Exercițiile fizice contribuie la prevenirea bolii Alzheimer

©

Autor:

Exercițiile fizice contribuie la prevenirea bolii Alzheimer
Participarea adulților în vârstă la un program extins de antrenamente de exerciții aerobice, desfășurat pe o perioadă de 26 săptămâni, a determinat creșterea cantității unui biomarker de memorie, miokina cathepsin B (CTSB), susținând ipotezele conform cărora exercițiile fizice au efecte benefice asupra funcției și a sănătății creierului la persoanele asimptomatice cu risc de Alzheimer.
Dovezi tot mai evidente arată că activitatea fizică și antrenamentul pentru exerciții fizice pot întârzia sau preveni apariția bolii Alzheimer. La oamenii în vârstă, antrenamentul aerobic crește volumul de substanță gri și albă, îmbunătățește fluxul sanguin și îmbunătățește funcția de memorie. Capacitatea de a măsura efectele exercițiului asupra biomarkerilor sistemici asociați cu riscul de Alzhaimer și de a le raporta la modificările metabolomice cheie poate continua eforturile de prevenire, monitorizare și tratament. Cu toate acestea, anterior studiului actual, au lipsit biomarkerii sistemici care ar putea măsura efectele exercițiului asupra funcției creierului și care s-ar lega astfel de răspunsurile metabolice relevante.

Pentru a aborda această problemă, o echipă de cercetători de la Universitatea Florida Atlantic, împreună cu omologii de la Universitatea Wisconsin-Madison și de la Institutul Ozioma Okonkwo, au testat ipotezele conform cărora trei biomarkeri specifici, implicați în învățare și memorie, ar crește la adulții în vârstă, după antrenamentul fizic și care se corelează cu markerii cognitivi și metabolomici ai sănătății creierului. Cercetătorii au examinat miokina cathepsin B (CTSB), factorul neurotrofic derivat din creier și metabolomica, care au devenit din ce în ce mai utilizate pentru a înțelege căile biochimice care pot fi afectate de boala Alzheimer.

Cercetătorii au efectuat o analiză metabolomică în probe de sânge prelevate de la 23 de adulți asimptomatici cu vârstă mijlocie târzie, cu risc familial și genetic pentru Alzheimer. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul cu activitate fizică obișnuită și un al doilea cu activitate fizică îmbunătățită (EPA). Participanții din grupul celor cu activitate fizica îmbunătățită au urmat 26 de săptămâni de exerciții fizice aerobice pe o bandă de alergare. Probele de sânge pentru ambele grupuri au fost prelevate la momentul inițial și după 26 de săptămâni. Rezultatele studiului, publicat în revista Frontiers in Endocrinology, au arătat că nivelurile plasmatice de CTSB au crescut în urma unui antrenament de exerciții aerobice structurate de 26 de săptămâni la adulții vârstnici cu risc de Alzheimer.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-06-2021 | creare: 14-06-2021 | Vizite: 582
Bibliografie
Memory biomarkers confirm aerobic exercise helps cognitive function in older adults, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210610135527.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •