Efectele dietelor lacto-ovo-vegetariane și mediteraneene asupra apolipoproteinelor și citokinelor inflamatorii

©

Autor:

Efectele dietelor lacto-ovo-vegetariane și mediteraneene asupra apolipoproteinelor și citokinelor inflamatorii
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global, ceea ce face necesară dezvoltarea de noi biomarkeri pentru prevenție, diagnostic precoce și tratament. Apoproteinele, care reglează metabolismul lipoproteinelor, sunt considerate un marker de risc pentru bolile cardiovasculare (BCV). Într-un studiu recent din jurnalul Nutrition & Metabolism, cercetătorii au evaluat impactul dietei lacto-ovo-vegetariene (DLOV) și al dietei mediteraneene (DM) asupra nivelurilor de apolipoproteine și factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare în rândul persoanelor cu risc scăzut-moderat.
Studiul a inclus 52 de participanți, majoritatea femei, cu o vârstă medie de 49 de ani, care au fost selectați din Departamentul de Nutriție Clinică al Spitalului Careggi din Italia. Acești participanți, supraponderali sau obezi, cu cel puțin un factor de risc cardiovascular, au urmat dietele DLOV și DM timp de trei luni. Ambele diete au fost echilibrate în ceea ce privește conținutul de carbohidrați, proteine și grăsimi, dar diferă în ceea ce privește aportul de fibre și proteine.

Principalele rezultate ale studiului au inclus schimbări în greutatea corporală, masa grasă și indicele de masă corporală (BMI), iar rezultatele secundare au inclus schimbări în markerii de risc cardiovascular și nivelurile de apolipoproteine. S-au colectat date despre istoricul medical, demografia, comorbiditățile, factorii de risc, stilul de viață și alimentația participanților la începutul studiului și s-au analizat mostrele de sânge înainte și după intervenții.

Rezultatele au arătat că atât DLOV cât și DM au îmbunătățit profilurile lipidice și variabilele antropometrice, reducând totalul de energie, grăsimi și colesterol și crescând carbohidrații totali. DLOV a redus proteinele și a crescut fibra alimentară, în timp ce DM a redus greutatea corporală, masa grasă și BMI. Ambii markeri inflamatori și apolipoproteinei, în special ApoC-I, ApoA-I, ApoC-I și ApoD, au fost afectați de ambele diete, însă DM a avut un impact mai pozitiv asupra nivelurilor de apolipoproteine, în special la femei, persoanele de peste 50 de ani și cele cu unul sau doi factori de risc pentru BCV.

Aceste descoperiri subliniază faptul că atât dieta lacto-ovo-vegetariană cât și dieta mediteraneană pot îmbunătăți riscul bolilor cardiovasculare la persoanele cu risc scăzut-moderat prin reglarea profilurilor lipidice și inflamatorii. DM pare să aibă un efect mai pozitiv asupra nivelurilor de apolipoproteine, oferind perspective valoroase pentru gestionarea riscului cardiovascular. Studiul a evidențiat, de asemenea, diferențe în asociațiile dintre nivelurile de apolipoproteine și nutrienții specifici, subliniind complexitatea relației dintre dietă și biomarkerii cardiovasculari.

sursa: News Medical
foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Data actualizare: 14-02-2024 | creare: 14-02-2024 | Vizite: 254
Bibliografie
Mediterranean and vegetarian diets boost heart health by improving novel CVD markers, link: https://www.news-medical.net/news/20240213/Mediterranean-and-vegetarian-diets-boost-heart-health-by-improving-novel-CVD-markers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •