Efectele consumului cronic de cocaină sau alcool asupra flexibilității cognitive

©

Autor:

Efectele consumului cronic de cocaină sau alcool asupra flexibilității cognitive
Un studiu condus de Dr. Jun Wang de la Texas A&M University School of Medicine a dezvăluit efectele dăunătoare ale consumului cronic de cocaină sau alcool asupra flexibilității cognitive. Această flexibilitate este esențială pentru diminuarea declinului cognitiv.
Publicată în revista Nature Communication, cercetarea evidențiază rolul unui grup specific de neuroni numiti neuroni spinoși medii cu cale directă striatală (dMSN) și proiecțiile acestora la substanța nigra pars reticulata (SNr) în medierea impactului negativ al consumului de substanțe asupra flexibilității cognitive. În schimb, flexibilitatea cognitivă este facilitată de interneuronii colinergici striatali (CIN) care primesc semnale inhibitoare de la striat.

Descoperirile oferă noi perspective asupra mecanismelor de bază ale declinului cognitiv indus de substanțe și pot contribui la dezvoltarea de noi strategii de tratament.

Cercetarea a fost susținută de Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolismul (NIAAA) și Fondul de Excelență Prezidențial de la Universitatea Texas A&M.

sursa: News Medica
foto: Dr. Jun Wang, associate professor in the Department of Neuroscience and Experimental Therapeutics at the Texas A&M University School of Medicine. Texas A&M Healthl

Data actualizare: 14-07-2023 | creare: 14-07-2023 | Vizite: 392
Bibliografie
New insight into the damaging impact of chronic cocaine or alcohol use on cognitive flexibility, link: https://www.news-medical.net/news/20230712/New-insight-into-the-damaging-impact-of-chronic-cocaine-or-alcohol-use-on-cognitive-flexibility.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biomarkeri care pot indica riscul de demență
  • Medicația anticolinergică și riscul de demență la vârstnici
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  •