Zgomotul de fundal i-ar putea împiedica pe copiii mici să învețe noi cuvinte
Autor: Airinei Camelia

Acest studiu s-a desfășurat la Universitatea Wisconsin-Madison și a fost publicat în revista Child Development.
Studiile privind impactul zgomotului de mediu sugerează că un nivel prea mare poate afecta copilul, atât cognitiv, cât și psiho-fiziologic, fapt reflectat în nivelul scăzut al performanței școlare și în creșterea nivelului de cortizol și a frecvenței cardiace. Totuși, multe studii despre învățarea cuvintelor se desfășoară în condiții de laborator, în liniște. Studiul de față s-a axat pe învățarea cuvintelor, încercând totodată să reproducă mediul zgomotos de acasă sau la școală. 106 copii cu vârste între 22 și 30 de luni au luat parte la trei experimente în care au fost învățați denumirile unor obiecte nefamiliare, apoi au fost testați. Copiii mai întâi au ascultat propoziții cu două cuvinte noi, apoi au fost învățați căror obiecte corespund cele două cuvinte, apoi au fost testați cu privire la capacitatea de a-si aminti cuvintele.
În primul experiment 40 de copii (22-24 luni) au învățat cuvintele pe fundal zgomotos mai puternic sau mai slab. Doar cei care au învațat pe zgomot de fundal scăzut și-au reamintit cuvintele. Al doilea experiment a avut aceleași condiții, doar vârsta copiilor fiind ceva mai mare: 28-30 luni. Rezultatul a fost același.
În al treilea experiment 26 de copii au auzit două cuvinte noi în liniște, apoi au fost învățați despre semnificația a patru cuvinte (cele anterioare, plus două noi) pe un fundal zgomotos redus. Copiii au învățat noile cuvinte și semnificația lor doar atunci când li s-a explicat întâi în liniște.
Rareori copiii învață în liniște totală, însă încercările de a reduce zgomotul de fundal și evidențierea chestiunilor importante îi poate ajuta pe copii să învețe, chiar și în condiții de mediu zgomotos.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Rolul alarminelor din laptele matern
- Deficiența de vitamina B12 dăunează dezvoltării copiilor mici și nu poate fi îmbunătățită prin programe scurte de alimentație
- Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
- Jocul „ghidat” poate influența caracteristici care au un efect pozitiv asupra progresului educațional al copiilor
- Autism sau intarziere de vorbire la un copil de 2 ani?
- Ingrijorare autism sau alte probleme la copil de 2 ani si jumatate
- Nu rosteste consoana R
- Gemeni cu intarziere verbala
- 1 an si 8 luni si nu isi da drumul la vorba
- Autism ????
- Fetita mea de 3 ani nu vorbeste bine
- Intazaiere de limbaj