a se exprima.

Copiii incep sa invete inca din viata intrauterina, atunci cand aud si raspund la vocile familiare. Perioada in care invata cel mai mult este cuprinsa in intervalul dintre 2 si 5 ani. Intre 15 si 18 luni, copilul intelege in general mai mult decat poate exprima in cuvinte. Acest decalaj in vorbire este de obicei urmata de o explozie de cuvinte intre 18 si 24 luni.

Atingerea anumitor repere in deprinderea limbajului variaza mult de la un copil la altul. Unii copii - in special fetitele - sunt mai avansati, in timp ce altii progreseaza mai lent.

Un copil caruia i se vorbeste sau citeste frecvent dobandeste mai rapid competentele lingvistice, aceste doua actiuni avand un mare impact asupra modului in care copilul  va fi capabil sa se exprime mai tarziu. Un copil caruia i se vorbeste sau citeste foarte rar va invata sa vorbeasca mai tarziu decat alti copii de aceeasi varsta.


Etapele dezvoltarii limbajului la copil:

» in cursul primelor luni, limbajul bebelusului se compune din plansete specifice
» de la 2 luni, bebelusul rosteste primele vocale  « aa», « ee ».
» de la 6 luni, bebelusul pronunta cateva silabe « be, be, be ».
» de la 9 luni, bebelusul articuleaza primele cuvinte:  « ma-ma » si « ta-ta ».
» la aproximativ 1 an, copilul incepe sa distinga obiectele si fiintele care ii sunt aratate sau denumite
» la 2 ani, copilul pronunta unele cuvinte, deformandu-le
» la 3 ani, copilul repeta fraze
» incepand de la 5 ani, limbajul copilului se imbogateste pe masura ce mediul sau social se largeste

Cauzele tulburarilor de vorbire

Problemele auditive pot interfera cu abilitatea copiilor de a intelege si deprinde limbajul. De aceea, toti copiii cu un retard in vorbire trebuie sa fie supusi unui test de masurare a acuitatii auditive (audiometrie). Unele tulburari de dezvoltare, precum autismul, pot de asemenea constitui o cauza a intarzierii de deprindere a limbajului.
Este important ca dezvoltarea limbajului la copil sa fie monitorizata. Numeroase probleme de limbaj si vorbire pot fi corectate cu ajutorul unui tratament, in special daca sunt depistate de timpuriu.
Se estimeaza ca tulburarile de vorbire  apar la 6 din 100 copii.


Cum putem incuraja deprinderea limbajului la copil

Parintii care ii vorbesc sau citesc copilului, si mai tarziu incurajeaza conversatiile cu acesta aduc o contributie majora la dezvoltarea limbajului si exprimarii. Vocabularul unui copil de 2 ani depinde in mod direct de timpul pe care parintii sau alte persoane l-au acordat pentru a-i vorbi.

Nou-nascutii sunt programati sa invete, iar majoritatea parintilor sunt profesori excelenti. Interactiunile si conversatiile pe care parintii le poarta cu copii sunt lectii perfecte pentru deprinderea limbajului. Vorbitul, cititul si cantatul sunt activitati suficiente pentru a-i ajuta pe cei mici sa vorbeasca.

Parintii sunt sfatuiti sa-i citeasca copilului inainte de varsta de 6 luni si sa continue aceasta activitate zilnic. Cititul este deosebit de important pentru deprinderea limbajului din mai multe motive. In timpul acestei activitati, intre parinti si copii se creeaza o legatura speciala. Copilul poate pune intrebari si face propriile observatii. Cititul ii ofera copilului posibilitatea de a invata cuvinte pe care nu le-ar intalni in conversatiile zilnice. Cititul frecvent va contribui la dezvoltarea limbajului copilului si, mai tarziu, la imbunatatirea abilitatii de a citi si a performantelor scolare.

Sfaturi practice:

» incurajati bebelusul sa vorbeasca repetand unele cuvinte
» vorbiti cat mai des copilasului, pronuntand cuvintele in mod clar si distinct
» cantati-i si cititi-i copilului
» oferiti-i copilului un model bun de exprimare orala
» incercati sa reactionati la orice metoda de comunicare utilizata de copil – de exemplu, atunci cand arata cu degetul sau face diverse gesturi
» oferiti-i copilului cat mai multe ocazii de a se intra in contact cu alti copii pentru a participa la conversatiile lor
» la 5 ani, invatati copilul sa accepte deosebirea dintre ceea ce are de spus si ascultarea celorlalti
» ascultati cand copilul vrea sa spuna ceva (si nu o jumatate de ora mai tarziu)
» nu fortati niciodata copilul sa vorbeasca
» nu criticati si nu ironizati modul in care vorbeste copilul; dimpotriva, incurajati-l
» nu dati semne de nerabdare atunci cand copilul vorbeste prea lent sau face greseli
» nu intrerupeti copilul si nu terminati propozitiile in locul lui
» asteptati sa termine copilul fraza si apoi reluati, pronuntand corect cuvantul sau expresia gresita si insistand pe partile omise sau exprimate gresit de copil
» nu fortati copilul sa vorbeasca in fata unui grup de persoane, dar permiteti-i sa faca acest lucru daca el isi doreste

 

Atentie

Daca, in ciuda eforturilor dumneavoastra, considerati ca dezvoltarea limbajului copilului nu este suficienta in raport cu varsta lui apelati la un logoped. Marea majoritate a tulburarilor de limbaj pot fi corectate si rezultatele sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt incepute mai timpuriu.

Nu mergeti pe principiul "Cu timpul...". Apelati la un logoped!

 


Data actualizare: 05-11-2013 | creare: 04-08-2007 | Vizite: 24291
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
  • Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
  • Zgomotul de fundal i-ar putea împiedica pe copiii mici să învețe noi cuvinte
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum